Suomelle historiallinen kilpaonginnan MM-kulta Etelä-Afrikasta – Seppo Pönni voitti sektorinsa kumpanakin kilpailupäivänä

Tämä karppi taisi lopulta ratkaista kultamitalin Seppo Pönnin hyväksi.

Suomi pääsi ensimmäistä kertaa kautta aikojen juhlimaan kilpaonginnan maailmanmestaruutta helmikuussa Etelä-Afrikassa. Historiallisen kultamitalin toi Suomeen Masters-sarjassa kumpanakin päivänä oman sektorinsa voittanut kokenut kilpaonkija ja -pilkkijä Seppo Pönni.

Vaal-joella Veerenigingissä järjestetyissä kisoissa kilpailivat MM-mitaleista 55 vuotta täyttäneiden ”mastersien” ohella myös maailman parhaat naiskilpaonkijat. Suomelle oli hilkulla tulla Etelä-Afrikasta jopa jättipotti, sillä myös molemmat joukkueemme kamppailivat mitaleista, mutta taipuivat lopulta neljänneksi ja viidenneksi.

Huippumenestys kilpaonginnassa onkin Suomelle harvinaista herkkua, sillä Etelä-Afrikasta saadun kullan lisäksi maallamme on vain yksi MM-hopea, joka irtosi seurajoukkueiden kisoista pari vuotta sitten Ranskan St. Quentinissä. Sitäkin mitalia Pönni oli voittamassa seuransa Lempäälän Kalakerhon Team Colmicin joukkueessa.

Mastersien MM-kilpaongen mitalistit. Keskellä voittaja Seppo Pönni.

Yhteistyöstä suuri apu

Pönni on kiertänyt kilpaonginnan arvokisoja vuodesta 1994 niin, että vain parina vuonna hän ei ole osallistunut EM- tai MM-kisoihin. Lisäksi hän on edustanut Suomea lukuisia kertoja myös kansainvälisissä pilkkikisoissa.

Kokemus on opettanut, että olosuhteet ja myös kalojen käyttäytyminen, vaikka olisivat samaa lajiakin, ovat muualla maailmassa usein sangen erilaisia kuin koti-Suomessa. Pönnin mukaan esimerkiksi kotimaassa kisapaikat ovat tavallisesti sellaisia, että saaliskalat jäävät koukkuun yleensä ensimmäistä kertaa ja ovat siten helppoja pyytää.

”Ulkomailla kalat taas ovat joutuneet ehkä moneenkin kertaan ongituiksi ja ovat oppineet varovaisiksi. Silloin on suureksi avuksi, jos joukkueellamme on käytössä joku kumppani vaikkapa Keski- tai Etelä-Euroopasta. Häneltä saa varmasti hyviä vinkkejä ja ajatuksia sen suhteen, miten kilpailussa kannattaa toimia”, Pönni toteaa.

Esimerkiksi Etelä-Afrikassa sekä mastersien että naisten joukkueen kapteenina toimineen italialaisen Alessandro Carruksen panos oli merkittävä kisataktiikoiden laadinnassa.

”Paikalla oli myös itselleni ennestään esimerkiksi seurajoukkueestamme tuttu hollantilainen Ramon Pasmans, jonka kanssa iltaisin käydyt keskustelut olivat myös hyödyllisiä”, Pönni mainitsee.

Arpaonni potki tällä kertaa

Voittoon vaaditaan Pönnin mukaan myös hyvää arpaonnea, sillä jos joutuu kisassa kalastamaan paikkaa, jossa ei kalaa ole, niin taitavinkin onkija saa haudata menestyshaaveensa.

”Etelä-Afrikassa minulle kävi tässä asiassa hyvin, sillä pääsin onkimaan molempina kisapäivinä samassa erinomaisessa paikassa, jossa kalaa riitti. Voitin kumpanakin päivänä oman sektorini ja sain kaksi sijapistettä.”

Pönni ei kuitenkaan ollut kilpailussa ylivoimainen, sillä myös toiseksi sijoittunut Ranskan Francois Bergault voitti omat sektorinsa ja hävisi saaliin painossakin vain noin 1,5 kiloa.

”Tasaisen kilpailusuorituksen kruunasi sitten toisena päivänä tullut noin 5,5 kilon karppi, jonka merkitys voiton kannalta oli sangen ratkaiseva.”

Taktiikka oli kohdallaan

Onnen lisäksi myös Suomen joukkueen tiedot, taidot ja näkemys olivat kohdillaan ja miehistömme onnistuikin treeniviikon aikana laatimaan toimivan kisataktiikan ja löytämään oikeat houkutinaineet.

”Houkuttimeksi tuli tumma mäski pohjaan. Siihen oli lisätty silputtuja matoja. Lisäksi syötettiin myös vaaleaa alas mennessä hajoavaa ja pilveä muodostavaa mäskiä houkuttelemaan kalat paikalle.”

Pönni kertoo onkineensa kilpailussa muun joukkueen tavoin jatkopala- eli parttivavalla. Pääosa saaliista tuli seitsemän metrin etäisyydeltä, mutta myös 11,5 metristä tuli muutama tärkeä kala. Osa joukkueesta käytti myös kelaonkia, joilla saatiin myös muutamia monneja.

