6/2022 Elämyksiä, kuntoa ja kavereita pilkkikilpailuista

SM-pilkki järjestetään tulevana talvena 25.3. Kainuussa Nuasjärvellä. Kuva: Jaana Vetikko.

Tätä kirjoittaessa eteläsavolaisen pikkujärven rannalla näyttää talvi vahvasti ottavan otettaan. Pakkasta on viitisen astetta, lunta maassa pari senttiä ja mikä meitä harrastuskalastajia eniten viehättää, niin myös järvi on juuri saanut jääkannen. Ei vielä kestävää, vain sentin tai kaksi, mutta jäätä kuitenkin. Vielä kun sääennuste lupailee pakkasten toistaiseksi jatkuvan, saattavat pilkkijät hyvinkin päästä lempilajinsa pariin jo viikon parin päästä. Muistetaan kaikki kuitenkin pitää maltti päässä ja turvallisuus etusijalla, eikä rumenneta tilastoja.

Itä-Suomen yliopisto tutki ensimmäistä kertaa maailmassa kalastuskilpailuihin osallistuneiden näkemyksiä ja motiiveja. Tutkimuksen painopiste oli kalastusmatkailun näkökulmassa. Mikä motivoi osallistujia ja millaisia elämyksiä kalastuskilpailuissa saadaan? Kyselytutkimusta mainostettiin laajasti harrastuskalastajien somealustoilla ja siihen saatiin reilusti yli viisisataa osallistujaa.

Maassamme on pilkkikilpailuilla pitkät perinteet ja sitä tutkimuksen tuloskin tukee. Peräti 54 prosenttia vastaajista nimesi pilkkikilpailut mieluisimmaksi kilpakalastusmuodokseen, vaikka moni harrastaa vuoden aikana useampaa kilpakalastusmuotoa. Seuraaviksi nousivat onkikilpailut 14 prosentilla ja vetouistelukilpailut 13 prosentilla muun muassa heittokalastuskilpailujen jäädessä 7 prosenttiin.

Kalastuskilpailumatkat tehdään yleensä yhdessä kavereiden kanssa (53 %), mutta 14 prosenttia vastaajista tekee ne tyypillisimmin kalastusseuran kanssa. Kilpailumatkat ovat pääosin kotimaan matkailua.

Kalastuskilpailuissa erityisen tärkeinä pidetään järjestelyiden tasapuolisuutta ja toimivuutta. Tässä uskon meidän vapaa-ajankalastajien seurojen ja piirien pärjäävän hyvin. Onhan meillä vuosikymmenten kokemus erilaisten kalastuskilpailujen järjestämisestä.

Kalastuskilpailuihin osallistuvat kokevat niiden ylläpitävän sekä heidän henkistä että fyysistä terveyttään. Eikä ihme, sillä esimerkiksi pilkkikilpailussa saatetaan kulkea hangessa jopa toistakymmentä kilometriä kairaa ja muita varusteita kantaen sekä kairata kymmeniä reikiä välillä hyvinkin paksuun jäähän. Kaikki lajia harrastavat tietävät sen olevan mitä parhainta ja monipuolisinta liikuntaa.

Tutkimuksen mukaan kalastuskilpailijat arvostavat luontoa ja rauhaa, uusien asioiden kokemista, tietotaidon jakamista sekä kilpailun tuomaa jännitystä. Myös tässä seurakentällämme on paljon annettavaa.

Tulevana talvena järjestetään taas satoja pilkkikilpailuja. Jos ne eivät ole ennestään tuttuja, lähde rohkeasti mukaan aistimaan kilpailun jännitystä ja luonnon rauhaa. Saattaapa sitä uusi kalakaverikin tarttua matkaan. Jos taas olet kilpailujen konkari, houkuttele mukaan uusi kalastuksen harrastaja. Nostetaan yhdessä nämä hienot perinnekisat esille.

Kireitä siimoja ja kalaisaa joulua kaikille!

Jaana Vetikko