3-22 Mistä löytyy Suomen onnellisin kalastaja?

Stadin Kalajunnujen toukokuussa järjestämään mimmien kirjolohijahtiin osallistui innokkaita ja onnellisia naisia ja tyttöjä. Kuva: Jaana Vetikko.

Tämän vuoden Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on jo viidettä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa. Kalastus on monille ilonlähde ja henkireikä, joka tutkitusti lisää hyvinvointia, niin henkistä, fyysistä kuin sosiaalistakin. Tänä kesänä me Suomen Vapaa-ajankalastajat etsimme Suomen, ja siis myös maailman, onnellisinta kalastuksen harrastajaa. Ilmianna itsesi tai tuttavasi nettisivuillamme kesän aikana.

Vapaa-ajankalastajien määrä Suomessa on noin puolitoista miljoonaa. Luonnonvarakeskuksen Vapaa-ajankalastus 2020 -tilaston mukaan kalastusharrastus on yleistynyt etenkin lasten ja nuorten sekä eläkeläisten keskuudessa. Eniten kalastajamäärät ovat kasvaneet 18–24-vuotiaiden naisten osalta, joiden määrä on kasvanut puolella. Vuonna 2020 10–17-vuotiaista nuorista lähes puolet kalasti ja 18–24-vuotiaista yli kolmasosa. Myös eläkeläiset ovat innostuneet kalastusharrastuksesta, sillä yli 64-vuotiaiden kalastajien määrä kasvoi noin neljänneksellä.

Kalastus ja veden äärellä oleilu on monille lähes terapiaa ahdistukseen ja työstressiin. Viime vuonna teettämässämme kyselytutkimuksessa yli neljännes suomalaisista kertoi saaneensa kalastuksesta apua ahdistukseen. Toisaalta kalastuksessa miellyttää sen sosiaalinen puoli. Kalastamaan voi lähteä kaverin kanssa, ja esimerkiksi kalastuskilpailuissa ja kalareissuilla tutustuu lisäksi uusiin ihmisiin.

Onnellisuutta ja hyvinvointia tuovat myös lukuisat Mimmit kalastaa -hankkeemme kalastustapahtumat ympäri maan. Tätä kirjoittaessa takana on jo 29 tapahtumaa ja tulevia on listattuna 19 aina Helsingistä Inariin ja Merikarvialta Punkaharjulle. Tapahtumat ovat saaneet liikkeelle kalastuksesta innostuneita mimmejä tähän mennessä reilusti yli kolmesataa. Isot kiitokset kaikille tapahtumia järjestäneille seuroille ja yhteistyökumppaneille sekä niissä mimmejä ohjanneille!

Mimmien kiinnostus kalastukseen ja tarve ohjattuihin kalastustapahtumiin on valtava. Joko kesällä tai syksyllä Teidänkin seuranne järjestäisi mimmeille oman tapahtuman? Me Vapaa-ajankalastajissa tarjoamme apua suunnitteluun ja viestintään. Ottakaa rohkeasti yhteyttä!
Nautitaan kaikki kalastuksesta ja kesästä!

Jaana Vetikko