Järvilohen pelastaminen on nyt kaikkien kalastajien vastuulla – lajin heikko tilanne uhkaa Saimaan monimuotoisuutta ja tulevaisuuden kalastusmahdollisuuksia

Rasvaevällinen järvilohi on kokonaan rauhoitettu Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä. Myös rasvaeväleikattu järvilohi on rauhoitettu 1.6.-31.8. keskeisillä vaellusreiteillä.

Äärimmäisen uhanalaisen järvilohen suojelu on nyt äärimmäisen tärkeää. Kalastajan vastuulla on ottaa huomioon voimassa olevat rajoitukset ja välttää järvilohen kalastusta tai sivusaaliiksi joutumista.

Järvilohen tilanne on erittäin heikko. Kanta saatiin nousuun istutuksilla muutama vuosi sitten, mutta viime aikoina tilanne on huomattavasti huonontunut viljelylaitosten vesihomeongelmien vuoksi. Vesihome on romahduttanut mädin ja poikasten saatavuutta sekä emokalastojen määrää ja kuntoa. Vesihomeelle ei valitettavasti ole olemassa torjuntakeinoa.

Suuria ongelmia säilyttämisviljelyssä

Olemme suurissa ongelmissa järvilohen, saimaannieriän ja järvitaimenen säilyttämisviljelyssä, luonnonkantojen elvyttämisessä ja kalastettavaksi tarkoitettujen istutuspoikasten saatavuudessa, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriön viestinnästä.

Suurin osa emokaloista elää nyt luonnonvesissä. Tämä voi antaa virheellisen kuvan kalastajille järvilohen tilanteesta, kun rasvaevällisiä lohia on paljon suhteessa rasvaeväleikattuihin.

Arvokkaiden rasvaevällisten järvilohien elossa säilyminen on järvilohen pelastamisen tärkein tehtävä. Tämä on jokaisen kalastajan vastuulla!

Nyt on tärkeää huolehtia lajin säilymisestä Saimaassa ja viljelykannan uusimisesta. Muutoin katoavat edellytykset kalastaa edes rasvaeväleikattuja järvilohia.

Selvitä alueelliset kalastusrajoitukset aina ennen kalastusta www.kalastusrajoitus.fi