SVK:n haaste innosti suomalaiset madepilkille – mateen pilkkimisestä saatiin nauttia lähes ihanteellisissa olosuhteissa Tyrvännön Petäyksessä

Mateenpilkkijät loivat valoillaan hienon tunnelman Suomi madepilkkii -tapahtumaan Tyrvännön Petäyksessä. Kuva: Jyri Haapanen.

Kaksikymppisiään tänä vuonna juhliva Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) haastoi suomalaiset madepilkille lauantaina 8. helmikuuta. Ilahduttavasti haaste sai vastakaikua ja useita satoja ”matikan” pyynnistä kiinnostuneita kansalaisia osallistui eri puolilla maata järjestettyihin Suomi madepilkkii -tapahtumiin.

Madepilkinnän teemapäivän valtakunnallista päätapahtumaa vietettiin Tyrvännöllä Petäys Resortissa hyvänä madevetenä tunnetun Vanajaveden rannalla. Olosuhteet olivat kalastuksen kannalta mitä mainioimmat, sillä sää oli pilvinen tai puolipilvinen lämpötilan ollessa hieman plussan puolella.

Välillä puhaltanut kylmä viimakaan ei pilkkimistä pahemmin haitannut, sillä esimerkiksi järjestäjien tarjoama lämmin mehu tai myynnissä ollut madekeitto lievensivät vilun tunnetta. ”Tuulesta on oikeastaan vain hyötyä, sillä tyynellä kelillä järvellä olisi sumua, joka kastelisi kaiken epämiellyttävän kosteaksi”, Vanajaveden tuntevat konkarikalastajat sanoivat.

Jos ei ollut omia kalastusvälineitä mukana, sai järjestäjiltä lainaksi kaiken mateen pilkkimisessä tarvittavan sohjokauhaa ja naskaleita myöden. Kuva: Ismo Malin.

Kaikki oli kohdillaan h-hetkellä

Kaikki oli siis h-hetkellä kohdillaan hienoa ja onnistunutta tapahtumaa varten varsinkin, kun itseään pitkään odotuttaneet pakkaset olivat kattaneet vedet pilkkijät kestävällä jääkannella. Näin osallistujat saattoivat lähteä järvelle turvallisin mielin, sillä tapahtuma-alueella jään paksuus oli 13-30 senttimetriä.

Kaikkiaan Tyrvännön tapahtumassa vieraili noin 100 mateen pilkinnästä kiinnostunutta. Jotkut heistä olivat tutustumassa itselleen uuteen lajiin, toiset aistimassa tunnelmaa ja nauttimassa herkullista madekeittoa. Lisäksi viitisentoista pilkkijää osallistui tapahtuman yhteydessä järjestettyyn Made HUKassa -pilkkikilpailuun. Tapahtumassa nähtiin myös mm. Hattulan VPK:n pintapelastusnäytös ja mateenkäsittelyesityksiä, joista vastasi Kari Nyberg.

Mitä parasta myös Vanajaveden made oli sangen aktiivisella päällä, vaikka varsinkaan ensikertalaiset eivät onnistuneet montaakaan ”limamikkoa” jäälle nostamaan. Sen verran nopeasti matikat putsasivat syöttikalan koukusta, että useimmiten kokemattoman pilkkijän vastaisku myöhästyi. Toki mateita myös saatiin, mikä näkyi varsinkin nuoremman, tulevaisuuden kalastajasukupolven iloisina ilmeinä. Kilpailun voittanut Arpiajoen Kalastajien Martti Vuorinen pilkki yhteensä 6040 gramman madesaaliin.

Illan ykköstähti – Vanajaveden made – on nostettu jäälle. Kuva: Jyri Haapanen.

Madesopalta ohjattiin madetta pilkkimään

Myös Vantaalta kotoisin olevat Aapo, Silja ja Ossi Häärä olivat tulleet Iittalasta perheen kesänviettopaikasta Tyrvännölle. Isä-Aapon mukaan he olivat tulleet uteliaisuudesta madetta ja sen käsittely- ja kalastusniksejä kohtaan. Varsinaiseksi aktiviteetiksi oli kuitenkin perheen kesken suunniteltu vain madekeiton syöminen.

