Saku-pilkeille ja -vavoille löytyi uusi valmistaja – nyt niitä taas saa!

Saku-pilkit tunnetaan hyväuintisina liukupilkkeinä, jotka houkuttelevat kaloja kaukaakin.

Kilpa- ja aktiivipilkkijöiden suosimia Saku-liukupilkkejä ja -pilkkivapoja on nyt taas
saatavilla, kun Väre-pilkki osti syksyllä Saku-tuotteiden valmistuksen, myynnin ja markkinoinnin tuotteet kehittäneeltä Sakari Haloselta, joka jäi hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Samalla pilkkien valmistus siirtyi Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan Väre-pilkkiä pyörittävälle Päivi Purmoselle. ”Saku-pilkit ovat lähes legendaarisessa maineessa ja olen innoissani, että nyt näitä pyytäviä pilkkejä pääsevät taas käyttämään kaikki alan harrastajat”, itsekin kovana pilkkijänä tuotteensa läpikotaisin tunteva Purmonen kertoo.

Saku-pilkkejä valmistetaan neljässä eri pituudessa: 35, 53, 77 ja 87 millimetriä. Jokaisesta pituudesta on tarjolla painavampi Liukuri-malli sekä kevyempi Luikuri-malli. Erona näissä on, että painavammassa Liukurissa on niin sanottu keskiruoto molemmilla puolilla pilkkiä.

Kevyemmissä Luikuri-malleissa tuo ruoto on vain toisella puolella ja pilkin toinen puoli on sileä. Värivaihtoehdoista tarjolla on perinteiset metallivärit: hopea, kupari, messinki, kupari-hopea, kupari-messinki, messinki-kupari ja tompakki-hopea.

Saku-pilkit ovat hyväuintisia ja hakevia liukupilkkejä, jotka houkuttelevat kaloja kauempaakin. Pilkeissä ei ole kiinteitä tapseja, vaan pilkki kiinnitetään siimassa liukuviin silikoniputkiin, jotka lukitsevat pilkin paikalleen.

Näin pilkin alle jäävän tapsin pituutta voidaan säätää helposti ja pilkin alle tulevan koukkumallin voi jokainen valita mieleisekseen. Yleisimmin Saku-pilkkien kanssa käytetään erilaisia mormyskoja.

”Tapsin pituutta vaihdellaan kalan aktiivisuuden mukaan. Hyvällä syönnillä pilkkiminen on nopeampaa lyhyellä tapsilla. Huonolla syönnillä tapsia saa taas pidentää, että alla oleva mormyska leijailee liun jälkeen hiljalleen paikalleen ja houkuttelee kaloja”, itse jopa 20-senttisiä tapseja käyttävä Purmonen opastaa.

Saku-pilkkien liukuominaisuuksia voi lisäksi säätää mieleisekseen taivuttamalla pilkin runkoa varovasti. Pilkkeihin on jo valmistuksen yhteydessä säädetty ottava perusuinti.

Kevyt ja tunnokas vapa

Saku-vavat on suunniteltu nopeaan aktiivipilkintään. Puusta ja muovista valmistetut haarukkamalliset vavat painavat vain 25 grammaa. Vavan käsiosa on karhennettu hyvän pidon saamiseksi.

Vavat ovat todella herkkiä ja ne välittävät kalastajan käteen varovaisimmatkin kalan tärpit ja tökkäykset. Haarukkakärkien ansiosta kala voidaan nostaa huomaamatta. Vapojen ergonomia on suunniteltu tarkkaan ja siksi vavasta on olemassa omat mallinsa oikea- ja vasenkätisille.

Saku-pilkkejä ja -pilkkivapoja myydään Väre-pilkin verkkokaupan kautta osoitteessa varepilkki.fi.

Puusta ja muovista valmistetut Saku-vavat painavat vain 25 grammaa.