Kuusamon Uistin uudistanut vieheitään

Räsäsen Seiskaa myydään nyt upeissa, kalataiteilija Sakke Yrjölän suunnittelemissa kalaväreissä.

Kuusamon Uistimen Santeri-vaappuun on tullut kaksi uutta kokoa, eli 9- ja 13-senttiset versiot. Santeri-vaappu on kehitetty erityisesti kuhankalastukseen, mutta varsinkin isoin malli maistuu hyvin myös hauelle. Lisäksi myynnissä on edelleen myös 11 senttiä pitkä Santeri.

Santeri-vaapun virittämistä on helpotettu laittamalla siihen hieman normaalia suurempi nokkalenkki. Vaapun uintilevy on ovaalin muotoinen satulalappu, minkä ansiosta se sietää erilaisia vetonopeuksia ilman ongelmia.

Santerin runko on tehty yhtenäisestä, kestävästä muovista, eikä se siitä syystä voi haljeta tai päästää sisäänsä vettä. Kuhan lisäksi vaapulla saa myös haukia ja taimenia. Sen värivalikoima on testeissä todettu toimivaksi kaikkialla Suomessa.

Vetouistelun ohella Santeri sopii myös heittokalastukseen, koska se on kokoisekseen painavahko ja lentää hyvin. Mikäli käytetään painavanpuoleista teräksistä haukiperuketta, vaappu muuntuu jopa ns. suspending-vieheeksi, jolloin se ei kellu eikä vajoa. Tämä ominaisuus on havaittu hyväksi nimenomaan hauenkalastuksessa.

Santeri-vaappua myydään nyt myös 9- ja 13-senttisenä versiona.

Yrjölältä Räsäseen kalavärejä

Kuusamon Räsäsen Seiska -lusikkaan on saatu kuusi uutta upeaa kuosia. Ne on suunnitellut kalataiteilija Sakke Yrjölä, joka maalasi Suomen kalat -kirjaa varten kaikki suomalaiset kalalajit pienintä yksityiskohtaa myöden.

Näiden maalausten pohjalta luotiin Räsäseen uusia värimalleja, jotka muistuttavat hämmästyttävän paljon aitoja kaloja. Hauelle sopivia värejä ovat esimerkiksi Ahven ja Särki. Meritaimenelle ehdoton väri on Silakka ja järvitaimenelle Kojamo ja Puronieriä.

Nämä vieheet ovat toimivia käyttövieheitä. Lisäksi niillä voi ennakoida olevan tulevaisuudessa myös keräilyarvoa. Kalavärityksen saaneilla Räsäsillä on mittaa 7 cm ja painoa 20 g.

Kummasta pienempi versio

Pari vuotta sitten Kuusamon Uistin kehitti Kumma-vieheen, jossa yhdistyvät vaapun ja lipan hyvät puolet. Kesän 2017 uutuutena myyntiin on tullut 7 gramman Kumma alkupäisen 10-grammaisen rinnalle.

Kumman vaappumainen runko viipottaa tikittäen hyrisevän potkurin takana. Viehe ei vaadi monimutkaista käsialauittamista, vaan rauhallinen tasainen kelaus on havaittu toimivimmaksi.

Kumman uintia voi virittää painamalla lippaa varovasti hieman sisäänpäin, jolloin rungon liike lisääntyy. Vastaavasti ulospäin taittamalla rungon liike rauhoittuu. Kumma sopii erityisesti ahvenen, harjuksen ja kirjolohen kalastamiseen.

Kumma-vieheessä yhdistyvät vaapun ja lipan pyyntiominaisuudet.