SM-laituripilkissä oli paljon aurinkoa, mutta vähän kaloja.

Olli Saari

SM-laituripilkki järjestettiin 20. syyskuuta Päijänteellä Vääksyssä, Kuotaan venesatamassa. Uusi kisanäyttämö houkutteli paikalle peräti 440 kisaajaa.

Parkkeerattujen autojen täyttämät tienpientareet ylsivät kauaksi rantaviivasta, mutta onneksi laituripinta-alaa löytyi kilpailijoille riittämiin. Monihaarainen ja tukevarakenteinen laiturikokonaisuus tarjosi hyvät puitteet kilpailun järjestämiseen ja eri sarjojen sijoittamiseksi kisa-alueelle.
Viikkoa aiemmin järjestetty epävirallinen esikisa antoi esimakua pienistä saalismääristä, ainakin poutakelin sattuessa kohdilleen. Ja kuinka ollakaan, osui viralliselle kisapäivälle liki pilvettömältä taivaalta porottanut auringonpaiste.

Lahnoilla kärkikahinoihin

Ennusmerkit pitivät kutinsa, sillä kilpailun aloitusvihellystä ei seurannut silmitön kalantulo. Ei sinnepäinkään. Salakkaparvista ja niitä väijyvistä ahvenista ei ollut tietoakaan. Päijänteen särkiparvet paljastuivat puolestaan harvoiksi ja sitäkin nopealiikkeisimmiksi ja niistä oli likimain mahdotonta saada yhtä useampaa kalaa peräkkäin.
Sieltä täältä harvakseltaan nousseet, suurimmillaan kiloluokan lahnat, olivat todellisia jokerikaloja, joilla harpattiin epävirallisten väliaikatulosten perusteella kirkkaasti kärkikahinoihin. Ensimmäinen kaksituntinen teki pelin hengen sangen selväksi. Keskittyminen ei saisi herpaantua hetkeksikään, jotteivat harvat jää huomaamatta.

Tauon jälkeen vaihdettiin pilkkipaikkoja, mutta kalantuloa se ei juuri piristänyt. Särjet jatkoivat satunnaista kisaajien herättelyä aaltoilevalla syöntitaktiikallaan, mutta toiveet tuurilahnasta olivat turhia. Lopulta pelkän tärpinkin saaminen jäi monella haaveeksi. Ei ihme, että Päijännettä niin usein kaivoksikin kutsutaan.
Onneksi kesäinen keli hälvensi heikon kalantulon aiheuttamaa harmitusta ja tunnelma oli laiturilla kiitettävän positiivinen loppuvihellykseen saakka. Kilpailun järjestäjät hoitivat punnituksen ja tulostenlaskennan rutiinilla niin vauhdikkaasti, että grillimakkaroita ehti hädin tuskin syömään. Niinpä ilahduttavan moni oli edelleen läsnä, kun palkintoja alettiin jakamaan.

Viisi kilon ylitystä

Alle 12-vuotiaiden sarjassa voiton nappasi 215 gramman saaliilla tuttu nimi, Iida Issakainen. Nestori Santasaari pokkasi kultaa alle 15-vuotiaiden sarjassa 270 gramman saaliilla. Alle 19-vuotiaissa voiton vei Atro Kuusela 830 grammalla, joka oli koko kisan yhdeksänneksi paras suoritus.

Naisten sarjan voitto irtosi 585 grammalla ja kultamitali ripustettiin Maria Kokon kaulaan. Naisveteraaneissa ylivoimaisen sarjavoiton vei Mirja Ukkonen 910-grammaisella lahnalla, jonka hän sai heti kilpailun ensi minuuteilla.

Miesten sarjassa nähtiin koko kilpailun suurin saalis, 1310 grammaa, josta vastasi Markku-Tapio Antila. Miesveteraaneissa koko mitalikolmikko taituroi yli kilon saaliin ja kultamitalistiksi kuulutettiin Raimo Lähde 1165 gramman potilla. Kaikkiaan kisassa yli kilon saalispussin nappasi vain viisi miestä.
Ensi vuonna laituripilkin suomenmestaruuksista taistellaan 18.9. Maljalahdella Kuopiossa.

3. Inberg Ilja, Porvoon Talvionkijat 45,
  4. Kukko Aapo, Vaajakosken Koukku ja Paukku 40.