4-21 Kalastuksesta apua mielen hyvinvointiin ja työstressiin

Yli neljännes suomalaisista on saanut kalastuksesta tai kalareissusta apua, kun omat tai maailman asiat ovat alkaneet ahdistaa, selviää SVK:n kyselytutkimuksesta. Kuva: Jaana Vetikko.

Luonto ja kalastus elvyttävät ja rentouttavat mielen sekä antavat vastapainoa monelle tutuksi tulleelle nopearytmiselle elämäntyylille. Kalalle lähtö auttaa katkaisemaan myös jatkuvaa tietotulvaa älylaitteiden ja näyttöpäätteiden äärellä. Monet hakevat kalastuksesta juuri tyyneyttä ja rauhaa luonnon helmassa luonnon ääniä kuunnellen.

Toisille kalastus taas on tärkeä harrastus erityisesti sosiaalisen kanssakäymisen kautta. Myös vapaaehtoistyö tuo iloa elämään. Lähdetään kivalla porukalla kalaan tai mennään kalastuskilpailuihin, joissa tavataan tuttuja ehkä jopa laajemmaltakin alueelta. Omaa osaamista voi jakaa vaikka seurojen nuorisotoiminnassa. Lasten onnistumisista ja ilosta saa itsellekin hyvän mielen.

Kalastusinnostus on jatkunut tänä kesänä. Se näkyy niin lupamyynneissä kuin paikoittain vesillä ja rannoilla. Muun muassa Metsähallitus tiedotti heinäkuun lopulla Lapin kalastuslupien vähiin käymisestä ja osittain loppumisesta. Onneksi pelkällä kalastonhoitomaksulla pääsee monille vesille.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haluaa ylläpitää ja ruokkia kalastusinnostusta sekä toivottaa kaikki tervetulleeksi kalastusperheeseemme. Alkukesästä tekemässämme kyselyssä myös yli puolet suomalaisista kannatti kalastukseen liittyvien lupamaksujen liittämistä liikuntaetuun. Lisäksi kannatusta sai ehdotus, että työnantaja antaisi tämän tai viime vuoden tyky-tunnit työntekijöiden käyttöön kalastukseen varattuna aikana. Tätä kannatti lähes kolmasosa vastaajista.

Haastoimme kesällä yritykset tarjoamaan työntekijöilleen vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Työntekijät voivat myös itse haastaa työnantajansa mukaan kampanjaan verkkosivuillamme olevan lomakkeen kautta 30. elokuuta saakka. Me välitämme haasteet eteenpäin yritysten HR-osastoille. Tätä kirjoittaessa jo yli sata yritystä on saanut haasteen. Toivottavasti moni hyväksyy sen.

Työnantajan lahjoittamat tunnit voi käyttää vaikka Street Fishing -tapahtumissamme, joita järjestetään kaupungeissa ympäri Suomen. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan myös aivan kaupunkien ytimessä on usein upeita lähikalastuskohteita.

Fiksu kalastaa.

Jaana Vetikko