Aapo Häärä on itse kalastanut ihan pienestä pitäen ja haluaa antaa saman innostuksen perinnöksi lapsilleen. Kuva: Ismo Malin.

”Meille kuitenkin annettiin myös vavat ja muut välineet mukaan ja innostettiin kokeilemaan mateen pilkkimistä käytännössä. Pilkkiminen on toki meille kaikille kolmelle jo ennestään tuttua, kuten muukin kalastaminen. Tämä on kuitenkin kaikille ensimmäinen kerta madepilkillä”, Aapo Häärä sanoi.

Hän kertoi itse kalastaneensa niin kauan kuin muistaa ja haluavansa siirtää innostuksensa myös nyt lapsilleen. ”Hyvin he ovat ainakin toistaiseksi kalassa viihtyneetkin. Olen vastikään liittynyt myös Hämeenlinnan Urheilukalastajien jäseneksi”, Aapo Häärä selvitti.

Siljan mielestä kalastaminen onkin kivaa ja pilkkimisen lisäksi hän toki myös mielellään onkii kesäisin. Onpa hän jo kokeillut virveliäkin.

”Saisihan se madekin tulla”, Ossi-poika puolestaan kommentoi.

Silja Häärästä kalastaminen on mukavaa. Pilkkiminen oli hänelle jo ennestään tuttua, mutta madepilkillä hän ei ollut aiemmin käynyt. Kuva: Ismo Malin.
”Ossi Häärä kokeili ensimmäistä kertaa mateenpilkintää Tyrvännön tapahtumassa. Kuva: Ismo Malin.

Lahtelaiskaksikko kadonnutta madetta etsimässä

Lahdesta Vanajaveden kalavesiä olivat tulleet testaamaan Mikko ja Juha, joille mateenpilkintä on jo pidemmältä ajalta tuttua puuhaa. Myös saaliiksi he ovat tätä monien mystisenä pitämää, pohjassa viihtyvää kalaa saaneet.

”Emme kuitenkaan nyt uuden kalastuslain aikana ole vielä saaneet madepilkillä ja syötillä ensimmäistäkään madetta. Täältä saamme ehkä joitain vinkkejä, joilla saalista alkaa tulla”, aiemmin ns. ryöstäjällä madetta pyytäneet lahtelaiset sanoivat.

Lisäksi Mikko ja Juha myönsivät, että heiltä ovat viime aikoina olleet hukassa myös hyvät madepaikat. ”Arvelimme, että tänne Tyrvännölle kannattaa tulla senkin vuoksi, että tuskin tällaista tapahtumaa järjestetään paikassa, jossa ei ole runsaasti madetta”, he miettivät.

Juha Lahdesta haki tapahtumasta uutta omaan mateenpilkintäänsä. Kuva: Ismo Malin.

Valkeakoskelta nuoria pilkkikilpailuun

Tero Kariluoma Valkeakosken Kalaveikoista oli tullut paikan päälle osallistuakseen itsekin Made HUKassa -pilkkikilpailuun. Hän toi mukanaan myös neljä seuransa nuorta Tyrvännön tapahtumaan.

”Jäätilanne tosin pitkään arvelutti, mutta järjestäjät ovat ilmoittaneet, että jäätä on nyt sellaiset 13-30 senttimetriä”, hän sanoi.

Nuoret lähtivät kaikki rohkeasti mukaan kilpailuun, vaikkei heistä kenelläkään ollut aiempaa kokemusta mateen pilkkimisestä. ”Toki he ovat muuten pilkkineet ja kalastaneet kerhossa paljonkin. Hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään”, Kariluoma kiitteli.

Vanajavesi on hänelle toki tuttu vesistö kalapaikkana, aaltoileehan se myös Valkeakosken alueella. ”Olemmekin Kalaveikoissa järjestäneet usein kilpailuja järven vastarannalla”, hän mainitsee.

”Madetta pilkitään ja saadaan pääasiassa talvella ja pimeässä. Toki sitä voi saada avovedenkin aikaan ja vaikkapa jigillä, mutta aika harvinaista mateen kesäkalastus tietääkseni on”, Kariluoma kertoo.

