Haapkarin vieheet ovat alusta loppuun asti kotimaista käsityötä

Haapkarin kevennetyt tasapainopilkit on suunniteltu ahvenen ja kuhan pilkintään.

Lari Haapkari oli tehnyt uistimia harrastuksena jo useamman vuoden ajan, kunnes hän vuonna 2018 perusti oman yrityksen Haapkari Vieheet. Ylöjärvellä toimivan pajan valikoimasta löytyy esimerkiksi vaappuja kuhalle, hauelle, ahvenelle ja lohikaloille sekä kevennettyjä tasapainopilkkejä ahvenen ja kuhan pilkintään.

Lari Haapkari kertoo, että kaikki yrityksen valmistamat vieheet ovat alusta loppuun asti kotimaista käsityötä. Lisäksi ne kaikki on koeuitettu, ennen kuin ne toimitetaan asiakkaalle. Uistinten rungot on valmistettu polyuretaanista valamalla, mikä tekee ne hyvin vahvoiksi kestämään niin hauen hampaat kuin muutkin kolhut. ”Myöskään uistimien runkolankaa eivät isotkaan kalat saa väännettyä irti”, hän lupaa.

Haapkarin kevennettyjen tasapainopilkkien pituus on koukusta koukkuun noin 10 cm ja paino noin 23 grammaa. ”Pilkeissä on lyijyseosmetallisen rungon ympärille valettu polyuretaani-kevenne. Samaa polyuretaanihartsia käytän myös uistimien rungossa”, hän mainitsee.

”Kun itse käyn tasureilla pilkkimässä ahventa ja kuhaa, käytän kaikuluotainta apuna kalojen löytämiseksi. Ahvenet löytyvät monesti välivedestä ja kuhat pohjan tuntumasta. Kalastan 5-10 metriä syviltä alueilta matalikoiden ja karikoiden ympäriltä. Uitan tasuria hyvin rauhallisesti. Hitain nostoin ja pilkkivapaa täristäen. Silloin tällöin teen isompia houkutusvetoja, jolloin pilkki tekee pidemmän liukumisen sivulle lähtiessään”, Haapkari selvittää.

Kalannahkaiset vieheet uutuuksina

Kalannahalla pinnoitetut vaaput ovat Haapkarin mukaan tämän syksyn uutuus, ja talveksi on tulossa myös kalannahkapilkkejä. ”Kalannahkaisissa vieheissä on suojana paksu lakkakerros, joten ne ovat yhtä kestäviä kuin muutkin uistimet”, hän lupaa.

Vaapuista löytyy 9- ja 13-senttiset versiot ja niiden uintia pystyy säätämään laajalla skaalalla hakevasta ja tirisevästä suurehkoksi ja voimakaspotkuiseksi. ”Kun kääntää nokkalenkistä kärkipihdeillä alaspäin, liike suurenee ja vastaavasti, jos haluat pienentää liikettä, käännät lenkkiä ylöspäin. Voimakas potku sopii hauelle sekä kuhalle ja tirinä lohikaloille”, Haapkari neuvoo.

Vaappuja on saatavana myös kalananahalla päällystettynä.

”Teemme vieheitä myös mittatilaustyönä eli kalannahkauistinten lisäksi toteutamme myös asiakkaan toivevärejä ja erilaisia lahjapaketteja. Kalamiehelle tai -naiselle sopiva lahja voisi olla vaikkapa kalannahkavaappu puurasiassa”, Haapkari lisää.

Lisätiedot ja myynti

Sähköposti: info@haapkarivieheet.com

Haapkarin vieheitä myydään myös lahjapakkauksissa.