Uusi livekamera sukeltaa pinnan alle – mahdollisena tähtenä saimaannorppaakin uhanalaisempi järvilohi

Taimenet näyttäytyivät WWF:n Luontoliven kalakamerassa.

Uhanalaisten kalojen elämää voi seurata nyt suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä. Livekamera sijaitsee Etelä-Karjalassa Hiitolanjoella, jossa elävät Suomen ainoat luonnonvaraiset järvilohet.

Järvilohi ja taimen ovat vaelluskaloja, jotka nousevat jokiin ja puroihin kutemaan. Molemmat lajit ovat uhanalaisia, koska jokien patoaminen on estänyt niiden pääsyn lisääntymisalueille.

”Järvilohi ja taimen eivät ole perinteisessä mielessä suloisia lajeja, mutta uskon livelähetyksemme näyttävän niiden kauneuden ja ainutlaatuisuuden. Joka tapauksessa luvassa on äärimmäisen mielenkiintoinen kurkistus vedenalaiseen maailmaan”, WWF:n johtava sisävesiasiantuntija Elina Erkkilä sanoo.

Kamera sijoitettu mahdolliseen kutupaikkaan

Livekamera sijaitsee Rautjärvellä Hiitolanjoella, joka virtaa Suomesta Laatokkaan. WWF on sijoittanut kameran paikkaan, johon kalat saattavat uida kutemaan.

”Parhaassa tapauksessa katsojat voivat päästä todistamaan saimaannorppaakin uhanalaisemman järvilohen lisääntymistä”, Erkkilä sanoo.

Hiitolanjoella on vain harvoja alueita, joissa järvilohen ja taimenen kutu onnistuu. Kaikki lisääntymisalueet sijaitsevat kalojen vaelluksen katkaisevan Kangaskosken padon alapuolella vain muutamia satoja metrejä Venäjän rajalta.

Padot puretaan vuoteen 2023 mennessä

Vaikka järvilohen ja taimenen tilanne Hiitolanjoella on tällä hetkellä huono, se paranee lähivuosina huomattavasti. WWF tukee kunnianhimoista projektia, jonka seurauksena kaikki Hiitolanjoen padot puretaan.

”Kaikki Hiitolanjoen kolme patoa puretaan vuoteen 2023 mennessä. Livekamera kuvaa nyt yhtä joen harvoista hyvistä lisääntymisalueista, mutta patojen purun jälkeen järvilohille ja taimenille vapautuu valtavasti lisää elintilaa. Se tarkoittaa, että uhanalaiset kalakannat tulevat kasvamaan huomattavasti”, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo.

Hiitolanjoen patojen purkamista rahoittavat valtio, WWF ja Lassi Leppisen säätiö, Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö, Rautjärven kunta, Simpeleen Osuuspankki, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, LähiTapiola, ELY-keskus, Etelä-Karjalan liitto, Patagonia, Jasper Pääkkönen, Teemu Juutinen ja Ahti Invest Oy. Hanketta johtaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Kalakamera on osa WWF:n Luontoliveä

Kalakamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa voi katsoa suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Tällä hetkellä Luontolivessä voi seurata kalojen lisäksi metsäpeurojen elämää. Metsäpeurakameraa on katsottu jo lähes 2 miljoonaa kertaa.

Myös muut Luontoliven kamerat ovat saavuttaneet suuren suosion: Elokuussa sulkeutunut sääksikamera keräsi viidessä kuukaudessa 2,4 miljoonaa katselukertaa. Kyykameraa katsottiin huhtikuun aikana yli 500 000 kertaa. Ikisuosikki Norppaliveä katsottiin lähes 1,5 miljoonaa kertaa.

Yhteistyötä paikallisten kanssa

WWF on toteuttanut kalakameran yhdessä Rautjärven kunnan ja paikallisten vapaaehtoisten kanssa. Kalakamera toteutetaan osana Vauhtia vaellukseen -hanketta. Lähes puolen miljoonan euron hanketta rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR).

Hankkeen omarahoitusosuuden mahdollistaa Lassi Leppinen Säätiön merkittävä lahjoitus WWF:lle. Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals, BCaster, Frantic ja Longitudi.

WWF:n Luontoliven kalakamera on osoitteessa luontolive.wwf.fi.