Kova jigimies sai yli 1,6 kilon ahvenen – Tomi Valkamaan suurkalatavoite on 52 sentin kyrmyniska

Tomi Valkamaa sai huhtikuussa kolme suurkalarajan ylittänyttä ahventa. Niistä suurin (kuvassa) painoi 1,610 kg ja oli 46 cm pitkä.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Tomi Valkamaan arkisto

Maarianhaminalainen Tomi Valkamaa on kalastanut pikku pojasta asti ja sangen monipuolisestikin. Ekat jigisettinsä hän hankki joskus vuoden 1990 tietämillä ja se olikin sitten menoa.

”Siitä asti jigaus on minulla ollut vallitseva kalastuksen muoto. Jossakin vaiheessa kalastin vain ahventa, sitten vain kuhaa. Vertigaalijigauksen aloitin vuosina 2015-16”, myös isän kanssa ensin mato-ongella käynyt ja myöhemmällä iällä ahvenen, hauen ja kuhan heittokalastusta, pilkkimistä sekä siianongintaa harrastanut Tomi kertoo.

”Nyt olen kalastanut viimeisimmät viisi vuotta lähes pelkästään isoa ahventa jigaamalla, vaikkakin viime vuonna pyysin myös sorvaa”, hän jatkaa.

Huhtikuu oli Tomille suurkalakuu

Isojen ahventen jigaaminen tuntuu Tomilta myös sujuvan, sillä hän on tänä vuonna ennättänyt saada ja ilmoittaa suurkalarekisteriin jo kolme suurkalarajaan yltänyttä ahventa sekä yhden säynävän. Nämä kaikki kalat tulivat huhtikuussa. Ahvenista kaksi oli hieman päälle kilon painoisia ja suurin venytti digitaalit aina 1,610 kiloon asti. Säynekin oli komea 1,840-kiloinen yksilö.

Suurin ahven iski Tomin heittämällä tarjoilemaan jigiin Ahvenanmaan vesillä 16. päivä huhtikuuta aamupäivällä klo 10 aikoihin. Päivä oli aurinkoinen ja sekä ilman että veden lämpötila oli +6 astetta, mikä oli varmistettu luotaimen avulla.

”Käytän kaikuluotainta kevätkalastuksessa nimenomaan veden lämpötilan mittaamiseen ja sitä kautta hyvän kalapaikan löytämiseen, sillä ahven hakeutuu kudun jälkeen lämpimään veteen”, Tomi selvittää.

Vapauttaa suuren osan saalistaan

Kalapaikkana oli tuona päivänä tasaisen matala merenlahti, ja ahvenen otti tuli Tomin heittämällä tarjoilemaan noin 3,8 tuuman Geecrack Bellows Gill -jigiin arviolta 60 sentin syvyydestä. Ahven pysyi hyvin kiinni ja väsytys sujui ongelmitta.

”Ensin ahven jumputti pohjan tuntumassa veneen alle, ja kun se tuli sieltä takaisin, sain sen pintaan ja heilautin haavin alle”, Tomi kuvailee tapahtumia.

Hän vapautti tämän suurahvenensa, vaikka toisinaan hän toki saattaa myös ottaa muutaman ruokalan kalareissun aikana. ”Vapautan kuitenkin kaikki yli 38-senttiset ahvenet, vaikka en olisi saanut edes ruokaloja kasaan. Vapautensa saavat myös kaikki hauet ja särkikalat sekä yli kaksikiloiset kuhat”, Tomi kertoo.

Tavoitteena 52 sentin mittainen ahven

Tomi kertoo saaneensa aiemminkin suurkalakoon ahvenia, säyneitä ja sorvia, muttei ole ilmoittanut niitä suurkalarekisteriin. Tänä vuonna hän aikoo panostaa tuttujen kalojen lisäksi itselleen uusiin lajeihin, kuten ruutanaan ja piikkikampelaan, joiden parissa hän pääsee kehittämään myös onkitaitojaan.

