Purhut valmistuvat modernein menetelmin Joensuussa

Purhut valmistetaan luontoa säästävästä biokomposiitista, jota jalostetaan elintarvike- tai metsäteollisuuden sivutuotteista.

Joensuulainen kalastustarvikevalmistaja Purhu Oy käyttää vaappujensa valmistuksessa moderneja menetelmiä ja materiaaleja, minkä ansiosta ne ovat esimerkiksi ympäristöystävällisiä, tasalaatuisia ja kestäviä. Toki Purhut ovat osoittautuneet myös ottivieheiksi varsinkin kuhan- ja lohenkalastuksessa.

Purhut suunnitellaan tietokonepohjaisesti erilaisia 3D-tulostus- sekä muotinvalmistusmenetelmiä hyödyntäen. Tämän ansiosta prototyyppejä on mahdollista mallintaa millimetrin tuhannesosien tarkkuudella. Purhu oy:n toimitusjohtaja Markus Penttisen mukaan valmistusmenetelmä mahdollistaa sen, että vaaput vastaavat keskenään toisiaan, eikä niiden laatu pääse ailahtelemaan.

”Tuotteisiin pystyy myös saamaan lähes, minkä tahansa aiemmin käytössä olleen materiaalin uintiominaisuudet, mutta merkittävän hyvällä kulutuksen kestolla. Nyt voi lohivaapunkin huoletta heittää mökkilaiturilta hauenkin armoille, sillä runkomateriaali kestää kovaa kulutusta menettämättä ominaisuuksiaan”, Penttinen vakuuttaa.

Penttinen kertoo, että Purhut valmistetaan 100-prosenttisesti luontoa säästävästä biokomposiitista, jota jalostetaan elintarvike- tai metsäteollisuuden sivutuotteista. ”Lisäksi kompakti, omavarainen tuotanto, vain koukut ja myyntipakkaukset tulevat oman tuotannon ulkopuolelta, mahdollistaa pienen logistisen hiilijalanjäljen”, Penttinen sanoo.

Uutta purtavaa sekä lohelle että kuhalle

Kesän 2020 mallistosta löytyy kolme erilaista vaappumallia sekä lohelle että kuhalle. Lohivaaput Lohiseveri, Viivi ja Kala-Iisa70 maistuvat toki myös taimenenelle. Lohensoutu pohjoisen joissa on vaativa kalastusmuoto, jossa pelkällä sattumalla ei Penttisen mukaan pärjää.

”Purhun lohivaappujen toimivuudesta kertookin paljon juuri se, että kesällä 2017 yksi Tenojoen sesongin suurimmista lohista (22,57 kg) napattiin Purhulla. Lisäksi 15 kilon raja on rikkoutunut lyhyestä ajasta huolimatta jo useita kertoja”, Penttinen selvittää.

”Kuhan uisteluun puolestaan on luotu vaaput Mätimuikku, Salakka ja Walle. Ne jäljittelevät ulkomuodoltaan kuhan luontaisia aterioita, salakkaa ja muikkua”, Penttinen kertoo.

Purhun Salakat maistuvat erityisesti kuhalle.

Sopivat aloittelijoillekin

Purhu-vaappujen kehittämisestä vastaavat veljekset Markus ja Mikael Penttinen, joilla itsellään on yli 20 vuoden kokemus ja tietotaito lohen- ja kuhankalastuksesta. Lisäksi Purhujen suunnittelun pohjana toimii perimätieto suomalaisista perinteisistä vieheistä.

”Vaikka lohi- ja kuhavaappujen ominaisuuksissa ulosmitataankin yli kahden vuosikymmenen tietotaito vastaamaan kokeneimmankin kalastajan vaatimuksia, ei aloittelijankaan ole syytä niitä säikähtää. Ne toimivat vetouistelussa niin moottorilla kuin soutaen, mutta niihin on silti saatu mukaan myös erittäin miellyttävät heitto-ominaisuudet. Näin Purhut sopivat erinomaisesti asiaan vähemmän vihkiytyneenkin kalastajan käyttöön”, Penttinen lupaa.

Lisätietoja Purhu Oy:stä ja sen tuotteista

Taimen on tärpännyt Purhuun.