SM-laituripilkissä Salossa nuorten sarjan voittajalle yli 15 kilon voittosaalis – kilpailu houkutti osallistujia läheltä ja vähän kauempaakin

Mathildan Marina Salossa tarjosi hyvät puitteet tämän vuoden SM-laituripilkille.

Salossa Mathildan Marinassa pidetty SM-laituripilkki kokosi yli 360 osallistujaa mittelemään lajin Suomen mestaruuksista. Puitteet kisalle olivat hyvät ja kilpailu saatiin vietyä läpi poutaisessa, joskin hieman syysviimaisessa säässä.

Mestaruudet ratkottiin tuttuun tapaan niin henkilökohtaisissa kuin joukkuesarjoissakin. Yhteensä jaossa oli 14 kultamitalia.

”Odotimme kilpailuun noin 250 osallistujaa, mutta ilmoittautuneiden määrä yllätti meidät positiivisesti. Järjestelyihin tämä vaikutti siten, että veteraanisarjan osalta jouduimme pohtimaan kilpailupaikkojen sijaintia, mutta sekin saatiin hyvin ratkottua”, totesi järjestävän organisaation Jorma Jantunen Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajista.

Paikka-arvonta sujui nopeasti arvontakoneen tehdessä työtään.
Jorma Jantunen avasi kilpailun äänimerkillä naisten ja nuorten kisalaiturin edustalta.

Kilpailu houkutti osallistujia niin läheltä kuin kauempaakin

Etelä-Karjalasta oli lähdetty porukalla testaamaan lounaisen meren antavuutta. ”Monta vuotta on kisoissa oltu mukana ja aina on kiva saapua, kun on hyvä porukka kasassa. Mukavaa näissä kisoissa on myös se, kun saa nähdä tuttuja. Jospa sitä jotain kalaakin saisi”, kertoi kisaa ennen Lappeenrannan Urheilukalastajien Pekka Turunen, joka myös kehui Saloa hienona paikkana.

Paikka-arvonta alkoi aamulla jo ennen yhdeksää, minkä jälkeen kalastava kansa siirtyi viimeistelemään kisakalustoaan ja taktiikkaansa. Kellon lähestyessä puolta kymmentä siirryttiin laitureille.

Kisan ensimmäinen erä käynnistyi naisten kisalaiturin edestä annetulla äänimerkillä. Ei mennyt montaakaan hetkeä, kun nuorimmat kisaajat jo nostivat ensimmäiset ahvenet laiturille. Kalaa oli siis odotettavissa!

Etelä-Karjalasta lähdettiin porukassa kisaamaan veteraanisarjaan. Kuvassa (vas.) Reino Kiesilä, Pekka Turunen, Jorma Huhtiniemi, Kari Autio ja Jaakko Villanen.
Saku Kariluoma, taustalla voittaja Matias Hämäläinen.

Kilpailijat viihtyivät hyvin Salon maisemissa

Kurikan Urheilukalastajia edustava Saku Kariluoma oli mukana nuorimpien, alle 12-vuotiaiden sarjassa. Tauolla jututettu nuori pilkkijä sai ensimmäisen erän aikana lähinnä ahventa ja särkeä. Kylmä ei ollut, kun pukeutumisesta oli huolehdittu hyvin.

Nestori Santasaari oli mukana puolestaan alle 19-vuotiaiden sarjassa. Saalista oli haastatteluun mennessä kertynyt komeasti, joista suurin osa ahvenia. Aiemmin jo hienosti menestystä SM-kisoista kerryttänyt nuori konkari on harrastanut kilpailuja 8-vuotiaasta asti.

Nestori Santasaari on nuoresta iästään huolimatta kokenut kilpailija.

Onki 86 Turkua edustanut Satu Holmberg on kalastanut pienestä pitäen isänsä innostamana. ”Kilpailuissa on mukavaa, kun saa kokea itselleen uusia paikkoja kalastaa”, totesi nuori kisailija.

