Paneutuminen palkittiin: Leo Tuomi sai yli kymppikilon jigikuhan mereltä

”Myytti” siitä, ettei mereltä saa suuria kuhia on rikottu. Leo Tuomi ja 101 cm pitkä suurkuha, jolla painoa oli 10,900 kg.

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Leo Tuomen arkisto

Turkulainen Leo Tuomi kertoo panostaneensa täsmäkalastukseen toden teolla viimeisimmän neljän vuoden ajan. Erityisesti hän on viime ajat panostanut kuhan jigikalastukseen, vaikka on toki tehnyt aina välillä joitakin hauki- ja ahvenreissuja. Vajaa kuukausi sitten ahkerointi sitten palkittiin liki 11 kiloa painaneen jigikuhan muodossa.

Suurkalaa lukuun ottamatta kyseessä oli sangen tavallinen syksyinen kalastuspäivä. Väliin oli pilvistä, toisinaan pilkisti aurinko ja kohta jo tihuuttikin vettä. Isomuksen otti tuli tihkusateen aikana iltapäivällä klo puoli kolmen aikoihin. ”Vesi oli noin 10-asteista ja ilma oli tosi kylmä”, Tuomi muistelee.

Kalastuspaikkana olivat hänelle tutut Turun merialueen vedet. ”Kalastin tuolloin sisäsaaristossa matalaa aluetta, jossa oli monttuja ja sellaisen penkastahan kala otti noin 4-6 metrin syvyisestä vedestä. Vesi oli sameata, joten täsmäkalastuksen onnistuminen vaati sitä, että jigi oli saatava kalan näkökenttään riittävän lähelle sen silmiä. Se ei saanut jäädä kalan pään taakse, mutta ei liiaksi sen eteenkään”, Tuomi korostaa.

Isolle kalalle järeät välineet

Kun iso kuha sitten löytyi luotainten avulla, Tuomi sai sen tartutettua 19-senttiseen vertikaalijigiin heti ensimmäisellä yrityksellä. ”Hyvin pitkään siinä kuitenkin ensin pähkäilin, mihin kohtaan jigini pudotan”, Tuomi mainitsee.

Lopulta hän pudotti sen vain noin 15 sentin päähän kalan silmistä, ja hyvin kävi, sillä jättikuha päätti hyväksyä tarjoilun. ”Mitään kauhean suurta väsytyskamppailua ei tarvittu, mutta kala ei ihan itsestäänkään tullut”, Tuomi kertoo.

Suuria kaloja tavoiteltaessa pitää hänen mukaansa olla riittävän järeät vehkeet käytössä, jotta kala ei kärsi tai jopa menehdy liian kauan kestävässä väsytyksessä. ”Mitä lämpimämpi vesi, sitä varovaisempi pitää olla. Iso ja vanha kala ei kestä paljon rasitusta ja vahingoittuu herkästi. Niin voi toki käydä myös pienemmälle ja nuoremmallekin kalalle”, Tuomi korostaa.

Ruokakalat keskikokoisista yksilöistä

Hän vapautti tämän suurkuhan, kuten muutenkin isot kalat lajista riippumatta. Ruokalat hän ottaa ns. keskikoon yksilöistä. Sopiva keskikoko kuitenkin vaihtelee esimerkiksi kuhalla vesistökohtaisesti.

”Jos tiedän kalastettavassa vesistössä olevan paljon isoa kuhaa, niin saatan ottaa 70-75-senttisiäkin kaloja. Jos isoja kuhia sen sijaan on vähän, niin otettavan kalan maksimipituus putoaa 60 senttiin”, Tuomi selvittää.

Ensi kesänä suurhauen vuoro?

Tuomi kertoo jo aiemminkin saaneensa useita suurkalakoon kuhia, mutta tämä liki 11-kiloinen oli ensimmäinen, jonka hän ilmoitti suurkalarekisteriin. ”Muutaman suurhauen olen mielestäni ilmoittanut joskus aikaisemmin”, hän muistelee.

Ensi kesänä voisi Tuomen mielestä olla haukivuosi ja tavoitteena on 120 cm tai jopa 125 cm kala. ”Jos aikaa jää, niin ahvenennätystäkin voisin yrittää venyttää 1,5 kiloon asti”, hän pohtii.

Oma kalastusuransa Tuomi aloitti monien muiden tavoin isänsä kanssa onkimisella, myöhemmin tulivat kuvioihin mukaan myös virveli- ja perhokalastus koskikohteita myöden. Viimeisimmät neljä vuotta on mennyt täsmäkalastuksen merkeissä.

”Viime vuonna taisin tehdä neljä heittokalastusreissua”, mainitsee Tuomi, joka harrastaa kalastuksen lisäksi esimerkiksi jigien valmistamista niin ”vakavasti”, että sitä varten hän on perustanut oman toiminimen.

Myytti rikki: Mereltäkin voi saada suuren kuhan

Leo Tuomi kehottaa: ”Kokeilkaa jotakin erilaista, rikkokaa vaikka myyttejä. Jonkinlainen myyttihän on esimerkiksi ollut, ettei mereltä saa isoja kuhia.

Olen koettanut selvittää, onko kukaan saanut metrin mittaista kuhaa mereltä. Nyt minä olen ainakin sellaisen saanut tällä 101-senttisellä kalalla.

Tämä kala osaltaan myös todistaa, että meressäkin on isoja kuhia. Toisaalta siellä on myös paljon aluetta, ja isojen kalojen elinpaikkojen löytäminen vaatii työtä nykyaikaisista apuvälineistä huolimatta.”

Leo Tuomen suurkuha 10,900 kg (101 cm)

Pyyntipäivä ja -aika: 29.9.2022 klo 14.30
Vesistötyyppi: meri
Viehe: LCT-Slugi vertikaalijigi 19 cm
Kela: Abu Garcia Revo Beast
Vapa: Abu Garcia Beast pro
Siima: Berkley Sick Braid 0,39 mm

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Vuoden suurkalastaja

Suurkalastajien Hall of Fame