SM-morri 2016 – strategiapeliä parhaimmillaan

Kilpailijat siirtyivät kilpailuruutujen reunalle puoli tuntia ennen kisan aloitusta.

Vuoden 2016 mormuskoinnin SM-kisat järjestettiin Säkylän Pyhäjärvellä. Yhteensä 160 morripilkkijää kilpaili keskinäisestä paremmuudesta Kristallirannan läheisyydessä. Vaikka lounaissuomalaisista kalastusseuroista oli lähtenyt paljon innokkaita pilkkijöitä kisaan, oli kuitenkin koko Suomi edustettuna.

Kisan jälkeen kilpailunjohtaja Jarmo Niitynperä kiitteli aktiivista osallistumista ja varsinkin pitkämatkalaisten innostusta lähteä kisaan: kilpailijoita oli paikalla Keski-Suomesta ja itärajan tuntumasta, jopa Inarista asti. Myös kisapaikka sai Niitynperältä kiitosta.

”Kristalliranta on erinomainen paikka järjestää tämän kokoisia tapahtumia. Mormuskointia ajatellen kilpailualue on myös hyvä. Kilpailuruuduista saadaan tasaisia, koska alueella ei ole suurempia pohjanmuodostumia, jotka keräisivät ympärilleen muuta ympäristöä enemmän kalaa.”

Strategiapeliä parhaimmillaan

Kilpailijat jaettiin edustamansa sarjan mukaan kolmeen ruutuun, joilta poistuminen kisan aikana oli kiellettyä. Kisa sisälsi kaksi kahden ja puolen tunnin osakilpailua, joiden välillä kilpailijoilla oli mahdollisuus ruokailuun sisätiloissa. Jälkimmäiseen osakilpailuun oli varattu toiset kolme ruutua, joten kilpailijoilla oli aina koskematon alue käytössään.

Kun kilpailualue on kilpailijamäärään nähden pieni ja rajattu, korostuu taktikoinnin merkitys. Kilpailijoilla oli käytössään kaksi tunnusnumerolla varattua merkkilippua, joiden avulla kilpailija pystyi varaamaan toista avantoa itse pilkkiessään muualla.

Pilkkireiän syötittäminen oli kisassa sallittua. Syötitys ennen pilkin avantoon tiputtamista tuntui olevan yleinen taktiikka. Useimmilla kilpailijoilla oli myös paikanvalintaan selvä strategia. Heti kisan alussa ruutujen reuna-alueet olivat tiuhemmin miehitettyjä, ja kisan edetessä kilpailijat jakaantuivat alueelle tasaisemmin. Kala oli suurimman osan päivästä erittäin varovaisella syönnillä, joten oikean mormuskan ja syötin valinta oli tärkeää.

Ensimmäinen kerta toi voiton

Naantalin seudun Urheilukalastajia edustaneelle Juuso Triipposelle kisat olivat ensimmäiset SM-morrikilpailut. Osallistuminen kannatti, sillä Juuso voitti oman sarjansa alle 19-vuotiaat yhteissaaliin painaessa 1178 grammaa. Innokas kilpapilkkijä ei panisi pahakseen, vaikka kilpailuihin tulisi enemmänkin nuoria.

”Nuoria saisi olla kyllä enemmän mukana. Morrikisat oli hauska kokemus, vaikka kala olikin todella varovaisella syönnillä.”

Triipponen luotti kisassa pieneen mustaan morriin. Syötteinä hän käytti kärpäsentoukkia, surviaisia ja matoa.
Kisassa jaettiin pisteitä osakilpailujen sijoituksen mukaan. Sijoitukset määräytyivät kalapussin painon perusteella. Pisteitä kilpailija sai sijoituksen mukaan. Vähiten pisteitä kerännyt pilkkijä tai joukkue oli sarjansa voittaja.

Miesten sarjassa voiton vei Antti Sillanpää yhteispisteillä kahdeksan ja miesveteraaneissa Tuomo Raakkola yhdeksällä pisteellä. Naisten sarjan voitti Eija Saarela-Mäkynen (2 pistettä) ja naisveteraaneista Liisa Renholm (7 pistettä). Alle 12-vuotiaiden sarjassa Eino Karvanen oli voitokas (3 pistettä) ja alle 15-vuotiaiden sarjassa Juho Hurttila voitti ollen sarjansa ainoa osallistuja.

Miesten joukkuekisan voittanut joukkue oli Lempäälän Kalakerhon joukkue (97 pistettä), ja miesveteraanijoukkueista Vetelin Virkistyskalastajien tiimi oli paras (134 pistettä). Yhdistetyssä naisten- ja naisveteraanien joukkuekilpailussa voitti Uudenkaupungin Kalaveikkojen naiset (22 pistettä) ja nuorten joukkuekilpailuun ilmoittautui vain yksi joukkue, VaPa Varkaus.

Säkylässä voi pärjätä myös hyvän kokoisilla kiiskillä.