Loihdi kypsästä kalasta aivan uusi annos – helppo keino vähentää ruokahävikkiä

Kalamunakas. Kuva: Pro Kala ry.

Valmistitko kalaa uunissa tai pannulla paistaen, mutta sitä jäi yli? Kypsän kalan voi mainiosti käyttää seuraavan päivän lounaalla tai päivällisellä.

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää monesta syystä. Jos ruokaa joutuu heittämään roskiin, tulee kuormittaneeksi paitsi ympäristöä, myös omaa lompakkoaan. Hävikin syntyminen ei ole välttämätön paha, vaan siitä voi estää käyttämällä mahdolliset tähteet osana seuraavaa ruokaa.

-Älä siis turhaan heitä kypsää kalaa pois, sillä siitä voi helposti tehdä uuden aterian, Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan.

Loihdi aivan uusi annos

Jos lämmittää kypsää kalaa mikrossa, siitä tulee helposti kuivaa eikä makuelämys ole enää parhaimmillaan. Siksi kannattaakin käyttää kypsennettyä kalaa raaka-aineena ja loihtia siitä aivan uusi annos.

Nopean lounaan saa käyttämällä kalaa munakkaan täytteenä. Koska kalaa ei tarvitse enää uudelleen kypsentää, sen voi lisätä pannulle munakkaan teon viimeisessä vaiheessa niin, että kala lämpenee, mutta ei ylikypsy.

Sopii myös kalapihvien raaka-aineeksi

Uunikalaa tai pannulla paistettua kalaa voi käyttää myös kalapihvien raaka-aineena. Pihveihin saa rakennetta esimerkiksi perunan ja kananmunan avulla. Pihvit voi maustaa oman maun mukaan: chilillä, limellä ja korianterilla voi makumaailmaa viedä Aasian suuntaan.

Kun miettii, miten muuten voisi käyttää kypsää kalaa, kannattaa tutkailla savukalareseptejä! Savukala on kypsää kalaa, joten yleensä savustetun kalan voi korvata myös muulla tavalla kypsennetyllä kalalla. Koska paistettu kala ei välttämättä ole yhtä voimakkaan makuista kuin savustettu kala, muita mausteita voi tarvittaessa lisätä makua tuomaan.

Reseptit

Kalamunakas

2 annosta
4 munaa
¾ dl maitoa
¾ dl parmesaaniraastetta
½ dl basilikaa
¼ tl mustapippuria
ripaus suolaa
2 dl kypsää kalaa tai savukalaa
rasvaa paistamiseen

Vatkaa kulhossa munat ja maito. Lisää joukkoon juustoraaste, basilikasilppu sekä suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna rasva paistinpannussa ja kaada munakasseos pannuun. Kypsennä muutama minuutti miedolla lämmöllä, kunnes munaseos on jähmettynyt mutta pinnaltaan kiiltävän kosteaa ja alapinnaltaan kauniisti ruskettunut.

Lisää munakkaan toiselle puolelle kypsä kala ja taita munakas kahtia. Tarjoa heti vihreän salaatin ja näkkileivän kera.

Aasialaiset kalapihvit edellisenpäivän uunilohesta, keitetyistä perunoista ja tillikermaviilistä

200 g kypsää uunilohta
4 keitettyä perunaa
1 kananmuna
pala vihreää chiliä
1 limenkuori
5 oksaa korianteria
suolaa, mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Kuori keitetyt perunat ja raasta ne karkealla raastimella. Laita lohi sekä perunaraaste kulhoon. Hienonna joukkoon vihreää chiliä ja korianteria ja raasta limenkuori. Riko muna toisessa kulhossa ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita kaikki ainekset ja mausta pihvitaikina suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna paistinpannu hieman keskilämpöä kovemmalla lämmöllä ja lisää pannulle öljyä sekä nokare voita. Öljy kestää paremmin lämpöä ja voista saadaan herkullista makua. Kun voi ”hiljenee” muotoile lusikalla ja kädellä taikinasta ronskeja pihvejä ja nosta ne paistinpannulle. Paista kalapihveihin kaunis väri, käännä ja paista toinenkin puoli.

Tarjoa kalapihvit keitetyn riisin kanssa ja tuunaa edellisen päivän tillikermaviili uudelle tasolle limen kuorella sekä mehulla, hyppysellisellä vihreää chiliä ja tuorealla korianterilla.

Aasialaiset kalapihvit. Kuva: Pro Kala ry.

Savusiikamurupasta

4 annosta
500 g savusiikaa tai muuta kypsää kalaa
1/2 pientä purjoa
2 tl rypsiöljyä
2 dl herneitä, pakaste
Lisäksi
300 g pastaa
3 rkl vihreää pestoa
100 g fetajuustoa tai 200 g raejuustoa

Poista savusiiasta ruodot ja nahka, revi kala pieniksi paloiksi.

Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Kuullota purjosuikaleita 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää joukkoon herneet. Nosta pannu liedeltä.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Valuta kypsä pasta lävikössä. Kaada pasta takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon vihreä pesto, purjopaistos, savusiikamuru ja murusteltua fetajuustoa tai raejuustoa.

Savusiikamurupasta. Kuva: Pro Kala ry.