4-2018 Kuuman kesän siimasotkut

Kalan oikeaoppinen käsittely vapautustilanteessa on ensiarvoisen tärkeää. Kalaa ei esimerkiksi kannata nostaa missään vaiheessa pois vedestä. Helteellä ja lämpimällä vedellä on syytä jättää lohikalojen pyydystä ja päästä -kalastus tuonnemmaksi. Kuva: Tommi Oraluoma

Lopuillaan olevan kesän kuumuudesta on jälleen vuosien hiljaiselon jälkeen kiirinyt viestejä rannoille jätetyistä siimasotkuista. Syheröihin on tarttunut lintuja, niin pienempiä kuin isompiakin. Tämä on valitettavaa, sillä sotkuun menneiden siimojen ”unohtaminen” kalavesien rannoille, saati vesiin, ei anna kalastuksen harrastajista kovin mairittelevaa kuvaa. Näistä siimasyheröistä päästiin eroon joitakin vuosia sitten lähes tyystin, mutta ei näemmä kokonaan. Otetaanpa asia jälleen omaksi ja neuvotaan muitakin viemään siimasotkut pois rannoilta.

Toinen kuumaan kesään liittyvä huomio, josta on tullut viestejä, liittyy lämpimiin vesiin, etenkin matalina ja lämpiminä soljuviin virtavesiin, joissa lohikalat viihtyvät. Nykyinen, sinällään hyväksyttävä ja oiva tapa harrastaa pyydystä ja päästä -kalastusta ei helli lohikaloja lämpimissä vesissä. Jo kahdenkymmenen asteen pinnassa olevassa vedessä lohikalojen elimistö on kovilla. Kun veden lämpö nousee yli 25-asteiseksi, kalat haukkovat henkeään.

Näissä lämpötiloissa pyydystä ja päästä -kalastus voi olla hyvinkin turmiollista. Kun kalojen elimistö käy jo valmiiksi lähes kuolinkamppailua, useat tartutukset ja vapautukset eivät tee hyvää. Niinpä, jos kuumia kesiä vielä tulee, on syytä jättää pyydystä ja päästä -kalastus tuonnemmaksi ja rauhoittaa pienissä koskivesissä lohikalat kokonaan.

Vaan syksy tulee ja vedet viilenevät. Erityisesti järvillä ja merellä alkaa loistava kalastusaika. Hyödynnetään se.

Veli-Matti Saksi