Siian kunto ja lihasten koostumus heikentyvät kutuaikana

Tuoreen tutkimuksen perusteella kaloja ja ainakin siikaa kannattaa pyytää niiden kasvukaudella ja toisaalta antaa kuteville yksilöille kuturauha. Kuva: Jaana Vetikko

Tuore tutkimus vahvistaa tiedon, jonka moni luonnonkaloja kalastava ja syövä on huomannut käytännössä: kalojen kunto ja lihasten koostumus heikentyvät kutuaikana. Kutu on kaloille melkoinen voimainponnistus, ja kalat käyttävät mätiin ja maitiin kasvukaudella kertynyttä energiaansa.

Jyväskylän yliopistossa viimeistelty kansainvälinen yhteistyötutkimus osoitti, että siian lihasten omega-3 rasvahappojen pitoisuudet vähenivät alle puoleen kesän kasvukauden lopusta joulukuiseen kutuun mennessä.

Tutkimuksen kohteena olivat Enontekiön Kilpisjärven siiat, joita tutkittiin vuoden ympäri yhden vuoden ajan. Siian lihaksen laadullisia muutoksia mitattiin rasvahappojen ja elohopean osalta.

Elohopea kertyy lihaskudokseen kutuaikana

”Havaitsimme, että omega-3 rasvahappojen pitoisuudet siian lihaksessa vähenivät noin 60 prosenttia kesän kasvukauden lopusta siian kutuun. Vastaavasti siian lihaksen elohopeapitoisuus oli pienin kesällä, ja korkeimmillaan kudun jälkeen”, väitöskirjatutkija Ossi Keva Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta sanoo.

Elohopeapitoisuudet olivat kaikkina tutkittuina ajankohtina kuitenkin selvästi pienempiä kuin kansallisen terveyssuosituksen raja-arvo 0,5 ppm”, hän lisää.

Kevan mukaan siika ei siirrä elohopeaa mätiin ja maitiin kutuaikana, vaan se kertyy lihaskudokseen. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että Kilpisjärven siikojen lihasten omega-3 rasvahappopitoisuus alkoi kasvaa heti kudun jälkeen. Myös elohopeapitoisuus kääntyi laskuun kevään edetessä, kun siiat alkoivat jälleen syödä aktiivisesti.

Lapin kalastaja pyytää siikaa oikeaan aikaan

Siikojen vuodenaikaisrytmiä luonnehtii kesän kasvukausi, sekä talvinen laihtuminen kudun jälkeen. Kilpisjärvellä, Suomen kylmimmässä osassa, avovesi- ja talvikausi ovat likimain yhtä pitkiä.

”Kilpisjärven siikojen onkin kerättävä lyhyellä kasvukaudellaan kesä-elokuussa riittävästi energiaa sekä jouluna tapahtuvaan kutuun, että selviytymiseen jälleen kesäkuun puolivälissä alkavaan uuteen avovesikauteen”, sanoo tutkimusta luotsannut professori Kimmo Kahilainen norjalaisesta Norway Inland -yliopistosta.

Monet paikalliset kalastajat Lapissa pyytävätkin talvisiikansa syksyllä heti kasvukauden jälkeen, kun kalan kunto on korkea ja ravitsemuksellinen laatu parhaimmillaan.

”Tutkimustuloksemme rasvahappojen ja elohopean osalta antavat tieteellistä pohjaa tälle paikallisten tuntemalle ilmiölle. Oletettavasti tulokset ovat yleistettävissä myös muihin kalalajeihin ja muualle Suomeen, mutta teemme asiasta parhaillaan lisätutkimuksia. Ravitsemuksellisista syistä kaloja tai ainakin siikaa kannattaa siis pyytää niiden kasvukaudella ja toisaalta antaa kuteville yksilöille kuturauha”, Keva sanoo.

Tutkimus siian rasvahappopitoisuuksien vuodenaikaisvaihteluista on julkaistu Freshwater Biology –tiedejulkaisussa elokuussa 2019