Suurhauki on Ari-Pekka Juntusen unelmien täyttymys – 12,4-kiloisella kymppiraja rikki rymisten

Ari-Pekka Juntunen ja hänen 12,4-kiloinen ennätyshaukensa, jonka hän ilmoitti suurkalarekisteriin.

Kolmisen viikkoa sitten täyttyi kempeleläisen Ari-Pekka Juntusen lähes elinikäinen haave, kun hänen uistellen tarjoilemaan haukijigiinsä tärppäsi kymppikerhoon oikeuttava vesipeto. Maaginen raja meni rikki kaiken lisäksi rymisten, sillä kuvauksen jälkeen vapautetulla hauella oli painoa peräti 12,4 kiloa. Mittaakin sillä oli komeasti 122 senttimetriä.

Ari-Pekka muistelee, kuinka hän pikkupoikana katseli kalastuslehdistä kuvia 10-kiloisista hauista ja unelmoi itsekin joskus sellaisen saavansa. ”Oli se mahtava tunne, kun selvisi, miten iso tämä hauki oli, sillä kauan olin saanut yrittää. Sellaiset 25 vuotta kalastamista tuo lapsuuden unelman toteutuminen vaati, ja kala oli ilman muuta tämänkin takia ilmoitettava suurkalarekisteriin”, hän kertoo.

Suurhauen saaminen sattui sikälikin hyvään saumaan, että se oli yhtenä kalana viidestä nostamassa Ari-Pekkaa ja hänen kalakaveriaan Jani Oravaa Hauenkalastajat Open -kilpailun kakkossijalle. Toki hyvään sijoitukseen vaadittiin muitakin isoja kaloja, ja niitähän tuli, kun parivaljakko onnistui väsyttelemään mittalaudalle asti myös 111-, 109-, 108- ja 107-senttiset hauet. Yhteismittaa viidelle kalalle kertyi siis peräti 557 senttiä.

Mittaa 12,4 kilon suurhauella oli 122 senttimetriä.

Heittelystä uisteluun – ja tulosta alkoi tulla

Hauenkalastajat Open -kilpailun periaate on, että kukin tiimi saa valita kalastamansa vesistön itse, kunhan pysytään Suomen rajojen sisäpuolella. Juntunen ja Orava kalastivat kaksipäiväisessä kisassa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalla järvellä. ”Sen tarkemmin en halua paikkaa täsmentää, koska en halua millekään vesistölle kovaa kalastuspainetta”, Ari-Pekka sanoo.

Hänen mukaansa parivaljakon kalastama järvi on poikkeuksellinen hyvin tasaisen pohjansa takia. Siinä ei ole juurikaan kohoumia tai toisaalta monttuja. Myös hauet tulivat tällaisilta tasaisilta alueilta eivätkä kivikoiden tai rantoja myötäilevien ruohikoiden kohdilta.

”Aluksi yritimme heittokalastaen haukijigeillä, mutta emme ilmeisesti löytäneet siten oikeaa kalastussyvyyttä. Päätimmekin siirtyä uistelemaan ja käytimme ensin isoa vaappua, jolla tuli ensimmäinen 86-senttinen mittahauki ja kisan toiseksi isoin 111 senttimetrin kala. Tämän jälkeen päätimme jatkaa uistelua haukijigeillä, jolloin lisäsimme siimaan noin 1,5 metriä vieheestä pienen painon. Näin jigit pyytivät noin kahdessa metrissä, ja tulosta alkoi tulla”, Ari-Pekka selvittää.

Sunnuntai alkoi ennätyskalalla

Ari-Pekka kertoo, että yhteistulokseen lasketuista kaloista kolme tuli lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Lauantaina oli hänen mukaansa klo 17 aikoihin uskomaton noin tunnin mittainen tärppipiikki, jonka aikana tuli useita suuria haukia, mutta muutoin otteja tuli harvakseltaan.

