5-21 Lohisoppaa ja mitalisadetta

Suomi on perhokalastuksen maailmanmestari: Kuva: Janne Rautanen.

Joka syksyinen poliittinen lohisoppa kiehuu parhaillaan, ehkä entistäkin kovempaa. Itämeren lohen kalastuskiintiöstä ensi vuodelle esitettävää Suomen kantaa on käsitelty juuri sekä ympäristö- että maa- ja metsätalousvaliokunnissa. SVK:n mielestä Suomen ei tule EU:n kiintiökeskusteluissa ajaa muutoksia lohen vapaa-ajankalastukseen merellä Suomessa. Sen saaliit on otettu huomioon ICES:n tieteellisessä neuvonannossa, jossa on ehdotettu lohikantojen kestävän hyödyntämisen enimmäismäärät.

Tätä kirjoittaessa esitykseen Suomen kannaksi kuitenkin sisältyy lohen kalastuksen salliminen vain enintään neljän merimailin päässä rannikosta sekä sen salliminen vain touko-elokuussa. Kudulle vaeltavat lohet eivät rajaa kuitenkaan tunne, ja tieteellisen neuvon keskeinen viesti on ohjata pyynti kutuvaeltaviin lohiin. SVK:n mielestä em. säädökset on tarkoitettu vain kaupallisen kalastuksen ohjaamiseen, jossa vastaavia on jo käytössä.

SVK arvioi, että jopa 70 prosenttia nykyisestä kutuvaelluksella oleviin lohiin kohdistuvan uistelun saalista saadaan esitetyn rajan ulkopuolella. Toteutuessaan muutoksen arvioidaan aiheuttavan kahden miljoonan euron taloudellisten vaikutusten menettämisen sekä lisäävän eri kalastajaryhmien välisten konfliktien riskiä sallitulla pyyntialueella.

SVK esitti tieteelliseen neuvoon nojaten, että Suomen kannassa määritellään em. rajoitusten koskevan vain kaupallista kalastusta. Suomella on hyvä mahdollisuus selvittää hallitusohjelmaan kirjatun Oma kala -tietojärjestelmän kautta itse lohen vapaa-ajankalastuksen kehittymistä sekä tehdä tarvittavia säätelytoimenpiteitä. Tällöin myös säilytetään kaikkien osapuolien tasapuolinen kuuleminen.

Lohi on puhuttanut ja puhuttaa myös Tenolla, missä on eletty historiallinen kesä lohen kalastuksen ollessa kiellettyä. Kielto oli tarpeellinen, koska rajoitettukin kalastus verottaisi lohikantoja liikaa ja hidastaisi niiden elpymistä merkittävästi. Tenon lohikannan toipuessa vieraslaji Tyynenmeren kyttyrälohi valtasi joen, samoin monet muut Pohjois-Norjan joet.

Kyttyrälohen näin massiivinen nousu Tenon lohen kutupaikoille on ensimmäinen kerta, joten sen seurauksia voimme vain arvailla. Onneksi se sentään kutee paria kuukautta Atlantin lohta aikaisemmin, eikä elä kahta vuotta kauempaa. Kuolevat ja rannoilla mätänevät kyttyrälohetkin vaikuttanevat silti Tenon ekosysteemiin.

Lohisoppien lisäksi viime aikoina on puhuttanut Suomen perhokalastusmaajoukkueen huikea suoritus elokuussa perhokalastuksen MM-kilpailuissa Kuusamossa. Kivenkova joukkueemme putsasi mitalipöydältä niin korkeimmalle arvostetun joukkuekullan kuin henkilökohtaisen kulta- ja hopeamitalinkin muiden perhokalastuksen huippumaiden nenän edestä. Mitalisateen lisäksi myös kilpailun järjestelyt sujuivat erinomaisesti ja kaikki työssä mukana olleet ansaitsevat isot kiitokset. Onnittelut koko Suomen joukkueelle!

Jaana Vetikko