Luvaton täplärapuistutus uhkaa Suomen arvokkainta jokirapukantaa Pohjois-Savossa

Täpläravun esiintyminen jokiravun lähistöllä aiheuttaa suuren riskin jokirapukannan häviämiseen. Kuva: Janne Rautanen.

Pielavedestä on saatu verkosta laittomasti järveen siirretty täplärapu. Täplärapu voi kantaa kahdentyyppistä rapuruttoa, ja täpläravun esiintyminen jokiravun lähistöllä aiheuttaa suuren riskin jokirapukannan häviämiseen.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedotteen mukaan Pielavedestä saatiin verkosta täplärapu, joka on siirretty järveen laittomasti. Tämä on tehty vastoin kalastuslakia ja vieraslajiasetusta, joka kieltää kokonaan täpläravun istutukset mukaan lukien siirrot vesistöstä toiseen.

Lähistöllä ei ole tiedossa olevia täplärapukantoja, joten täplärapu ei ole tullut Pielaveteen ilman ihmisen apua. Rautalammin reitin yläosalla on Suomen arvokkain jokirapukanta, eikä siellä ole aiemmin havaittu täplärapua.

Jokirapu voi hävitä kokonaan

Täplärapu voi kantaa kahdentyyppistä rapuruttoa, joista molemmat aiheuttavat kuolleisuutta jokiravulle, toisen ollessa aina koko kannan hävittävä. Täpläravun esiintyminen lähistöllä aiheuttaa huomattavan riskin jokirapukannan häviämiseen.

Täplärapu kestää rapuruttoa jokirapua paremmin. Jokirapu on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Rapurutto on pienentänyt jokirapukantaa. Kalastuslain mukaan kaikki rapuistutukset ovat luvanvaraisia.