Hauen perhokalastus sisävesissä

Hauen perhokalastajan toimisto.

Suuria haukia siiman päähän saadakseen ei tarvitse ajaa merelle. Itse asiassa Suomen ennätyskalarekisterissä komeilevat passiivi- ja aktiivivälinein saadut kärkihauet ovat molemmat sisävesiltä.

Sisävedet tarjoavat hauen perhokalastajalle runsaasti mahdollisuuksia: suurten järvien ruovikkoiset lahdet ja keskikivikot, pienten lampareiden painanteet ja vitaikkojen aukot tai jokivesien akanvirrat ja suvannot tarjoavat mielenkiintoista koluttavaa pitkäksi aikaa.

Välineissä ei kannata tinkiä

Sisävesien hauet ovat ravintoketjun huippu aivan kuten meriserkkunsakin. Välineistössä ei siis kannata ujostella. Pääsääntöisesti halutessaan suuren hauen siiman päähän tulee uittaa kookkaita perhoja. Näitä miellyttävästi heittääkseen tarvitsee väkevän vavan sekä kookkaiden perhojen lennättämiseen sopivan siiman.

Sisävesihauestajalle kelluntarenkaan, kajakin tai kevyen soutuveneen hankkiminen on lähes välttämättömyys. Näillä pääsee mukavasti pelipaikoille, vaikkei kohteelle tietä veisikään.

Kaikuluotain avaa uuden maailman

Kevyesti kuljetettava johdoton kaikuluotain kuten Deeper Pro+ helpottaa ottipaikkojen löytämistä varsinkin järviltä ja lampareilta, joista ei syvyyskarttaa ole tehty. Erityisesti kylmimpien vesien aikaan saaliin saannin kannalta tärkeiden painanteiden löytyminen helpottuu huomattavasti.

Kaikuluotaimen kuvaa tutkimalla selviää painanteiden lisäksi uppomatalat, vesikasvustojen alueet, vedenalaiset kivikot ja pikkukalaparvien sijainnit. Johdoton kaikuluotain on kevyt, pienikokoinen ja kulkee taskussa. Kaiun näyttönä toimii kännykkä.

Sisävesiä tutkiessa mahdollisuudet ovat liki rajattomat, jokaisen kodin lähialueella löytyy vesistöjä kalastettavaksi ja kaikissa niissä asustelee suurella varmuudella haukia. Löytämisen riemu ja koskemattomien vesien kalastaminen omassa rauhassa on kalastusta parhaimmillaan.

Kaikuluotain lisää mahdollisuuksia järvillä, joilta syvyyskäyriä ei löydy.

Teksti ja kuvat: Lauri Pihl