Valkeakosken Kalaveikkojen Tero Kariluoma oli myös tullut Tyrvännölle madetta pilkkimään. Kuva: Ismo Malin.

Mahdollisuus talven ensimmäiseen pilkkikilpailuun

Yksi Valkeakosken Kalaveikoista Tyrvännölle kilpaa pilkkimään tulleista nuorista oli 14-vuotias Onni Salmi. Hän kertoo harrastaneensa kalastusta eli pilkkimistä, onkimista ja virvelöintiä neljä vuotta. Seuraan hän on kuulunut vuoden verran.

”Pilkillä olen kalastanut esimerkiksi ahventa ja haukea, mutta en aikaisemmin madetta. Kesäkalastuksessa kohdekaloina ovat ahven, kuha ja hauki”, Onni tarkensi.

Tyrvännölle hänet houkutteli mahdollisuus kokeilla jotain ihan uutta eli madepilkintää. ”Lisäksi tämä oli tämän talven ensimmäinen tarjolle tullut pilkkikilpailu. Aiemmin ei ole ollut jäitä. Nyt on tavoitteena saada edes yksi made”, Onni selvitti.

Tyrvännöllä madepilkkitapahtuman yhteydessä järjestetty Made HUKassa -kisa oli Valkeakosken Kalaveikkoja edustavalle Onni Salmelle tämän talven ensimmäinen pilkkikilpailu. Kuva: Ismo Malin.

Fisuun Tampere aloitti pilkkimällä syöttikaloja

Fisuun Tampere ry:n lapset Nooa, Aaron ja Benjamin sekä aikuiset eli Nooan äiti Rebekka ja SVK:n kalastusohjaaja Jyri Haapanen olivat hyvissä ajoin tapahtumarannassa valmistelemassa jäälle lähtöä.

Aluksi viriteltiin madepilkki valmiiksi, vaikka se otettaisiin käyttöön vasta illan hämärtyessä. Sitten oli tavallisten pilkkivehkeiden vuoro, koska ennen mateen narraamista mentäisiin porukalla pyytämään syöttikaloja järjestäjiltä saatujen kuoreiden lisäksi.

Fisuun Tampere ry:n väki oli hyvissä ajoin virittämässä välineitä päivän ja illan kalastusta varten. Kuva: Ismo Malin.

Tosin lapset olisivat selvästikin halunneet heti päästä kokeilemaan mateen tartuttamista hienolla keltaisella SVK:n juhlavuoden mademorilla. ”Isoa kalaa!” vastasi Nooa jännittyneenä tiedusteluun, mitä hän kilpailusta odottaa. Ja vihdoin päästiin jäälle narraamaan ahvenia sekä särkiä ja myöhemmin illan hämärtäessä myös madetta.

Nooa aloiitti syöttikalan pyynnin tartuttamalla pilkkiinsä pienen ahvenen. Kuva: Jyri Haapanen.

Viime hetken jäät mahdollistivat tapahtuman

SVK 20 vuotta -juhlakoordinaattori Johanna Antila kertoi, että tapahtuman järjestelyt onnistuivat hyvin, vaikka kävijämäärätavoitteesta hieman jäätiinkin. Hänen mukaansa epävarmat jääolosuhteet selittänevät osaltaan odotettua pienempää kävijämäärää.

”Sikäli oli loistavaa onnea matkassa, että muutaman päivän tiukka pakkasjakso loi juuri tarvittavat jäät lauantain tapahtumapäiväksi, kun sunnuntaina oli jo sadetta ja paljon vettä jäällä. Tapahtuma sai paikalla olijoilta hyvää palautetta, ja tällaisia tapahtumia toivottiin lisää. Myös tapahtumapaikkaa kiiteltiin, koska se mahdollisti siirtymisen ulkoa sisälle ja päinvastoin tarpeen mukaan”, Antila sanoi.

Antila lisää, että tapahtumaa järjestämässä olleiden Hämeen vapaa-ajankalastajapiirin seurojen mukaan heidän näkökulmastaan yksi iso onnistuminen oli yhteisen tekemisen kulttuurin syntyminen, joka luo pohjaa jatkossa tehtävälle yhteistyölle ja valmiutta toteuttaa vastaavanlainen tapahtuma mahdollisesti myös ensi vuonna.

