1-2022 1388 kertaa kiitos

Teetimme loppuvuodesta lehdestämme lukijatutkimuksen kuuden vuoden tauon jälkeen. Siihen vastasi 1 388 lukijaamme. Valtavan iso kiitos jokaiselle heistä. Vastaajamäärä osoittaa, että lukijat ovat kiinnostuneita lehdestämme ja sen kehittämisestä entistä paremmaksi. Yli puolet vastaajista oli iältään 30-60-vuotiaita ja 90 prosenttia oli miehiä. Mielenkiinnolla odotan, saadaanko tätä lukua keikautettua naisten suuntaan Mimmit kalastaa! -hankkeemme avulla.

Tutkimuksen mukaan lukijamme ovat edelleen tiukasti kiinni lehdessä. Lähes puolet lukee sen kokonaan ja yleensä lehdessä on jokin juttu, joka kiinnostaa erityisesti. Iso asia oli myös lehden pitäminen tallessa. Lehdet säilytetään ja niitä luetaan useampaan kertaan.

Lehtemme lukijat ovat innokkaita luontoharrastajia. Tietenkin etusijalla on kalastus, johon käytetään keskimäärin 30 vuorokautta vuodessa. Mukana on myös harrastajia, jotka viihtyvät vesillä reilusti yli sata päivää. Luontoharrastukseen liittynee myös se, että puolet vastaajista kertoi omistavansa loma-asunnon. Suuri osa vastaajista harrastaa lisäksi veneilyä, retkeilyä, patikointia ja metsästystä. Venettä pidetään tärkeänä kalastuksen kannalta. Yli puolet vastaajista omistaa moottoriveneen ja lähes puolet soutuveneen.

Lukijoidemme vastauksista näkyy edelleen kasvava into aktiiviseen kalastukseen. Heittokalastuksen eri muodot nousivat suosituimmiksi tavoiksi nauttia kalastuksesta. Pilkintää harrastaa myös lähes 60 prosenttia ja vetouistelua yli puolet vastaajista. Heittokalastuksen osalta erityispiirteeksi nousi jigikalastuksen kasvava suosio. Sitä harrastaa 53 prosenttia vastaajista. Myös perhokalastus on suosittua, sillä 26 prosenttia kertoi kalastavansa myös perhovälineillä. Kalastuskilpailuissa kävi 13 prosenttia vastaajista.

Lukijatutkimuksen mukaan lehteämme pidetään hyvänä ja ulkoasun uudistaminen sai kiitosta. Lisäksi ollaan tyytyväisiä lehden monipuoliseen sisältöön. Tämä lämmitti kovasti sydäntäni. Moni toivoi odotetusti lisää juuri omaan kalastustapaansa liittyviä juttuja. Erityisesti toivottiin lisää erilaista hyötytietoa.

Paneudumme lehden toimituksessa lukijatutkimuksen tuloksiin vielä paremmin sekä herkällä korvalla toiveita kuunnellen ja pyrimme parhaan taitomme mukaan kehittämään lehteä entistä paremmaksi. Lehdestä saa mieluusti antaa palautetta myös lukijatutkimuksien ulkopuolella vaikkapa sähköpostitse tai soittamalla.

Kireitä siimoja alkaneelle vuodelle!

Jaana Vetikko