Uusi ampparilaastari vie pistoskohdasta kivun ja turvotuksen tunnissa

Bee Patch -ampparilaastarit imevät mehiläisen tai ampiaisen ihoon tuikkaaman myrkyn pois ja helpottavat siten piston aiheuttamaa kipua ja turvotusta.

Ampiaisen ja mehiläisen pistos nostaa ihoon punaisen, ärtyneen paukaman. Se voi turvota ja olla kipeä parikin päivää. Reaktion aiheuttaa pistimen ihoon tuikkaama myrkky. Hoitosuositukset neuvovat hautomaan pistoskohtaa kylmällä ja rauhoittamaan kutinaa kortisonivoiteella.

Nämä keinot lievittävät oireita, mutta eivät poista niiden syytä. Kuluvan kesäkuun aikana Suomessa tulee myyntiin Bee Patch -ampparilaastari, joka on tanskalainen patentoitu keksintö. Ampparilaastari imee myrkyn pois pistoskohdasta alle tunnissa, mikä helpottaa kipua ja turvotusta.

Ampparilaastarit sopivat kaikenikäisille, koska niiden toiminta perustuu kapillaari-ilmiöön, ei lääkeaineisiin. Niistä odotetaan uutta, kyypakkauksen veroista jokaisen lääkekaapin vakiotuotetta. Bee Patch -ampparilaastareita on myyty ympäri maailmaa jo vuosia, ja myös Suomessa niille povataan hyvää menestystä, sillä suomalaiset ovat luonnossa, mökeillä ja puutarhoissa viihtyvää kansaa.

Ampparilaastareita myydään apteekeissa ja Prismoissa.

Hyönteisten pistoihin kannattaa varautua

Erityisesti lapsiperheiden, luonnossa liikkuvien ja puutarhassa touhuavien on viisasta varautua mahdollisiin hyönteisten pistoihin. Mökin lääkekaapissa ampparilaastareita voi huoletta säilyttää ympäri vuoden. Ne säilyvät parhaiten normaalioloissa eli kuivassa ja huoneenlämmössä, mutta yksittäispakatut laastarit eivät hätkähdä pienestä kosteudestakaan.

Jos pistoksesta seuraa voimakas allerginen reaktio, tulee välittömästi ottaa yhteys hätänumeroon. Kiireellistä apua voidaan tarvita myös tilanteessa, jossa pistoja on useita, pisto osuu suuhun, kasvoihin tai kaulaan tai kyseessä on pieni lapsi.

”Mehiläiset ja kimalaiset ovat elintärkeitä pölyttäjiä, ja ampiaisetkin osallistuvat pölyttämiseen. Siksi niitä ei saa hävittää, vaan ihmisten on opittava elämään rauhassa niiden kanssa”, sanoo Harri Hurmola ampparilaastareita maahantuovasta HPP Europesta.

Näin vähennät piston todennäköisyyttä:

1. Älä huido. Ampiaiset ja mehiläiset pistävät vain, jos kokevat olonsa uhatuksi.
2. Vältä ulkona voimakkaita hajusteita ja kirkkaanvärisiä vaatteita. Ne houkuttelevat pistiäisiä luokseen.
3. Älä kulje avojaloin ruohikossa.
4. Hanki asunnon ikkunoihin hyönteisverkot.
5. Katso, mitä pistät suuhusi, kun syöt tai juot ulkona. Muuten ampiainen tai mehiläinen voi päätyä suuhun. Peitä ulkona tarjolla olevat ruoat.
6. Kerää puutarhassa pudonneet hedelmät nopeasti pois maasta. Kypsien hedelmien tuoksu on erityisen houkuttava.
7. Älä hävitä itse ampiais- tai mehiläispesiä. Jos pesä on pihapiirissä hankalassa paikassa, sen hävittäminen tulisi tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
8. Jos astut maassa olevaan ampiaispesään, juokse kauemmas: pesän asukkaat seuraavat ihmistä vain vähän matkaa.