Maailmanmestari Seppo Pönni väsytyspuuhissa.

Särkikalaa ja bonuskarppeja

”Onkipaikassani veden syvyys oli noin 3,5 metriä ja kalat löytyivät aivan pohjan tuntumasta. Kala poimi syötin pohjasta, mutta ylisyvää piti olla vain sen verran, ettei aallokko liikuttanut syöttiä pohjassa. Toisaalta ylisyvää ei saanut olla liikaa, jotta tärpin näki mahdollisimman nopeasti ja siihen ehti reagoida”, Pönni kertoo.

Hänen ensimmäisen kilpailupäivän saaliinsa koostui pääosin moggeleista, joilla on painoa tyypillisesti noin 700-1000 grammaa. Saaliin täydensi reilun kahden kilon ruohokarppi.

”Toisena kilpailupäivänä tuli sekakalaa, erityisesti pienempää särkikalaa (yellow fish) ja bonuskalana karppi. Kumpanakin päivänä ensimmäinen tunti neljästä oli hiljaista, ja sen aikana tuli vain yksi kala. Sitten rupesi kuitenkin tapahtumaan ja kalaa tuli sen jälkeen tasaisesti onginta-ajan loppuun asti”, kertaa Pönni kisatapahtumia.

”Menestyimme myös joukkueena mukavasti ja olimme lopulta neljänsiä. Varsinkin toinen kisapäivä meni mainiosti ja olimme silloin kakkosia, kun avauspäivänä jouduimme tyytymään kahdeksanteen sijaan. Pystyimme siis hienosti kehittämään kalastustamme avauspäivän kokemusten ja havaintojen perusteella”, Pönni myhäilee.

Pönnin lisäksi Suomen mastersien joukkueessa kilpailivat Matti Sakkara, Seppo Vähäsarja ja Jari Seppälä. Kapteenina toimi Alessandro Carrus ja tukijoukkona Mika Kankaanpää.

Mastersien joukkue pärjäsi hienosti MM-kisoissa sijoittuen neljänneksi.

Ura jatkuu varmasti

Masters-sarjaan osallistuvan pitää olla vähintään 55-vuotias, joten ikänsä puolesta Pönni olisi voinut kilpailla tässä sarjassa jo aikaisemminkin. Ennen Etelä-Afrikan kisoja hän oli kuitenkin osallistunut yleisen sarjan kisoihin.

Pönni ei ole vielä päättänyt, missä sarjassa hän tulevaisuudessa aikoo kilpailla. Miehen oma onkiura jatkuu joka tapauksessa varmasti. Hän myös toivoo, että MM-kulta innostaisi myös kaikkia Suomen kilpakalastajia panostamaan entistä enemmän omaan lajiinsa.

”Olihan se osoitus siitä, että meillä suomalaisillakin on mahdollisuus pärjätä kansainvälisissä kisoissa”, hän sanoo.

Pönni toivoo myös lisää uusia kasvoja mukaan kilpaongintaan, jota vaivaa puute varsinkin nuorista harrastajista.

”Etsikää vaikka paikallisen kalastusseuran kautta käsiinne joku kokenut lajinharrastaja ja kysykää häneltä ohjeita. Siitä sitten voi ruveta kehittämään itseään kohti menestystä. Itse ainakin olen valmis avoimesti kertomaan kaikesta kilpakalastukseen liittyvästä”, Pönni lupaa kilpaonginnasta kiinnostuneille.

Sepon treeniviikon saaliina Etelä-Afrikassa oli muun muassa monneja.

Kilpakalastusta jo puoli vuosisataa

Kangasalta kotoisin oleva Seppo Pönni on 59-vuotias ja työskentelee Lassila-Tikanojalla kehityspäällikkönä. Hänen kalastusharrastuksensa alkoi onkimisella isän kanssa alle kouluikäisenä.

Ensimmäiset pilkkikisansa hän kävi noin 10-vuotiaana ja muutamaa vuotta myöhemmin hän aloitti kilpailemisen myös onginnassa. Siitä pitäen hän on kilpaillut niin pilkkimisessä kuin onkimisessa ja aikoo tehdä niin vastakin. Mittaa miehen kilpakalastajan uralla on siis jo noin viisikymmentä vuotta.

Aiemmin Pönni osallistui myös ns. mato-ongintakisoihin, mutta viimeisimmät parikymmentä vuotta hän on keskittynyt erityisesti kilpaongintaan. Hän edustaa Lempäälän Kalakerhoa ja sen kilpaongintajoukkuetta Team Colmicia.

Tällä hetkellä Pönni toimii Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön onkijaoston puheenjohtajana. Hän on myös aiemmin toiminut usean eri kalastusseuran hallituksessa ja aktiivisesti osallistunut kilpailutapahtumien järjestämiseen kilpailemisen ohella.

Teksti: Ismo Malin
Kuvat: Alessandro Carrus ja Jaana Vetikko

Tulokset, henkilökohtainen kilpailu

Joukkuekilpailu

Vaal-joki kutsui maailmanmestari Seppo Pönniä

Seppo Pönni on saanut kultamitalin kaulaansa