Sääolot suosivat MM- ja SM-tuulastusta Hartolassa

Tuulastuksen MM-kultamitalistit mallia 2022: Henrik, Lauri ja Antti Tossavainen.

Teksti ja kuvat: Jouni Neuvonen

Epävirallinen MM-tuulastus järjestettiin Hartolassa 16.9. Vesialueena oli Rautaveden niin sanottu Ansionlahti. Kisaan osallistui 19 venekuntaa. Kahdessa veneessä oli myös mimmejä mukana.

Lähes tyyni ja sateeton keli suosi kilpailijoita, ja kalaakin löytyi kohtalaisesti. Päälajina oli lahna, ja lisäksi saatiin jonkin verran haukia sekä bonuksena yksi karppi, joka painoi hiukan yli kahdeksan kiloa.

Voittajavenekunta oli perhe Tossavainen, jota edusti isä kahden poikansa kanssa. Heidän saaliinsa ylitti kilpailussa ainoana 20 kilon rajan.

MM-kilpailun saalis oli pääosin lahnaa. Lisäksi saatiin jonkin verran haukia ja bonuskalana hiukan yli kahdeksan kiloa painanut karppi.

SM-tuulastuksessa grammapeli toi lisäjännitystä

SM-tuulastus järjestettiin myös Hartolassa päivä MM-kilpailun jälkeen 17.9. Vesialueena olivat tällä kertaa Jääsjärven eteläosat. Kilpailuun osallistui 24 venekuntaa ja 6 joukkuetta.

Kisasaaliit muodostuivat todella suuriksi, ja Hankasalmelta tulleen voittajavenekunnan saalis oli yli 50 kiloa. Voitto tuli reilulla erolla kakkoseksi sijoittuneeseen ”paikallisten” venekuntaan, mutta seuraavat sijoitukset ratkesivat lähes grammapelillä. Tämä aiheutti kisailijoissa lisäjännitystä, kun malttamattomana odoteltiin tietoa, millaiseen sijoitukseen saalis riitti.

SM-tuulastuksen voittaneessa venekunnassa kilpailivat Petri Aula, Markus Juntunen ja Mauri Saarela.

Kaikkien aikojen kalaisin SM-tuulastus

Pääkalana täälläkin oli lahna, jota tulikin tosi reilusti. Kalojen paino vaihteli 300 grammasta aina lähes kahteen kiloon. Yksi yllätyskala oli 1139 grammaa painanut ahven. Muutamia yli viiden kilon haukia myös saatiin. Kokonaissaalis ylitti 500 kiloa. Joukkuekisan voiton vei X-mestarit, todella komealla yli 123 kilon saaliilla.

SM-kilpailun yllätyskala – 1139-grammainen ahven.

Lähes sateeton ja tyyni keli suosi myös tätä kisaa. Yhdessä venekunnassa oli kaksi mimmiä atrainten varressa. Saaliskalat menivät hyötykäyttöön, pääsääntöisesti massatuotantoon.

Kisa oli SM-tasolla tuulaskisojen historian runsaskalaisin, ja kisailijat olivat suuriin saaliisiin erittäin tyytyväisiä. Punnitusmieheltä tosin meinasi selkä pettää….