3-2020 Virkisty kalastamalla

Kalastaessa mieli lepää ja rauhoittuu. Kuva: Jaana Vetikko.

Poikkeuksellinen talvi sai peräänsä vielä poikkeuksellisemman kevään. Pikkupirulainen nimeltä koronavirus laittoi maan ja maailman sekaisin. Ihmiset suljettiin pitkälti etätöihin, etäkouluun, karanteeniin ja karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin. Rajat suljettiin. Koulut, kirjastot, ravintolat, kulttuuri- ja liikuntapaikat ja monet muut suljettiin. Jopa Uusimaa suljettiin. Tapahtumat peruttiin tai siirrettiin. Yli kymmenen hengen kokoontumiset kiellettiin. Huoli terveydestä oli ja on edelleen kova.

Kalastus on kuitenkin sallittua ja jopa suotavaa sen tarjotessa mieltä ja kehoa virkistävän hengähdystauon raittiissa ilmassa koronauutistulvan keskelle. Ihmiset ovat ilahduttavasti löytäneet ulkoilun, ja monet myös kalastuksen, riemun. Ainakin näin voin päätellä kulkiessani pääkaupunkimme toisinaan jopa hivenen ruuhkaisilla rannoilla sekä kuullessani muun muassa kaupungin lupamyynnin kolminkertaistuneen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Niin ikään kalastonhoitomaksua on lunastettu merkittävästi viime vuotta enemmän.

Nyt onkin hyvä hetki kaikkien aloittaa kalastusharrastus, vaikkapa koko perheen voimin. Maamme jokamiehenoikeudet sekä helposti saavutettavat lähivedet tarjoavat siihen oivan mahdollisuuden. Alkuun pääsee edullisesti ja helposti. Neuvoa ja oppia löytyy ja saa halutessaan esimerkiksi internetin syövereistä, kalatalousasiantuntijoiltamme ja kalastusohjaajiltamme sekä kalastusseurojemme konkareilta.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on sopeuttanut toimintaansa poikkeusolojen määräyksiä ja suosituksia vastaavasti. Muun muassa juhlavuotemme Suomi onkii ja silakkalitkaa -tapahtumat on siirretty syksyyn sekä kevään ja alkukesän kilpailuja on peruutettu tai siirretty. Toimintaa jatketaan terveys edellä tarkkaan viranomaisten ohjeita noudattaen.

SVK kannustaa niin vanhoja kuin uusia kalastuksenharrastajia osallistumaan sosiaalisessa mediassa julkaistuun kalalajihaasteeseemme, kokeilemaan sen myötä uusia kalastustapoja tai tavoittelemaan uusia kohdelajeja sekä jakamaan niistä myös ruokaohjeita ja kuvia muiden iloksi.

Tarmokkaat kalastusohjaajamme ovat aloittaneet kalastusaiheiset live-lähetykset Facebookissa Fisuun-sivullamme. Niistä on helppo napata niksit harrastukseen. Käykää tutustumassa!
Voimaa ja virkistystä kalastuksesta.

Jaana Vetikko