Sisätiloissa saattoi esimerkiksi testata tietojaan kalantunnistuksessa Tässä lajissa juniorit olivat usein aikuisia parempia. Kuva: Jyri Haapanen.
Kari Nyberg esitteli Tyrvännön tapahtumassa, miten madetta oikeaoppisesti käsitellään. Kuva: Ismo Malin.

Keminmaalla pilkittiin madetta leppoisissa tunnelmissa

SVK:n Suomi madepilkkii -tapahtumaa vietettiin Keminmaan venesatamassa iltahämärässä ja leppoisissa tunnelmissa. Osallistujia oli yhteensä lähes 70.

Made ei ollut oikein kovalla syönnillä, mutta kahdeksan ruskeankirjavaa veijaria saatiin saaliiksi. Näistä kaksi nappasi Tero Kolehmainen, jonka saalis oli tapahtuman suurin ja painoi yhteensä 2,890 kiloa.

Sääkin oli kohtalainen pilkkikeliksi. Lämpöasteita oli 1, mutta melkoisen navakka tuuli etelästä viilensi tunnelmaa. Onneksi tarjolla oli kuumaa makkaraa, kahvia ja mehua.

Keminmaan venesatamassa todistettiin lauantaina 8. helmikuuta, että kalastaminen ja varsinkin mateen pilkkiminen on mukavaa. Kuva: Petter Nissén.

Tapahtuma-alueella ei tarvinnut heikkoja jäitä pelätä, sillä jään paksuus oli noin puoli metriä. Tapahtuman järjestivät Lapin Vapaa-ajankalastajat ry, Keminseudun Urheilukalastajat ry, Hiilimön Erästäjät ry ja SVK.

Keminseudun Urheilukalastajien Aimo Hiltusen mademorriin nappasi Kemijokisuulta 1,060-kiloinen made. Kuva: Petter Nissén

Suomi Madepilkkii -tapahtuma järjestettiin kahdeksalla paikkakunnalla

Suomi madepilkkii -tapahtuma järjestettiin Tyrvännön ja Keminmaan lisäksi myös Kajaanissa, Oulussa, Liperissä, Imatralla, Pihtiputaalla ja Säkylässä.

Kajaanissa madetapahtumaa vietettiin Kuluntalahdella, johon järjestäjien Kainuun Vapaa-ajankalastajien iloiseksi yllätykseksi koettiin yleisöryntäys: kolmenkymmenen paikalle odotetun sijaan väkeä saapui satakunta! Moni nuori oli ensimmäistä kertaa kokeilemassa madepilkintää ja ilmaiset makkarat tekivät hyvin kauppansa.

Oulun tapahtumassa Jukurinrannassa koettiin myös iloisia hetkiä, kun paikalle ilmestyi odotettua enemmän innokkaita mateenpilkkijöitä, perheitä ja nuoria kaveriporukoita. Tarjoiltavia makkaroita saivat järjestäjät Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajat lähteä hakemaan lisää kesken tapahtuman.

Liperissä madetapahtuma houkutteli paikalle nelisenkymmentä henkilöä, ja myös MTV3:n toimittajan, jonka tekemä uutispätkä tapahtumasta nähtiin sunnuntai-illan Kymmenen Uutisissa.

Imatran tapahtumassa paikalle saapui lähes 35 henkilöä madeonneaan kokeilemaan ja illan suurimman mateen vesistä nosti Leevi, jonka made painoi hieman yli 700 grammaa! Moni osallistuja oli ensimmäistä kerta madepilkillä ja innostui lajiin jo ensikokeilulla.

Myös Pihtiputaalla ja Säkylässä keräännyttiin mateenpilkinnän pariin, molemmissa 20 henkilön voimin. Säkylä kärsi eniten leudon talven aiheuttamista sääolosuhteista ja heikkojen jäiden takia tapahtumassa keskityttiin madeharojen palauttamiseen, mateenkalastuksen vinkkeihin ja aina tärkeään kahvitteluun.

Teksti: Ismo Malin ja Petter Nissén/Keminmaan tapahtuma

Imatralla illan suurimman mateen vesistä nosti Leevi. Kalalla oli painoa hieman yli 700 grammaa!