1-2017 Tuleekohan Tenon sopimuksen kanssa hieman kiire?

Miten Tenolla kalastetaan ensi kesänä ratkennee helmikuussa, jos eduskunta käsittelee lopultakin asiaa.

Norjan ja Suomen välinen sopimus Tenojoen kalastuksesta on yhä auki. Sopimuksen piti tulla viime vuonna eduskunnan käsittelyyn, mutta ei tullut. Erilaisia lausuntoja ja selvityksiä on tehty runsaasti, mutta selkeyttä ei ole syntynyt. Viimeisen tiedon mukaan sopimuksen pitäisi olla eduskunnassa helmikuussa. Aika näyttää onko, sillä sopimuksen valmistelusta on tehty useita valituksia.

Jos sopimus hyväksytään eduskunnassa mahdollisesti helmikuussa, niin tuleekohan kalastuksen järjestelyissä hieman kiire? Miten järjestetään lupien myynti ja miten ne lopulta hinnoitellaan? Kuinka Tenolla käyneet kalastajat ratkaisevat ongelmaa, joka kohdistuu tulevan kesän lohiretkiin?

Tenon osalta tilanne on hankala. Epäilynä on, että epäselvä tilanne rassaa pahasti Tenon kävijämäärää, tapahtuu sopimuksen kanssa mitä tahansa. Harva lohestaja tekee päätöksen kohteestaan muutaman päivän aikataululla. Yleensä kesän kalastusta pohditaan jo tammi-helmikuussa, viimeistään maaliskuussa.

Mutta ei hätää. Pilkkijäät kutsuvat ahventen ja muiden kalojen jahtiin. Ei anneta herrojen sopimuskiireiden häiritä mukavia pilkkihetkiä. Körmyniskan purskahdus avannosta ylös poistaa kaikki huolet tulevalta kesältä.

Veli-Matti Saksi