”Muutenkin voisi harkita jatkossa särkikalojen onkimista kesällä, kun kasvillisuus haittaa heittokalastusta”, hän pohtii. Mainittakoon, että viime vuonna Tomi kuului Onki24-kilpailun fiilistelysarjan voittaneeseen Tumpelot kalamiehet -joukkueeseen, joten onkiminenkin häneltä sujuu jo nyt vähintäänkin kohtuullisesti.

”Lisäksi tänä vuonna ajattelin yrittää kalastaa muutamista eri lajeista suurkalat ja kerätä niistä pisteitä Vuoden suurkalastaja -kilpailuun. Ahvenen osalta maksimipisteet ovatkin jo kasassa”, Tomi jatkaa.

Hänellä on myös tavoitteena vielä parantaa ahvenennätystään, joka ei suinkaan ole tämän kevään reilun 1,6 kilon kala. ”Toistaiseksi suurimmalla ahvenellani on ollut painoa 2,050 kiloa ja pituutta 51 cm. Tarkoitus olisi nostaa ennätyspituutta sentillä eli saada vielä joskus 52-senttinen ahven Tomi sanoo.

Kalastaa yleensä matalasta vedestä

Tomi kertoo käyttävänsä ahvenille 2,5-6 tuuman jigejä. ”Kalajigit ovat yleensä 7-10 -senttisiä ja madot pidempiä. Normaalisti tarjoan sameassa vedessä erittäin räikeitä värejä ja kirkkaassa vedessä luonnollisempia värejä”, hän paljastaa.

Merkeistä Tomilla ahkerimmin ovat käytössä Jig-A-Jo, Orka, Savage Gear, Westin, Z-man ja Geecrack. ”Pitää myös olla värkkejä kaikenlaisiin vaihtoehtoihin. On oltava pehmeätä silikonia, venyvää ja vanuvaa, kelluvaa sekä uppoavaa ja cheburaskaa. Tarvitaan offset-koukkuja sekä normi- ja ruohosuojattuja koukkuja”, hän luettelee.

”Kalastan yleensä aika matalassa ja käytän niin painavia jigejä kuin pystyn. Esimerkiksi 10-15 grammaa on ihan passeli 1-2 metrin veteen, mikäli ei ole pahasti kasvillisuutta. Jigatessa ahvenia käytän lähes ainoastaan 4/0 koukkuja, sillä jo 5/0 on ripauksen liian iso ja 3/0 käy hätätapauksessa. Mielestäni ison koukun etu on, että se karsii pois pienempiä kaloja”, kalastuksen lisäksi mökkeilyä, matkustelua, valokuvausta, kokkailua ja piirtämistä harrastava Tomi lisää.

Tomin mietteitä kalastuksesta

Kalastus on Tomista hieno harrastus, sillä aina luullessaan tietävänsä jotakin, niin viimeistään vuoden sisällä huomaa, ettei tiedäkään. ”Silti koko ajan oppii lisää ja saa samalla nauttia luonnossa olosta. Uusien kalapaikkojen etsiminen ja hyvän sellaisen löytäminen tuntuu hienolta onnistumiselta”, hän tiivistää.

Tärkeintä kaikessa kalastuksessa on Tomin mielestä osata olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, koska muuten jää ilman kaloja! ”Pakin sisältö kannattaa kuitenkin pitää mahdollisimman pienenä kaikesta huolimatta”, Tomi neuvoo

Tomi Valkamaan suurahven 1,610 kg (46 cm)

Pyyntipäivä ja -aika: 16.4.2022 klo 10.00
Pyyntipaikka: Ahvenanmaa, meri
Viehe: Geecrack Bellows Gill 3,8” -jigi (neko-rigaus).
Kela: Daiwa Caldia 2500
Siima: J-Braid kuitusiima 0,08 mm.

Lisätietoa suurkaloista ja suukalarekisteristä

Vuoden suurkalastaja

Suurkalastajien Hall of Fame

Punnituksen ja mittauksen jälkeen Tomi Valkamaa vapautti 46-senttisen suurahvenensa.