5-2016 Poliittinen tahto pelasti Iijokea

Kollajan allas olisi toteutuessaan pilannut monien muiden joukossa Iijoen Kipinänkosken. Kuva: Petter Nissén.

Kollajan tekoaltaan rakentaminen on ollut esillä pitkään. Iijoen alajuoksun voimalaitosten yläpuolelle kaavailtu allas tyrmättiin viimeksi syyskuussa poliittiselta taholta. Osittain suojellun joen puolesta jyrähti ensimmäisenä tuore kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hän vakuutti elokuussa, että ei puolla koskiensuojelulain avaamista, jota altaan rakentaminen olisi vaatinut.

Pudasjärvelle suunnitellulta altaalta pelastuttiin, kun SOS-hallituksen Sipilä, Orpo, Soini vetivät jarrut päälle. Puolueidensa puheenjohtajat päättivät, että koskiensuojelulain avaamiselle ei ole edellytyksiä.

Kiitos siitä.

Kollajan allas olisi tuhonnut paljolti vielä vapaana virtaavaa Iijoen koskiensuojelulain piirissä olevaa keski- ja yläjuoksua. Allas olisi entisestään vaikeuttanut Iijoen vaelluskalojen elvyttämishanketta. Siinä emokaloja on siirretty voimaloiden yläpuolisille osille. Tulokset ovat rohkaisevia.

Iijoen alajuoksua valjastettiin voimakäyttöön 1960-luvulla. Silloin osattiin ottaa talteen merilohen arvokkaita emokaloja. Ne ovat turvanneet kannan säilymisen. Ongelmana on se, että poikasina Iijoen edustalle istutetut poikaset eivät pääse aikuisina kutuvaellukselle voimaloiden takia.

Kollajan altaan tyrmäys, ainakin toistaiseksi, on hyvä viesti tulevaisuuteen. Vielä parempi sanoma olisi se, että valtiovalta pakottaisi voimayhtiöt rakentamaan kunnolliset kalatiet vaelluskaloille. Näin on osattu tehdä useissa maissa, miksei sitten myös Suomessa.

Siis, lisää kalateitä Suomen jokiin.

Veli-Matti Saksi