Naantalin Seudun Urheilukalastajia puolestaan edustanut Pirjo Lehdonkivi on löytänyt kalastuksesta sisältöä elämään erityisesti leskeksi jäämisen jälkeen. ”Tämä on kiva harrastusmuoto, tapaa kivoja ihmisiä ja pitää mielen virkeänä. Vie kerta kaikkiaan mukanaan! Suosittelen muillekin harrastukseksi”, kannustaa Pirjo laituripilkinnän toisen erän lomasta.

”Kilpailu onnistui hienosti ja osallistujat tuntuivat viihtyvän Salon merimaisemissa. Saimme monilta osallistujilta kiitosta kisan järjestelyistä, joten olemme tapahtumaan vallan tyytyväisiä”, kertoi kilpailujohtaja ja Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajien puheenjohtaja Jarmo Niitynperä kilpailun jälkeen.

Satu Holmbergin tyylinäyte kisan toisen erän aikana.
Pirjo Lehdonkivi nautti kalastamisesta Salon kisoissa.

Sarjojen parhaat

Alle 12-vuotiaiden nuorten sarjassa Lahden Nuorten Pyytäjien Matias Hämäläinen vei kultamitalin. Hopealle sijoittui Kurikan Urheilukalastajien Saku Kariluoma. Kolmospaikan nappasi Henri Hämäläinen Lahden Nuorista Pyytäjistä.

Alle 15-vuotiaiden voitto meni tällä kertaa Jaakko Kankkoselle Porvoon Talvionkijoihin. Hopealle ylsi Lauri Åman Nummi-Pusulan Kalaseurasta. Pronssikorokepaikan valtasi Kalle Inberg Porvoon Talvionkijoista.

Sarjassa alle 19 vuotta voittajan tulos oli koko kilpailun kovin. Komean ahvensaaliin turvin kultamitali meni Kiskon Kalakerhoa edustaneelle Matti Auviselle, voittotuloksen ollessa 15,415 kg. Hopeamitalin nappasi Nestori Santasaari samasta seurasta. Pronssikorokkeelle nousi Kirkkonummen Kalapoikia edustanut Onni Virtanen.

Naisten sarjan voitti tiukassa mittelössä Toijalan Seudun Kalamiehiä edustanut Jenni Helin. Hopeaa otti niukalla erolla voittaneeseen Puijon Pilkkiä edustanut Päivi Savinainen. Pronssia sai Eija Lokasaari-Leskiranta Toholammin Pilkkijöistä.

Naisveteraanien paras oli Pirjo Anttonen Kontulan Kalakerhosta. Hopeamitalin saalisti Kiskon Kalakerhoa edustanut Leena Fagerström. Kolmanneksi tuli Irma Kahilainen Toijalan Seudun Kalamiehistä.

Miesten sarjan voitti Onki-86 Turkua edustanut Petri Luoma-Keturi. Hopeakorokkeelle kipusi Jouko Näppinen Toijalan Seudun Kalamiehistä. Prossimitalin vei kotiinsa Jukka Väre Vihdin Kalastusseurasta.

Miesveteraanisarjassa kultaa voitti Lohjan Kalaseuraa edustanut Erkki Stick. Toiseksi tuli Hannu Malminen Naantalin Seudun Urheilukalastajista ja pronssia vei samaa seuraa edustanut Tauno Laakso.

SM-Laituripilkki 2021 -kilpailun järjestämisestä vastasi Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajat. Suomen vapaa-ajankalastajat kiittää järjestäjää ja osallistujia onnistuneesta kisatapahtumasta.

Tulokset löydät kokonaisuudessaan

Mitalistien kuvat Facebookissa

Teksti ja kuvat: Johanna Antila

Miesten sarjan parhaimmistoa kilpailun päätteeksi. Palkinnot voittajille jakoivat Jarmo Niitynperä ja Kari Järvi. Mikrofonissa äänessä puolestaan Jorma Jantunen.
Tunnelmia nuorten laiturilta. Taustalla siintävät miesten veteraanisarjan laiturit, joilla useampi totesi virtausten luoneen pilkintään haasteita.