2-2017 Opastaminen maksaa vain kalastuksessa

Ikäihmiset ovat tärkeä voimavara kalastustaitojen siirtämisessä nuorille ja heidän ohjaamisessaan terveellisen luontoharrastuksen pariin. Kuva: Janne Tarkiainen

Pertti on juuri täyttänyt 65 vuotta. Hän on loistavassa kunnossa, sillä harrastuksiin kuuluvat niin lenkkeily kuin kalastuskin. Eläkkeellä hänellä on aikaa paneutua molempiin harrastuksiin, mutta erityisesti häntä kiinnostaa oman kalastusseuran nuorten ohjaaminen.

Pertille ei nykyinen kalastonhoitomaksu ole ongelma. Hän kuitenkin ajattelee, että vapautus kalastonhoitomaksusta on kädenojennus valtiolta, jotta ikääntyvät pysyvät kunnossa, kun voivat harrastaa luontoliikuntaa ilman veroluonteista maksua. Ja erityistä painoa Pertti antaa sille, että hän voi nyt, kun on aikaa, paneutua nuorten opastamiseen ilman tuota maksuvelvoitetta.

Nyt on kuitenkin Kalatalouden Keskusliiton taholta kuulunut viestiä, että runsaan vuoden voimassa ollut uusi kalastuslaki pitää avata. On kaksi syytä: yli 65-vuotiaiden pitäisi maksaa kalastonhoitomaksu ja kahdeksan verkon rajoitus pitäisi purkaa. Ensimmäinen syy perustuu pelkoon maksukertymän pienenemisestä, joka eittämättä johtaa omistajakorvausten supistumiseen. Nykytiedolla kertymä ei ole pienentynyt.

Lisäksi yli 65-vuotiaat on vapautettu maksusta jo aikaa sitten. Tuntuu hieman kummalliselta, että kalastuksen opastajien pitää maksaa veroa vielä ikäihmisinäkin siitä, että ohjaavat nuoria terveelliseen luontoharrastukseen. Missä muussa harrastuksessa ohjaajat maksavat veroa? Ei missään. Vapaa-ajankalastajat hyväksyvät kalastonhoitomaksun, mutta ei yli 65-vuotiaille.

Kahdeksan verkon rajoitus tuli kalastuslakiin, vaikka useat tahot esittivät muuta. Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö tavoitteli neljän verkon rajoitusta. Nykyisen rajoituksen purkaminen ei edistä kalaston hoitoa, vaan heikentää luonnon kalakantojen elinvoimaa. Vapaa-ajankalastajille riittää varmasti kahdeksan verkkoa pitämään ruokakunnan hyvässä kalaruoassa vaikkapa joka päivä.

Ainakaan nuo kaksi syytä eivät saa aiheuttaa kalastuslain avaamista.

Veli-Matti Saksi