1-2016 Ei pelkän kilpailun tähden

Tuhansien pilkkijöiden näkyminen yhtä aikaa SM-pilkissä luo nostetta vapaa-ajankalastukselle. Kuva: Jaana Vetikko

Paukkupakkaset iskivät tammikuun alkupäivinä. Järvet jäätyivät nopeasti turvalliseen pilkkikuntoon. Se näkyi, sillä ahventen narraajia ilmestyi paikoin jopa sankasti tunnetuille apajille. Hienoa, sillä pilkintä on jokamiehenoikeutta, jota pitää myös käyttää, jotta kukaan ei pääse sanomaan lakia turhaksi. Eikä pääse, sillä muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen pilkintä on jälleen lievässä kasvussa. Ja kasvaa edelleen, jos eteläisessäkin Suomessa jääpeitteet pysyvät järvissä enemmän kuin muutaman viikon.

Todellinen pilkkikansan juhla koittaa 5. maaliskuuta. Silloin kamppaillaan pilkinnän SM-titteleistä Joensuun Pyhäselällä. Odotettavissa on mielenkiintoinen päivä, sillä kilpailuvesi on tunnettu ahvenrikkaudestaan. Toivottavasti heräämme siihen, että SM-pilkki nousee takaisin arvoiselleen sijalle osanottajamäärissäkin. Eli pannaan ainakin tuhannella paremmaksi viime vuotta.

Eikä Pyhäselälle tarvitse lähteä pilkkimään pelkän kilpailun tähden. Tuhansien kalastajien näkyminen yhtä aikaa Pyhäselällä luo nostetta vapaa-ajankalastukselle jokaiselle sopivana luontoharrastuksena. Parhaimmillaan koukutamme kalojen lisäksi uusia ihmisiä harrastamaan pilkintää ja muuta kalastusta. Se on ehkä tärkeämpääkin kuin tiukkaotsainen taistelu eri sarjojen ykkössijoista. Jalossa kilpailussa pelkkä osallistuminen on jo arvo sinänsä.

No. Kyllähän se maine ja pokaalitkin hyviltä tuntuvat. Joten lähdetään porukalla koettelemaan, löytyisikö palkintopöydältä jotakin kotiin viemistä.

Kireitä SM-pilkkisiimoja!

Veli-Matti Saksi