3-2018 Hyvää kalastuskesää kaikille luvan maksaneille

Kuva: Jaana Vetikko

Moniin keskusteluihin on noussut nykyisen kalastonhoitomaksun tuottojen niukkuus. Syitä on etsitty niin sysistä kuin sepistäkin. Puhutaan kalastajista, jotka tuota valtion veroluonteista maksua eivät maksa, vaikka siihen viehelupakin kuuluu.

Mitä asialle sitten voidaan tehdä? Järjestäytyneet vapaa-ajankalastajat tuskin tahallisesti jättävät kalastonhoitomaksua maksamatta, monet muut ehkä. Yksi asia on tärkeä. Se, että maksutuotot käytetään oikein.

Kalastusalan järjestöt tekevät hyvää työtä. Eli sinne tarvitaan varoja. Mutta kalavesien hoito on lopultakin tärkeintä. Luontaisen lisääntymisen edellytyksien lisääminen, lähikalastuspaikkojen luominen ja vaikkapa veneenlaskupaikkojen rakentaminen auttavat varmasti kalastonhoitomaksun maksamisessa.

Silti on kuulunut runsaasti ääniä siitä, kuinka kalastonhoitomaksun maksamista valvotaan. Kohtuullisen harva kalastaja törmää valvojaan, joka lupia kyselee. Voisikohan maahan rakentaa järjestelmän, jossa erilaisten erityislupien oston yhteydessä vaaditaan tieto kalastonhoitomaksun suorittamisesta niiltä, joiden se pitää maksaa?

Kysyminen on helppoa, kun ostaa luvan aivan silmätysten joltain luvanmyyjältä. Nykyisenä netti- ja mobiiliaikakautena kysyminen sisältää haasteita. Mahdotonta mikään ei kuitenkaan ole. Se vaatii vain työtä. Olennaista on, että kaikilta, jotka ostavat viehe- tai kiinteiden pyydysten erityislupia vaaditaan tieto kalastonhoitomaksun maksamisesta.

Kaikesta huolimatta loistavaa kalastuskesää ja kireitä siimoja.

Veli-Matti Saksi