Viinikanjoki on vuoden lähikalastuspaikka

Kairokoski on Viinikanjoen kalastusalueen ylin koski ja virtaa kauniissa ympäristössä. Vanhan saha- ja myllyrakennuksen kupeessa voi myös yöpyä.

Vuoden lähikalastuspaikasi valittiin tänä vuonna Parkanon Urheilukalastajien ylläpitämä Viinikanjoki. Aivan Parkanon keskustan tuntumassa virtaavassa Viinikanjoessa on runsas ja monipuolinen kalasto. Siellä on myös hienosti otettu huomioon liikuntarajoitteiset kalastajat.

Parkanossa sijaitseva Viinikanjoki on valittu Vuoden lähikalastuspaikaksi. Valinnassa huomioon otettavia seikkoja olivat muun muassa kalastuspaikan sijainti (kaupunki-/taajama–alueella), kalan saamisen todennäköisyys, saavutettavuus myös julkisilla kulkuvälineillä, lasten ja liikuntaesteisten kalastusmahdollisuus sekä lupien ja tiedon saatavuus. Viinikanjoki täytti nämä kriteerit erinomaisesti.

Kalastuskohde keskellä Parkanoa

Viinikanjoelle on helppo mennä kalaan, sillä se virtaa aivan Parkanon keskustan tuntumassa. Parkano puolestaan sijaitsee Pirkanmaalla, Tampereelta luoteeseen ja Seinäjoelta suoraan etelään, yhdeksänkymmenen kilometrin päässä kummaltakin paikkakunnalta.

Viinikanjoki laskee yläpuolisesta Kairolammesta neljän kilometrin matkan alapuoliseen Parkanonjärveen. Joen kolme ylintä kilometriä muodostavat Parkanon Urheilukalastajien ylläpitämän Viinikanjoen erityiskalastusalueen. Kalastusalueelle mahtuu neljä koskea, jotka ovat Kairokoski, Haapaskoski, Lehtiskoski ja alimpana Viinikkakoski.

Viinikanjoella on otettu huomioon myös liikuntarajoitteiset kalastuksen harrastajat. Haapaskosken alapuolella sijaitsevan Haapaslammen länsirannalle on nimittäin rakennettu liikuntarajoitteisia kalastajia varten laituri, joka mahdollistaa kalastuksen peräti 120 metrin matkalla. Kalastamaan pääsyä helpottaa se, että autolla pääsee ajamaan aivan laiturin viereen. Laiturin läheisyydestä löytyy myös inva-wc.

Viinikanjoki on erityisesti perhokalastajien suosiossa, mutta myös uistimella kalastavia joella riittää. Onkiminen ja syöttien käyttö on Viinikanjoen erityiskalastusalueella kielletty.

Perhot toimivat hyvin Viinikanjoella.

Esimerkillistä kalastonhoitoa

Halutuimmat Viinikanjoen saaliskalat ovat kirjolohi, jota istutetaan jokeen säännöllisesti, sekä taimen, joka elää Viinikanjoessa luonnonvaraisena. Taimenen lisäksi Viinikanjoen luontaiseen kalastoon kuuluvat myös ahven, hauki, kivisimppu, kuha, kuore, lahna, made, salakka, särki ja säyne.

Parkanon Urheilukalastajat sai vuonna 2016 Rapala rahastolta avustusta, jonka turvin Viinikanjoella tehtiin sähkökalastus osana alueen taimenkannan tilan edistämistoimia. Sähkökalastuksessa saatiin saaliiksi 44 kesänvanhaa taimenen poikasta ja yksi vanhempi taimen. Suurin osa taimenista saatiin joen yläosilta. Lisäksi Kairokoskesta, joka on joen ylin koski, löydettiin useita taimenen kutukuoppia.

Näiden tulosten perusteella päätettiin ryhtyä toimiin joen luonnonvaraisen taimenkannan turvaamiseksi. Jatkossa kaikki kalastusalueelta saatavat taimenet tulee viipymättä vapauttaa. Lisäksi kiellettiin kahlaaminen taimenen kutualueilla 1.12.-31.5. välisenä aikana.

Myös jokeen tehtävissä kirjolohi-istutuksissa otetaan huomioon taimenen etu ja siksi kirjolohia istutetaan vain joen alaosille, joissa ei ole taimenen lisääntymispaikkoja.

Parkanon Urheilukalastajat on saanut Ely-keskukselta rahoitusta taimenen kutupaikkojen kunnostamiseen, joten Viinikanjoen taimenen tulevaisuus näyttää valoisalta.

Parhaimmillaan Viinikanjoen taimenet ovat pulleita ja kauniita. Varsinkin alkukaudesta Kairokoski ja Haapakoski ovat taimenen kalastuksen kannalta hienoja.

Erinomaiset nettisivut

Viinikanjokea koskeva kalastustieto on koottu Parkanon Urheilukalastajien nettisivuille. Sivuilta löytyy varmasti kaikki tieto, jota Viinikanjoelle kalastamaan lähtevä voi tarvita; kartat, ajo-ohjeet, majoitusmahdollisuudet, kalastussäännöt. kalastuslupien hankinta, kalan vapautusohje ja paljon muuta hyödyllistä tietoa. Sivustolla on myös seikkaperäisesti esitelty kaikki kalastusalueella sijaitsevat kosket suvantoineen.

Tutustu sivustoon

Teksti: Juha Ojaharju, Kuvat: Mikko Törmä