”Annen & Arskan Korupajalta” kalannahalla päällystettyjä sormuksia ja muita koruja

"Annen ja Arskan Korupajan" tuotantoa.

Vantaalainen Anne Laine kävi muutama vuosi sitten aikuisopistossa hopeasavi-kursseilla ja innostui korujen valmistamisesta. Aluksi syntyi korvakoruja, sitten sormuksia. Vuosi sitten heräsi ajatus, miksei myös kalastajille voisi tehdä jotain omaa. Nyt Annen ja hänen miehensä Arin ”korupaja” valmistaa kalannahalla päällystettyjä koruja.

Ari Laine kertoo, että pariskunta aloitti kalakorujen valmistamisen perehtymällä erilaisiin kalannahkoihin, niiden kuivaamiseen ja käsittelyyn. ”Hankimme myös erilaisia korupohjia, joilla nahkojen soveltuvuutta voisi testata.”

Muutamien kokeilujen jälkeen alkoi lopputuloskin olla Laineita tyydyttävä. Aluksi he keskittyivät kaulakoruihin, niiden erilaisiin muotoihin ja leikkaamiseen. Melko pian valmistus laajeni myös korvakoruihin ja sormuksiin. Myöhemmin mukaan tulivat myös rannekorut ja puvun tyylikkyyttä lisäävät kalvosinnapit sekä solmioneulat.

”Kokeilimme erilaisten nahkojen soveltuvuutta koruihin, ja suosikeiksi valikoituivat ihmisten mielenkiinnon sekä käsiteltävyyden perusteella lohi, hauki, ahven sekä nieriä. Myös Jäämeren kaloja kokeilimme erilaisissa korupohjissa, ja turska, kissakala ja makrilli soveltuivat hyvin. Ruijanpallaskin toimi, vaikka olikin melko tumma koruissa.”

Tällä hetkellä Annen & Arskan mallistossa on useita erilaisia koruja niin miehille kuin naisillekin. Korupohjat ovat pääsääntöisesti allergiavapaita ja materiaaliltaan kirurginterästä. Kaikki korut ovat uniikkeja, kahta samanlaista ei siis ole. Koska Laineet valmistavat koruja vain sivutoimena, voivat toimitusajat jonkin verran venyä.

Annen ja Arskan koruja nähtävillä: Facebookissa: Annen & Arskan Korupaja (myös tilaukset). Tilaukset lisäksi: arska.laine@hotmail.com.