2-2015 Kädentaidot pitää nostaa kalastuksen valokeilaan

Janne Tarkiainen

Kalastus on, kuten tiedetään, loistava luontoharrastus. Vesillä tarjoillaan elämyksiä ja kokemuksia roppakaupalla. Joskus joku kala eksyy vieheeseen, on se sitten vaappu, uistin, pilkki, jigi tai perho. Ja ainahan muistetaan Juhani Ahon sanat: Ei sen väliä, saanko tai en.

Kalastus on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkää kalojen pyyntiä tai kalareissujen suunnittelua ja toteutusta. Suomessa on mittavat perinteet erilaisten vieheiden valmistuksessa sekä kaupallisesti että omiksi tarpeiksi.

Siksi kädentaidot pitää nostaa kalastuksen valokeilaan. Sitä tehtiin esimerkiksi perhonsidonnan osalta pitkään SM-kisojen muodossa. Nyt kisat ovat hetkeksi hiipuneet, koska innokkaita järjestäjiä oli vaikea löytää.

Vaaput ja muut vieheet ovat myös loistavia kädentaitojen tuotteita. Voiko ajatella, että rakennamme maahan erilaisten vieheidenvalmistuksen SM-kisat? Kyse olisi yhdestä tapahtumasta, johon alkuun valikoitaisiin vaikkapa ne perhot, vaaput, pilkit ja värikoukut. Näin saisimme kädentaitojen harrastajia kokoon yhdellä kertaa runsaasti.

Järjestelytyö on tietenkin mittava. Kyse on kuitenkin siitä, että joku seura tai piiri ottaa homman käsiinsä. Ensimmäisellä kerralla osallistujia ei tarvitse olla satoja. Satakin on jo hieno saavutus. Mukava yhteinen tapahtuma voisi yhdistää kalastuksen harrastajia. Vinkkejä voisi saada puolin ja toisin. Näiden vieheiden pienimuotoinen itsevärkkääminen vie kalastuksen uuteen ulottuvuuteen ja antaa pakollisille sisäkausille rakkaaseen harrastukseen liittyvää sisältöä.

Ja vielä. Kevätpilkkiminen aurinkokylvyssä on mainiota ulkoilua. Näihin aikoihin kuitenkin eteläisessä Suomessa pitää olla erityisen varovainen. Yksikin jäihin vajonnut pilkkijä on liikaa.

Teksati: Veli-Matti Saksi
Kuva: Janne Tarkiainen