Kalastin – uusi sähköinen kalastuspäiväkirja

Kalastin on sähköinen kalastuspäiväkirja.

Jarno Kaskela on innokas harrastuskalastaja, joka mökkijärvellä kalastaessaan sai idean kehitellä omaksi huvikseen ja hyödykseen mobiilisovelluksen, jolla voisi seurata, millaisilla vieheillä hän onnistuu kaloja narraamaan. Puolentoista vuoden työrupeaman jälkeen valmistui Kalastin- niminen kalastajan muistikirja, joka on julkaistu myös Google Play -kaupassa.

Kalastin on sähköinen kalastuspäiväkirja, johon käyttäjä voi kirjata kalansaaliinsa ja luetteloida vieheensä. Kirjausten perusteella hän voi hakea määrittämiinsä olosuhteisiin parhaiten soveltuvia vieheitä ja viehevärejä.

Sovellus hakee kalapaikan sijainnin ja säätiedot automaattisesti, jos niin halutaan. Sijainnin tarkka määritys vaatii laitteessa GPS-ominaisuuden käyttöä. Karttaruutujen ja säätietojen lataaminen vaatii verkkoyhteyden ja kuluttaa mahdollista datasiirtokiintiötä. Sovellus ei jaa tietoja muille kuin käyttäjälle itselleen.

Kirjatut kalasaaliit esitetään luettelona, josta saa yleiskäsityksen kirjausten pääkohdista, kuten vuodenajasta, säätilasta, vesistön nimestä ja veden laadusta. Lisäksi nähtävissä ovat vieheen päävärit, jolloin voi yhdellä vilkaisulla nähdä, mikä voisi olla päivän tärppiväri. Käytetyt vieheet kannattaa luetteloida, jotta oikean vieheen voi tarpeen tullen linkittää oikeaan kalasaaliiseen. Vieheluettelossa esitetään vieheen kuva ja päätiedot.

Kuvan voi ottaa kameralla viehetietoja tallentaessa tai hakea sen laitteen kuvagalleriasta. Kuvan tulee olla jpg- tai png-muodossa ja se kannattaa ottaa kuvasuhteessa 1:1, jolloin se sopii parhaiten sille varattuun tilaan.

Yksityiskohtaisemmat tiedot kattavat yhteenvedon vieheellä saatujen kalojen lukumääristä, yleisimmistä saaliskaloista sekä kirjausten perusteella vieheelle parhaasta vuodenajasta, veden lämpötilasta ja sikäli kuin se soveltuu, uistelunopeudesta. Lisäksi tarjolla on lista vieheellä pyydetyistä kaloista. Sitä klikkaamalla näkee saaliin yksityiskohtaiset tiedot.

Ohjelman saa käyttöönsä maksutta, mutta siinä on myös pari sovelluksen sisäistä ostosta: saaliskartta näyttää kirjatut kalapaikat hakuehtojen perusteella ja uistelutila helpottaa reitin seuraamista ja tärppipaikan merkitsemistä. Sovellukseen voi sisäisenä ostoksena hankkia myös uistelutilan, joka näyttää suuremman karttanäkymän lisäksi myös veneen kulkureitin.