Henry ilmoitti liki 16-kiloisen karpin suurkalarekisteriin – aiemmin kesällä tuli vieläkin isompi

Henry Merikallion liki 16-kiloinen karppi otti ananas boilieen aamuyöllä Länsi-Uudellamaalla sijaitsevalla järvellä.

Viisi vuotta karpinongintaan keskittynyt vantaalainen Henry Merikallio sanoo, että olisi joskus hienoa saada ennätyskokoinen 20 kilon rajan ylittävä karppi vapavälineillä. Toistaiseksi hänen oma virallinen rekordinsa on syyskuun alussa Länsi-Uudellamaalla sijaitsevalta järveltä tullut 15,950-kiloinen kala.

Heinäkuussa hän sai samaiselta järveltä vielä painavamman, peräti 17,8 kiloa, painaneen karpin. Sitä hän ei kuitenkaan suurkalarekisteriin ilmoittanut, koska sillä kertaa mittanauha oli jäänyt kotiin. Eikä mies halunnut tehdä kalan mittojen osalta puutteellista ilmoitusta.

”Tämän jälkeen päätin pitää mittanauhan mukana ja niin sain tästä syyskuussa tulleesta kalasta myös mitat ilmoitusta varten. Ajattelin myös, että ilmoituksen tekemisellä minulle jää tapahtumasta eräänlainen konkreettinen muisto”, selvittää Henry, joka on aiemmin tehnyt rekisteri-ilmoituksen vuonna 2018 saamastaan 3,1 kilon lahnasta. Suurlahnakin tuli karpinonginnan sivusaaliina.

Yön tunnit parasta aikaa karpinongintaan

Henryn mukaan suurin osa kaloista tulee karpinonginnassa iltakymmenen ja aamukuuden välillä. Tähän aikahaarukkaan osui myös 16-kiloisen karpin otti, sillä hälytin herätti miehen väsytystouhuihin aamuyöllä hieman ennen puoli neljää.

”Kalan ottipaikka sijaitsi noin 60 metrin päässä rannasta lumpeikon reunassa arviolta 4-5 metrin syvyisessä vedesssä. Syöttinä minulla oli ananasboilie, jota käytän usein myös mäskäykseen muun muassa maissin ohella”, hän selvittää.

Pitkästä ja jäykästä vavasta hyötyä

Henryn mukaan ilman riittävän pitkää ja jäykkää vapaa painavaa rigin ja syötin pakettia (jopa 100-120 g), on hankala heittää riittävän pitkälle, jos kala on kaukana rannasta. Pitkästä ja jäykästä vavasta on lisäksi hyötyä väsytyksessä.

”Sen avulla pystyy isoakin karppia jonkin verran ohjailemaan ohi pahimpien paikkojen. Niin kovasta taistelusta huolimatta tämäkin kala saatiin haaviin loppujen lopuksi sangen helposti. Kaveri oli mukana auttamassa, mutta olisin sen yksinkin saanut”, Henry arvioi.

”Lisäksi olemme huomanneet, että isoimmat karpit pistävät aluksi kovasti hanttiin, mutta väsähtävät yleensä lopulta niin, että ne ovat hyvin rauhallisia ylös otettaessa. Sen sijaan sellaiset kymmenkiloiset ja vähän pienemmät ottavat vielä spurtin haavin nähdessään. Olisiko niin, että isoilla karpeilla ikä alkaa painaa, eivätkä ole siksi yhtä kestäviä kuin nuoremmat lajitoverinsa”, hän jatkaa.

Vapauttaa kaikki karpit

Henry kertoo vapauttavansa kaikki saamansa karpit ja muutoinkin isot ja alamittaiset kalat lajista riippumatta. ”Kotiin viemisiksi otan toki sopivan kokoisia ruokaloja, kuten esimerkiksi ahvenia”, hän mainitsee.

Henry korostaa, että kalaa vapautettaessa on pidettävä huoli siitä, ettei se vahingoitu. ”Itse asetan kalan vapautusmatolle, jossa punnitsen ja mittaan sen. Sitten on vuorossa vielä mahdollisesti kalan kuvaaminen ja tietenkin vapauttaminen. Kaiken tämän yritän tehdä mahdollisimman hellävaraisesti, hän sanoo”,

Karpinonginta on kokonaisvaltainen kokemus

Kalastuksen Henry aloitti onkimalla vaarin ja mummon kanssa jokirannassa. Sen jälkeen hän on kalastanut virvelillä ahventa kuhaa ja haukea. Viimeisimmät viisi vuotta hän on kuitenkin pääasiassa keskittynyt karpinongintaan.

”Toki jonkin verran keväällä ja alkukesästä heittelen ahventa sekä kuhaa ja loppusyksystä haukea. Keväisissä kalamaratoneissa taas saan mato-ongintakiintiöni täyteen”, hän luettelee.

Karpinongintaa hän kuitenkin ylistää kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi, johon kuuluvat mäskääminen, leirin perustaminen, hälyttiminen virittäminen, odottelu ja tietenkin kalan saaminen.

”Siinä ohessa voi lisäksi tehdä kaikkea muuta, kuten vaikkapa marjastaa ja sienestää, koska on hälytin. Näin lapsetkin voi hyvin ottaa mukaan reissuun, kun aikuinen ei kaiken aikaa keskity vain kalastukseen. Olen vienyt kahta tytärtäni mato-ongelle, mutta he ovat olleet mielellään mukana myös karppeja onkimassa ja pitäneet hommasta kovasti”, Henry sanoo.

Henryn vinkkejä pitkälle mäskäämiseen

Henry kertoo, että mäskääminen pidemmälle onnistuu esimerkiksi ritsalla, mutta itse hän käyttää boilien mäskäyksessä linkousputkea. Jotkut käyttävät myös erillistä feeder-vapaa ja ”syöttirakettia”, johon saa mäskiä/pellettiä sisään ja se heitetään vapaa käyttäen todella pitkälle ja tarkasti.

”Joskus olemme vieneet mäskit myös uiden paikalle, mutta se vaatii lämpimiä vesiä. Lisäksi täsmämäskäykseen on välillä hyvä käyttää pva-pussiin laitettua esimerkiksi pellettiä ja ruokintaboilieta. Tämä pussi heitetään sitten koukkuun kiinnitettynä haluttuun paikkaan ja saadaan näin mäskiä myös aivan syötin viereen”,

Henryn 15,950 kilon suurkarppi

Pyyntipäivä- ja aika: 5.9.2020 klo 03.30
Pyyntipaikka: järvi Länsi-Uudellamaalla
Syötti: Ananas boilie
Kela: Okuma Longbow XT Baitfeeder Gr. 630
Vapa: Prologic C1A Carp Rod, 3 metriä
Siima: Prologic Mimicry Mirage XP 0,33 mm

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Henry Merikallion arkisto

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Pituutta Henryn suurkarpilla oli 96 cm.