”Myös sunnuntaina tärppejä tuli harvakseltaan, mutta syönti oli jotenkin varovaisempaa, sillä nyt tuli myös paljon karkuutuksia, joita ei lauantaina tainnut olla ollenkaan. Päivä alkoi joka tapauksessa hyvin, sillä tämä 12,4 kilon ja 122 sentin ennätyskala tuli heti aamulla. Lisäksi sen päivän aikana saimme toisenkin tulokseen vaikuttaneen hauen, jolla oli mittaa 107 senttiä.”

Vaikka yli 10-kiloisen ennätyshauen saaminen oli Ari-Pekalle järisyttävä kokemus, niin sen väsytteleminen ei sitä niinkään ollut. ”Olinhan jo ennättänyt edellispäivänä muutamaa kookasta haukea väsytellä, joten en oikein osannut siinä vaiheessa kalan kokoa arvioida kovinkaan tarkasti. Suhteellisen helposti ja nopeasti se kuitenkin tuli. Osasyynä tähän saattoi olla vain +2-asteinen vesi, joka ehkä hyydytti kalan pahimpia ryntäilyjä”, Ari-Pekka miettii.

Kuvauksen jälkeen suurhauki pääsi takaisin omaan elementtiinsä.

Monipuolista kalastusta

Ari-Pekka kertoo kalastavansa haukea monipuolisesti erilaisilla vieheillä. ”Kesällä heittelen esimerkiksi Minnow Spoonia ruohikkoon ja toki myös haukishadit kuuluvat heittokalastusarsenaaliin. Vetouistellessa taas käytän pääosin vaappuja ja jonkin verran lusikkaa. Lopulliseen viehevalintaan vaikuttaa kuitenkin vielä moni seikka, kuten esimerkiksi kalastuspaikka ja vuodenaika”, hän sanoo.

Ari-Pekka kertoo ottavansa kalaa jatkuvasti saaliiksi ja syötäväksi, mutta kalastavansa valikoivasti. ”Kaikki isommat hauet päästän takaisin, koska ne ovat vedessä arvokkaampia kuin ruokapöydässä. Vain jos kala on niin pahasti vahingoittunut, ettei se selviäisi hengissä, otan suurenkin yksilön, mutta silloinkin ns. pitkin hampain”, hän korostaa.

”Ahventa jigatessa kesällä taas toimin niin, että minulla on kalareissussa vesiastia mukana, johon laitan kalat. Sitten lopettaessani kalastuksen valikoin ruokakalat ja päästän muut takaisin”, kertoo Ari-Pekka, jolla on myös perhokalastusvälineet.

”Niillä kalastan lähinnä istarilammilla ja jokikohteissa kirjolohta”, hän mainitsee.

Polte jatkunut lapsesta asti

Ari-Pekka kertoo, että kalastus alkoi hänen kohdallaan kuin luonnostaan, sillä lapsuuden kodin lähettyvillä oli useitakin järviä. Niillä hän tietysti ensiksi onki, mutta ensimmäisen virvelinsäkin hän muistaa saaneensa jo reilusti alle 10-vuotiaana.

”Kun sillä sitten heittelin ensimmäistä kertaa isän kannustaessa, niin taisi olla noin kymmenes heitto, kun kala oli kiinni. Kädet ihan tärisivät jännityksestä, kun noin kiloinen hauki tuli saaliiksi. Siitä jäi kalastukseen polte, joka on kestänyt näihin päiviin asti”, Ari-Pekka sanoo.

Ari-Pekka Juntusen 12,4 kilon suurhauki

Pyyntipäivä ja -aika: 13.10.2019 klo 9.00
Pyyntipaikka: järvi Pohjois-Pohjanmaalla
Viehe: Savage kalajigi 3D 32 cm (särki)
Vapa: Ugly Stick, 2,4 m
Kela: Ambassadeur 7000i siimalaskurilla
Siima: Trabucco Tournament Tough 0,45mm

Lisätietoja suurkalarekisteristä ja suurkaloista

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Ari-Pekka Juntunen

Suuri hauki oli yllättävän helppo väsytettävä kenties vain +2-asteisen veden takia.