Aerot-airoissa yhdistyvät tehokkuus ja käyttömukavuus

Aerot-airojen lapa ja kädensija.

Lahtelainen Päijän Boats Oy on kehittänyt uudenlaiset airot eli Aerot soutuveneeseen. Uutuustuotteessa on otettu huomioon sekä tehokkuus että käyttömukavuutta parantava ergonomia.

Aerot ovat Päijän Boats Oy:n toimitusjohtajan Antti Mäkelän mukaan pitkäjänteisen tuotekehityksen tulosta, ja teknisesti edistyneimmät kotimaiset airot, joiden ansiosta ei tarvitse enää sietää jatkuvaa airojen kitinää ja rakkoja käsissä. ”Uudet Aerot tekevät soutamisesta hiljaisen soljuvaa ja nautittavaa”, Mäkelä lupaa.

Ajatus sata vuotta muuttumattomina pysyneiden soutuveneiden airojen päivittämisestä oli Mäkelän mukaan kytenyt mielessä jo kauan. ”Päijän-veneissä heikoin kohta on ollut airot, joten tämä oli yksi merkittävä syy, miksi halusimme lähteä tekemään kehitystyötä. Lisäksi airojen käyttöikä on nykyään niin lyhyt, joten halusimme tehdä paremmat ja kestävämmät airot”, Mäkelä kertoo.

”Oleellisimmat ratkaistavat asiat olivat soutamisen mukavuuden parantaminen ja se, että ei tule rakkoja eikä kuulu jatkuvaa kitinää”, Mäkelä tiivistää.

Uudet airot eli Aerot on suunniteltu yhdessä Lahden muotoiluinstituutin kanssa. Ne on suunniteltu kaikenkokoisille ja -ikäisille soutajille ja ne painavat lähes saman verran kuin perinteiset puuairot.

Lavan suuremman pinta-alan ansiosta soutaminen on kuitenkin tehokkaampaa kuin perinteisillä välineillä. Lisäksi varsi ja kahva on muotoiltu ergonomisemmiksi ja kädensijan liikkuvuuden ansiosta kädet säästyvät rakoilta.

Aerot ovat tehty käsitellystä 100-prosenttisesti kierrätetystä alumiinista, kuidusta ja komposiitista, joten ne kestävät hyvin aikaa ja kulutusta. ”Hiomme vielä materiaalia, jotta laatu on paras mahdollinen. Varmistamme lisäksi testaamalla, että meillä on käytössä sekä parhaat että ekologisimmat materiaalit”, Mäkelä selvittää.