1-2018 Jäätilanne vie pilkkijöitä pohjoiseen

SM-pilkki järjestetään Kuusamossa. Kaikki mukaan! Kuva: Jaana Vetikko

Kun tammikuun toisena päivänä eteläisessä Suomessa sataa vettä, niin Utsjoella on kahdeksan astetta pakkasta. Se tietää sitä, että järvissä on kestävät jääkannet. Ne ovat pohjoisessa olleet jo pitkään. Voi vain kateellisena ajatella, että edes jossain päin maata pääsee turvallisesti harrastamaan yhtä kansalliskalastustapaamme.

Pilkkiminen on yhä pitänyt pintansa, vaikka sitä on joissakin yhteyksissä moitittu jopa junttimaiseksi harrastukseksi. Sitähän se ei ole. Kyseessä on harrastus, joka antaa levollista mieltä, mukavaa liikuntaa ja ystäviä.

Näyttää vain pahasti siltä, että pilkkielämyksiä on entistä enemmän etsittävä sieltä, missä on jäitä, siis pohjoisesta. Siinä piilee myös yksi lisääntyvä tulonlähde Pohjois-Suomen karun kauniille selkosille. Pilkkijät kaipaavat yösijoja ja myös järjestettyjä kalastusmatkoja. Niitä on toki ollut jo pitkään, mutta tulevat sääolot näyttävät lisäävän tarvetta.

Jos on Utsjoella toinen tammikuuta kahdeksan pakkasastetta, niin Kuusamossa on neljä. Kuusamo on jo pitkään ollut tunnettu talvimatkailukohde Rukansa ansiosta. Tänä keväänä matkailulistaan lisätään pilkinnän SM-kilpailut 7. huhtikuuta. Tällöin kevät on parhaimmillaan ja jäitäkin riittää. Nämä vesisateet tuskin Kuusamoon yltävät vielä huhtikuun alussa.

Kuusamon mestaruuskisat pidetään Kuusamojärvellä. Lähtöpaikkana on Raatesalmi. Esikisat ovat jo 10. maaliskuuta, joten harjoittelu kisaveteen onnistuu mainiosti. Kisojen järjestelyistä vastaa Kuusamon Uistinseura, joka pitää aktiivisesti ja taidolla yllä kalastusharrastusta kaikissa muodoissaan.

Pidetään huolta siitä, että kilpailut onnistuvat. Eli matkataan Kuusamoon nauttimaan keväästä, Ahdin antimista ja hyvästä sekä runsaasta pilkintäseurasta.

Veli-Matti Saksi