4-2015 Talonmiesten uusi elämä – Jokitalkkari

Antero Virkkunen

Monet muistavat entisaikojen talonmiehet. He huolehtivat taloyhtiöissä lähes kaikesta aina lasten kasvatuksesta ja sääntöjen noudattamisesta pihojen siisteyteen saakka. Entisaikojen talonmiehet olivat aina paikalla, ja aina töissä. Talonmiehet olivat ja ovat yhä, jos heitä on, kunnioitettu ammattiryhmä.

Kuten tiedetään, ovat perinteiset talonmiehet kerrostalojen pihamailta jokseenkin kadonneet. Talonmiesten uusi elämä on kuitenkin koittanut. Siitä oivana esimerkkinä on Vantaanjoen Jokitalkkari Velimatti Leinonen, joka huolehtii eteläisen Suomen kunniakkaasta virtavedestä kuin menneiden vuosien perinteiset talonmiehet konsanaan.

Jokitalkkarihanke on tervetullut lisä kalastuksen arvon lisäämisessä. Talkkarin tehtävänä ei ole vain valvoa kalastuslupia ja kalastussääntöjen noudattamista. Hän myös opastaa, tutkii lohikalojen lisääntymispaikkoja, kerää roskia ja huolehtii opastaulujen ajan tasalla pitämisestä. Siis oikea talkkari.

Yksi tärkeä tehtävä on kuitenkin juuri tuo kalastuksen valvonta. Sitä on tehty kesän aikana Vantaanjoen alueella runsaasti. Luvat on tarkastettu 450 henkilöltä. Valtaosalla paperit ovat olleet kunnossa. Silti huomautuksia, tapahtumailmoituksia ja tutkintapyyntöjä poliisille on tehty kuusikymmentä. Tämä osoittaa, ettei tarkastuksia tehdä turhaan. Silti tärkeintä Jokitalkkarin työssä ei ole saada aikaan rangaistuksia, vaan nostaa esiin sitä, että kalastuksessa on sääntöjä, joita pitää noudattaa. Se luo edellytykset kaikkien kalastajien viihtyvyydelle.

Vantaanjoen Jokitalkkarin esimerkillisen työn suo herättävän kiinnostusta myös muualla Suomessa. Meillä on hienoja virta- ja muita vesistöjä, joilla talonmies voi lisätä kohteiden viihtyvyyttä, hoitaa valvontaa ja opastaa. Kun eri kalastukseen liittyvät tahot ottavat asian onkeensa, kustannukset ovat varmasti hoidettavissa. Saavutettava hyöty on merkittävä, sillä talonmies hoitaa ammattiylpeydellä reviirinsä aina viimeisen päälle.

P.S. Jokitalkkari kavereineen kohdistaa syksyllä valvontaa erityisesti lohikalojen rauhoitusaikaan. Kalastajat, hoidetaanko homma niin, että huomautettavaa ei löydy.

Teksti: Veli-Matti Saksi Kuva: Antero Virkkunen