SM-kilpaonki järjestettiin lakeuksilla

Miesten sarjan toiseksi sijoittunut Tomi Etelä-Aho tositoimissa.

Seinäjoelta noin 10 kilometriä länteen sijaitsee Munakka. Paikka voi joillekin olla tuttu tv:n tai radion keväisistä tulvauutisoinneista, Munakan läpi kun virtaa varsin tulvaherkkä Kyrönjoki. Sen rantapenkereelle kokoontuivat heinäkuun viimeisenä viikonloppuna maamme parhaat kilpaonkijat.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Munakassa kilpailtiin SM-kilpaonginnan merkeissä. Pienempiä kisoja alueella on toki järjestetty ja monella kilpailijalla oli jo kokemusta tai vähintään toisen käden tietoa paikan luonteesta.

Yleisimpiä saaliskaloja alueella ovat salakka, lahna, särki ja kiiski. Silloin tällöin alueelta saadaan myös ahvenia ja säyneitä, jotka voivat tuoda kerralla runsaastikin painoa saalispussiin.

Järjestävän seuran eli SeSOnki:n edustajat tunsivat alueen hyvin ja olivatkin varmasti monen mielestä ennakkosuosikkeja. Parhaiten onginnassaan onnistui kuitenkin Lempäälän Kalakerho Team Colmic Finland I -joukkuetta edustanut Seppo Pönni, joka vei miesten sarjan voiton. Naisten sarjassa SeSOnki sai Heidi Pernun ja Tarja Huhtalan ansiosta kaksoisvoiton.

Miesten sarjan voittajan mietteitä

Miesten sarjan voittanut Seppo Pönni ehti kisan jälkeen pieneen juttutuokioon. Seuraavassa Sepon mietteitä heti palkintojenjaon jälkeen.

Onneksi olkoon voitosta! Oli vissiin ihan uusi paikka?

Ei, kyllä mä olin viime vuonna karsinnoissa täällä. Sen verran oli kokemusta.

Mitä tykkäät tästä paikasta?

Hieno paikka. Infra on todella loistava, pääsee autolla taakse. Kalastollisesti on aika monipuolinen. Eilen oli niukkaa, se toki tiedettiin. Piti onkia salakkaa. Syöttäminen keräsi lahnaa, ja sen tiesi, että tänään piti sitä onkia. Paikoitellen paikat ovat aika haastavia, kun siellä on jyrkkiä penkkoja. Mutta täytyy vaan hakea luotaamalla ja tarkalla työskentelyllä, niin siihen penkan reunaan pystyy kuitenkin kalan saamaan.

Millainen kisataktiikka sinulla oli?

Eilen oli taktiikkana, että yritetään kaikkea mikä liikkuu. Eli 13 metrin vavalla lähdin liikkeelle. Tuli muutama kiiski, ja hylkäsin sen. Sitten kokeilin 8-metrisellä partilla ja sain kaksi pientä särkeä ja loppuajan salakkaa. Kävin välillä kokeilemassa, että onko sinne tullut lahnaa, mutta ei.

Eli salakka toi pääosan painosta?

Joo, mulla oli salakkaa se 26 kiloa, voi sanoa, että kaikki oli sitä.

Entä miten toisena kilpailupäivänä?

Tänään oli sama taktiikka. Varauduin siihen, että lahnaa on, kuten odoteltiin. Ongin 11-metrisellä, koska siitä eteenpäin penkka lähti valumaan sinne syvään, eikä siinä mäski pysy. Alusta saakka tuli pientä lahnaa. Kolme oli vähän yli puolen kilon kaloja, mutta muuten oli sellaista kämmenen kokoista ja jopa ihan 50-grammaista. Koko ajan tein töitä ja lipposin niitä sieltä ylös.

Lahnalle joutui ilmeisesti tarjoamaan aika pientä koukkua?

No, ei kauhean pientä. Mä ongin 16:n koukulla.

Eli syönti ei ollut kovin varovaista?

Ei se niin kauhean varovaista ollut. Kyse oli enemmänkin siitä, että syötin sai oikein tarjoiltua. Onkilaitetta sai vaihdella aika paljon. Käytännössä yhdestä grammasta kolmeen grammaan ja lopussa viiteen grammaan, kun tuuli ja virtauskin yltyivät. Siinä sai pelata koko ajan.

Surviaistako sinulla oli koukussa?

Etupäässä surviaista. Alkuun toimi matokin, sitten ennen ukkosta mato alkoi huononemaan. Kokeilin kärpäsen toukkaakin, mutta se ei ollut kovin hyvä. Surviainen toimi parhaiten.

Hyvin näköjään toimi. Kiitoksia haastattelusta!

Kiitos!

Sumpun tyhjennys käynnissä ennen punnitusta.
Sumpun tyhjennys käynnissä ennen punnitusta.
Nuorten sarjan mitalistit: Jyri Kankäänpää, Aku Isokorpi ja Lotta Pylsy.
Nuorten sarjan mitalistit: Jyri Kankäänpää, Aku Isokorpi ja Lotta Pylsy.


Teksti ja Kuvat:
Juha Ojaharju

Tulokset

Kuvia kilpailusta