Anna vieheelle uusi elämä! Tuo käytöstä poistetut uistimesi Motonettiin kierrätettäväksi! Suomen Vapaa-ajankalastajat, Rapala ja Motonet keräävät käytettyjä uistimia uusiokäyttöä varten

Kampanja-aikana kaikki halukkaat voivat tuoda vanhat, käytöstä poistetut ja myös rikkinäiset vieheensä Motonetin myymälöihin sijoitettuihin keräysastioihin.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) haastaa yhteistyökumppaniensa Rapalan ja Motonetin kanssa kaikki suomalaiset kalastuksen harrastajat osallistumaan käytettyjen uistinten kierrätyskampanjaan. Anna vieheelle uusi elämä -kampanjaan kuuluva uistinten keräystoiminta jatkuu heinäkuuhun asti.

Kaikki halukkaat voivat kampanja-aikana tuoda vanhat, käytöstä poistetut ja myös rikkinäiset uistimensa Motonetin myymälöihin sijoitettuihin keräysastioihin, joista löytyy erikseen oma luukkunsa niin lusikkauistimia, vaappuja kuin jigejäkin varten.

Motonetiltä kierrätettävät lusikat ja vaaput toimitetaan Rapalan kautta kunnostettaviksi kahdeksaan Vapaa-ajankalastajien jäsenseuraan eri puolelle Suomea. Kunnostetut uistimet jäävät seurojen käyttöön ja jaettaviksi varsinkin nuorille kalastusharrastuksen edistämiseksi ja uusien ihmisten kannustamiseksi kalastuksen pariin.

Kunnostuskelvottomat uistimet hävitetään asianmukaisesti, ja jigit kierrätetään SVK:n Koolla on väliä -hankkeen jigikeräyksen kautta. Kunnostustyöstä seuroissa vastaavat niiden aikuisjäsenet. Varaosat kunnostettaviin uistimiin on saatu Rapalalta. Lisäksi Rapala-rahasto maksaa seuroille 500 euron avustuksen kiitokseksi kampanjan tarkoituksen eli uistinten uusiokäytön edistämisestä.

SVK:n jäsenseuroista Kampanjassa mukana ovat Meri-Lapin Urheilukalastajat (Tornio/Kemi), Lesnan Naputtajat (Joensuu), Rantakylän Kalakaverit (Mikkeli), Koukku ja Paukku (Jyväskylä), Valkeakosken Kalaveikot, Palatsi Fishing Team (Turku), Pienen Pyytäjät (Lahti) ja Stadin Kalajunnut (Helsinki/pääkaupunkiseutu).

Lujittaa alan toimijoiden yhteisvastuullisuutta

SVK:n toiminnanjohtaja Olli Saaren mielestä pilottina toteutettava keräyskampanja lujittaa alan toimijoiden yhteisvastuullisuutta kalastusharrastuksen edistämisessä ja osoittaa, että myös ympäristöasioista huolehditaan.

Kunnostettujen uistimien päätyminen uusien harrastajien käyttöön on lisäksi hänen mukaansa konkreettinen keino huolehtia harrastuksen jatkumosta, johon jokainen voi kampanjan kautta osallistua.

”Kampanja vahvistaa SVK:n jäsenseurojen roolia uusien kalastajasukupolvien kasvattamisessa. Vieheiden kunnostamistoimet itsessään vahvistavat seurojen yhteisöllistä toimintakulttuuria”, Saari arvioi.

”Vannoutuneella kalastajalla kertyy rasioihin monia sellaisia käyttökelpoisia vieheitä, jotka eivät siiman päähän syystä tai toisesta pääse. Toimittamalla tällaiset yksilöt keräyskampanjaan, voi mahdollistaa jollekin toiselle suurten kalastuselämysten kokemisen. ”Anna hyvän kiertää” -sopii siksi erinomaisesti tähänkin kampanjaan. Samalla rasioiden ja pakkien pohjalta tulee kerätyksi myös materiaalikierrätykseen joutilaat vieheet ja jigit”, Saari lisää.

Kampanja juuri sitä, mihin Rapala vastuullisuusstrategiallaan pyrkii

Rapalan tutkimus- ja vastuullisuuspäällikkö Taneli Väisänen kertoo kampanjan olevan osaltaan juuri sitä, mihin yhtiö vastuullisuusstrategiallaan pyrkii: Löytämään keinoja kalastusvälineiden entistä parempaan kierrätykseen ja tarjoamaan erityisesti nuorille hienoja kalastus- ja luontoelämyksiä.

”Idea kampanjaan syntyi perinteisten ”kahvipöytäkeskusteluiden” kautta. Olemme pohtineet paljon tapoja, joilla kalastusvälineitä saataisiin paremmin kierrätettyä, mikä johtuu osittain myös lainsäädännöllisestä paineesta”, Väisänen kertoo.

Toisaalta Rapalassa oltiin tietoisia myös siitä, että Suomessakin on paljon intohimoisia kalastajia, joilla ei välttämättä ole taloudellisesti mahdollisuuksia toteuttaa rakasta harrastustaan. ”Halusimme kampanjan avulla mahdollistaa heille myös jatkossa hienojen kokemusten saamisen kauniissa Suomen luonnossa”, Väisänen mainitsee.

”Kampanjassa kerätyt vieheet lahjoitetaankin korjattuna ja tarkastettuna SVK:n kautta nuorille kalastajille. Saamme kampanjan avulla toteutettua kahta aiemmin mainittua keskeistä vastuullisuusteemaa. Kalastajien pakeissa olleet käyttämättömäksi jääneet uistimet saavat pienen korjauksen kautta totisesti uuden elämän ja niiden elinkaari pitenee merkittävästi, mikä tietenkin tuo huomattavia hyötyjä ympäristöämme ajatellen”, Väisänen toteaa.

Teksti: Ismo Malin

Motonetiltä kierrätettävät lusikat ja vaaput toimitetaan Rapalan kautta kunnostettaviksi kahdeksaan Vapaa-ajankalastajien jäsenseuraan eri puolelle Suomea. Kunnostetut uistimet jäävät seurojen käyttöön ja jaettaviksi varsinkin nuorille kalastusharrastuksen edistämiseksi ja uusien ihmisten kannustamiseksi kalastuksen pariin.Kuva: Johanna Antila.