Joonaksen ”hankalalta” järveltä saama suurhauki painoi peräti 16,2 kiloa

Joonas Pikkaraisen täkyonkimalla (ismete) saamalla suurhauella oli painoa peräti 16,2 kiloa.

Joonas Pikkarainen kertoo harrastavansa kalastusta monipuolisesti. Myös täkyonginta jäältä eli ismete kuuluu hänen repertuaariinsa ja se tuotti jättipotin parisen viikkoa sitten. Silloin hänen pyytöönsä iski todellinen suurhauki, jolla painoa oli peräti 16,2 kiloa.

Pyyntipaikka oli Joonaksen mukaan tyypillinen Pohjois-Pohjanmaan matala, kasvillisuudeltaan rehevä ja vedeltään humuspitoinen järvi. Se ei myöskään ole ollut hänelle mikään helppo kalapaikka saaliin saamisen suhteen. ”Olin tehnyt sinne jo pari kymmentä reissua, ennen kuin sain sieltä ensimmäisen ismete-kalani eli tämän yli 16-kiloisen hauen”, hän selvittää.

Olosuhteet olivat tuona päivänä Joonaksen mukaan hänen puolellaan navakasti puhaltaneesta lounaistuulesta huolimatta. ”Lämmintä oli muutama aste plussan puolella ja taivas oli pilvinen, minkä olen huomannut olevan auringonpaistetta suotuisampi kalakeli. Jää oli lisäksi lumeton, mikä myös on ismetessä etu”, hän selvittää.

Ei mahtunut kahdeksan tuuman reiästä

Joonas kertoo, että suurhauki otti kaislikon reunasta tasapohjaisesta paikasta, jossa 60 senttiä paksun jään alla vettä oli vain noin 40 senttiä. ” Täkykalana oli särki, jota yleensäkin suosin, vaikka myös kiiskiä ja ahventa tulee käytettyä”, hän mainitsee.

Kalan väsytys ei sen suuresta koosta huolimatta ollut Joonaksen mukaan erityisen vaikeaa. ”Se teki vain muutaman lyhyen syöksyn ja sain sen helposti avannon kohdalle. Hauki oli niin rauhallinen, että tuntui kuin olisimme yhdessä valmistautuneet sen vapauttamiseen.”

”Ongelma vain oli, ettei hauki, joka oli sangen lihavassa kunnossa, mahtunut tulemaan 8-tuumaisen kairan reiästä. Minun siis piti kairata viereen toinen reikä, jotta pystyisin nostamaan kalan ylös. Kairaamisen aikana vapa oli jäällä ja kala pysyi edelleen rauhallisena. Sitten minun piti vielä ohjata kala sopivaan kohtaan ja työntää käsi veteen olkapäätä myöden, jotta sain otteen kalasta”, Joonas selvittää.

Vapauttaa kaikki saamansa hauet

Punnituksen, mittaamisen ja kuvaamisen jälkeen Joonas vapautti ennätyshaukensa. Niin hän tekee käytännössä kaikille saamilleen hauille.

”Jos haluan ruokakalaa, niin pyydän ahvenia, mutta niistäkin vapautan suurimmat yksilöt sukua jatkamaan”, hän sanoo.

Joonaksen mielestä ismete on kalan saamisen kannalta parhaimmillaan syksyllä ja keväällä, kun jäällä ei ole lunta. ”Onhan se myös mukavampaa niin pilkkijän kuin ismete-kalastajankin kalastaa leppoisissa kevätkeleissä kuin keskitalven kovilla pakkasilla. Sitä paitsi, jos haluaa vapauttaa kalan, kovalla pakkasella kalastamista kannattaa välttää”, hän muistuttaa.

Suurkalarekisterin isot kalat kiinnostavat

Joonas kertoo seuraavansa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) suurkalarekisteriin tulevia ilmoituksia ja ihailevansa muiden saamia isoja kaloja.

”Nyt halusin ilmoittaa oman suurkalani ja päästä myös seuraamaan, kuinka korkealle haukeni loppujen lopuksi tämän vuoden rankingissa sijoittuu. Aiemmin olen saanut yhden suurkalarajan ylittäneen kalan, joka oli Kaldoaivista noin viisi vuotta sitten tullut yli kilon painanut harjus. Myös sen ilmoitin suurkalarekisteriin”, hän kertoo.

Tällä hetkellä 32-vuotias Joonas kertoo aloittaneensa kalastuksen noin 20 vuotta sitten. ”Alkuun pääsin mato-ongella, mutta nyt kalastan hyvinkin monipuolisesti aina täkykalojen katiskapyynnistä taimenen perhokalastukseen asti. Taimenkalassa olen käynyt muun muassa Ruotsissa sekä Kaldoaivissa, jossa harjuksen ohella siis pyydämme myös taimenta, hän kertoo.

Joonas Pikkaraisen 16,200 kilon suurhauki

Pyyntipäivä ja -aika: 15.3.2020 klo 12.30
Pyyntipaikka: Järvi Oulussa
Viehe: Täky (särki).
Kela: Okuma Magda Pro Counter 20 DX
Vapa: Wiggler-ismetevapa 122 cm
Siima: 0,45 mm monofiili

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Joonas Pikkaraisen arkisto

Joonaksen jättihauki odottamassa vapauttamistaan, joka toteutui punnituksen, mittuksen ja kuvauksen jälkeen.