6-2016 Maistuu se kalastus lähivesilläkin

Helsingin Vanhankaupunginkoski ja -suvanto on mitä parhain lähikalastuskohde monipuolisine kalastusmahdollisuuksineen. Kuva: Jaana Vetikko.

Aina ei voi lähteä kauas kalaan, vaikka ruoho onkin vihreämpää aidan toisella puolella. Monesti himoittuja kalavesiä on lähellä asuinpaikkaa, myös kaupungeissa, joihin ihmiset nykyään herkimmin muuttavat. Suomen kaikki kaupungit ovat joko järvien tai virtavesien läheisyydessä. Usein kaupungin keskellä on jopa joki, jonka rannoille kalastajien mieli halajaa.

Kaupunkien ja kuntien yksi tehtävä on huolehtia asukkaidensa virkistäytymismahdollisuuksista. Perinteisesti on rakennettu urheilukenttiä, liikuntahalleja, pururatoja ja valaistuja latuja. Ne ovat loistavia liikuntapaikkoja, joissa sekä keho että mieli virkistyvät.

Loistavaa luontoliikuntaa ja mielenvirkeyttä tuo myös kalastus. Siksi lähikalastuspaikat ovat tervetullut lisä kuntien liikuntapaikkavalikoimaan. Niiden järjestäminen ei ole kallista. Useimmiten riittää, kun veden äärelle on helppo päästä. Tärkeää on tietenkin se, että pidetään kaavoituksen keinoin huolta siitä, että kaupungeissa ja kunnissa jätetään asuinrakentamisen ohella riittävästi kaikkien yhteiskäytössä olevia rantoja.

Lähikalastusalueen rakentamiseksi riittää useimmiten mahdollisesti pusikoituneiden rantojen raivaus. Lisäksi kaivataan paikkoja, joihin liikuntaesteiset pääsevät helposti. Tämä tarve täyttyy muutamalla hyvälle paikalla sijoitetulla kalastuslaiturilla. Jo parilla tuhannella eurolla saadaan asukkaille aikaan otollisia vesiluontoelämyksiä.

Hyvää, rauhalista ja kalalle maistuvaa joulua, vaikka niillä lähikalastusalueiden antimilla.

Veli-Matti Saksi