Kansanedustajat esittävät kalastuspalveluiden ja -maksujen palauttamista liikuntasetelillä maksettaviksi

SVK:n toiminnanjohtaja Olli Saaren mukaan kalastuksen tiedetään parantavan sekä ylläpitävän kuntoa ja virkistäytymisen kautta vähentävän stressiä. Kuva: Jaana Vetikko.

Kahdeksan eduskuntaryhmän kansanedustajat esittävät toimenpidealoitteessaan, että kalastuspalvelut ja kalastuslupamaksut palautetaan liikuntaseteleillä maksettaviksi ja veroetuuden piiriin. Työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen vuoden aikana 400 euron arvosta omaehtoista liikunta- ja kulttuurietua, jonka työnantaja voi vähentää yrityksen verotuksessa ja jonka työntekijä saa verovapaasti.

Toimenpidealoitteen allekirjoittivat Jari Myllykoski (vas), Seppo Eskelinen (sd), Atte Harjanne (vihr), Janne Heikkinen (kok), Mats Löfström (rkp), Mauri Peltokangas (ps), Arto Pirttilahti (kesk) ja Peter Östman (kd).

Verohallinnon vero-ohjeessa liikuntaedun piiriin kuuluvan toiminnan edellytetään olevan ”fyysistä aktiivisuutta, jonka tarkoituksena on ylläpitää työntekijän fyysistä hyvinvointia.” Tästä huolimatta vapaa-ajankalastus on tämänhetkisessä käytännössä jätetty edun ulkopuolelle.

”Kalastuksen jättämiselle liikuntaedun ulkopuolelle ei ole perustetta, sillä kalastus on aivan yhtä hyvä tapa huolehtia hyvinvoinnista kuin muut edun piiriin kuuluvat liikuntamuodot”, toteavat kansanedustajat

SVK ja Suomen Latu tukevat aloitetta

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) mielestä aloite on kannatettava ja kalastuksen salliminen täytyy määritellä verottajan ohjeissa jatkossa selvästi ja sallivasti. Nykyiset virikeseteleiden laajat käyttöoikeudet pitävät järjestön mukaan sisällään paljon toimintaa, joiden liikunnallinen vaikutus ei ole kalastusharrastusta suurempi.

”Sen sijaan kalastuksen hyvinvointivaikutukset ymmärretään koko ajan paremmin ja sen tiedetään sekä parantavan ja ylläpitävän kuntoa että virkistyksen kautta vähentävän mm. stressiä”, SVK:n toiminnanjohtaja Olli Saari toteaa.

Oleellista hänen mukaansa on, että kalastuspalvelu-termillä tulee tarkoittaa kalastusmatkailupalveluita tarjoavien lisäksi myös kalastuslupien ostamista, kuten kalastonhoitomaksun lunastamista, sekä kalastusvälinevuokrausta. ”Kaikki nämä osaltaan lisäävät kansalaisten virkistäytymismahdollisuuksia kalastuksen parissa ja myös edellytys henkilökohtaisuudesta toteutuu kaikissa”, Saari sanoo

”Luonnossa liikkuminen ja oleskelu laskee sykettä ja verenpainetta, vähentää stressihormonien määrää ja lisää myönteistä mielialaa”, toteaa puolestaan Suomen Latu kannanotossaan.

Myös kalastusoppaat kannattavat

Kalastuspalveluiden ja -maksujen hyväksymisellä osaksi liikuntaetua olisi positiivisia vaikutuksia myös kysyntään ja työpaikkojen syntymiseen kotimaisella kalastuspalvelualalla etenkin huippusesonkien ulkopuolella.

”Liikuntasetelit olisivat tehokas keino kasvattaa kalastusopaspalvelujen kysyntää yksityisasiakkaiden puolella, ja sillä olisi huomattava vaikutus toimialan kannattavuuteen ja työllistävyyteen”, kirjoittaa Suomen Kalastusopaskilta lausunnossaan.

Toimenpidealoitteessa esitetään liikuntasetelillä maksettavaksi kalastuspalveluiden, kuten erilaisten kalastusvälinevuokraus-, kalastusmatkailu- ja kalastusopaspalveluiden lisäksi kalastukseen erottamattomasti kuuluvat kalastuslupa-, kalastonhoito- ja muut maksut.