Sekä harrastajat että viranomaiset hyötyvät – Uusi jäätietopalvelu kertoo Itämeren kiintojään tilanteesta

Ilmatieteen laitoksen uudesta BALFI-jäätietopalvelusta selviää Itämeren kiintojään laajuus ja paksuus. Kuva: Jarmo Vehkakoski

Ilmatieteen laitos on kehittänyt uuden jäätietopalvelun, josta selviää Itämeren kiintojään laajuus ja paksuus. Palvelua voivat hyödyntää esimerkiksi jäällä vapaa-aikanaan liikkuvat sekä viranomaiset.

Itämeri on osittain jään peitossa joka talvi. Kiintojäätä esiintyy talvisin Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Viron rannikoilla. Ankarina jäätalvina kiintojäätä on myös eteläisellä Itämerellä, muun muassa Tanskan salmissa.

Ilmatieteen laitoksen uusi BALFI-palvelu (Baltic Sea landfast ice extent and thickness) tarjoaa tietoa Itämeren kiintojään laajuudesta ja paksuudesta, kiintojäällä olevan lumen paksuudesta ja kiintojään valliutumisesta.

”Uudessa palvelussa kiintojään laajuus- ja paksuusinformaatio on saatavilla 500 metrin resoluutiossa. Palvelu täydentää Ilmatieteen laitoksen Itämeren Jäätietopalvelua”, sanoo erikoistutkija Marko Mäkynen Ilmatieteen laitokselta.

Tietoa mm. luistelijoille ja pilkkijöille

BALFI-palvelu tarjoaa tietoa kiintojäästä esimerkiksi hiihtoa, luistelua, lumikelkkailua ja pilkkikalastusta varten. Lisäksi sitä voidaan käyttää apuna tarkasteltaessa jääolosuhteiden sopivuutta jääteitä varten.

Palvelua voivat hyödyntää myös viranomaiset muun muassa jäänmurtajien ja saariston yhteysalusten ohjauksessa, pelastustehtävissä ja satamien jääolojen seuraamisessa.

Kiintojääkartat tuotetaan päivittäin Itämeren jäätalven aikana, joka alkaa yleensä marras-joulukuun vaihteessa ja loppuu toukokuussa. Karttoihin päivitetään uusia SENTINEL-1 SAR-tutkakuvia käsittävät merialueet. Yleensä koko Itämeri katetaan uusilla SAR-tutkakuvilla yhden päivän aikana.

Palvelu käytettävissä myös kännykällä

Kiintojääkartat kattavat koko Itämeren 500 metrin pikselikoolla. Kartat ovat samassa Mercatorin projektiossa, jota Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu käyttää tuotteissaan.

”Uudessa palvelussa karttoja voidaan katsella ja zoomata. Palvelua voidaan käyttää myös kännykällä. Kiintojääkarttoja on lisäksi mahdollista ladata GeoTiff-tiedostoformaatissa”, Mäkynen kuvailee.

Jääolosuhteet voivat muuttua nopeasti

Kiintojääkarttojen käyttäjiä pyydetään ottamaan huomioon, että Itämeren jääolosuhteet saattavat muuttua nopeasti sään tai meren tilan muutoksien vuoksi. Kartat eivät voi ennakoida tällaisia muutoksia.

Lisäksi myös muut tekijät, kuten laivaväylät, huono näkyvyys tai paksu lumipeite, saattavat vaikeuttaa tai jopa estää turvallisen liikkumisen merijäällä. Jäällä liikkujan täytyykin aina noudattaa varovaisuutta.

Toiminnassa ainakin toukokuuhun 2021

BALFI-palvelun kartat pohjautuvat EU:n Copernicus-meritietopalvelun (Copernicus Marine Environment Monitoring Service – CMEMS) tuotteisiin, SENTINEL-1 satelliitin SAR-tutkakuviin ja Ilmatieteen laitoksen merijään termodynaamiseen malliin.

BALFI-palvelu on kehitetty kokonaan Ilmatieteen laitoksella vuosina 2017–19 Mercator Ocean ”CMEMS User Uptake programme” -ohjelman rahoituksella. Palvelua ylläpidetään vähintään toukokuuhun 2021 asti. BALFI on demonstraatioluonteinen palvelu, ja sitä tullaan jatkokehittämään tarpeen mukaan.

Linkki BALFI-jäätietopalveluun