Uusi Jarocells litium -akku starttaa moottorin ja antaa virtaa elektroniikalle

Hollantilainen Jarocells on kehittänyt erikoisvahvan BMS (Battery Management System) -tekniikan. Sen ansiosta litium-akkua voidaan käyttää niin starttiakkuna aina 300 hevosvoiman moottoreihin asti kuin myös elektroniikan virranlähteenä. Täten erilliselle elektroniikka-akulle ei veneessä ole enää tarvetta.

Koska litium-akku latautuu nopeasti ja kovalla virralla, niin se ottaa kaiken virran vastaan, minkä moottorin laturi tarjoilee. Näin litium latautuu lyhyilläkin siirtymillä ja samasta akusta voidaan ottaa virta myös elektroniikalle.

Kun erilliselle elektroniikka-akulle ei enää ole tarvetta, veneessä säästyy tilaa muuhun hyödyllisempään käyttöön, kuten kalastukseen. Erityisen suuri pudotus tulee täyteen kalastusvalmiuteen varustellun veneen painoon, kun raskaat lyijyakut voidaan jättää nyt pois matkasta.

Uuden Jaro-BT125.12 -veneakun kapasiteetti on 125 ampeeria ja se soveltuu 12 voltin järjestelmiin. Akun paino on 15,5 kg. Se voidaan ladata maksimissaan 100A-virralla. Useampi akku on asennettavissa sarjaan (24V, 36V) tai rinnan 250A jne. Verkkovirtalaturiksi soveltuu litium-toiminnolla varustettu älylaturi, esimeriksi Victron 15A.

Lisätietoja: Apajamatkat, Ari Paataja 040-505 2225, ari.paataja@apajamatkat.fi tai www.jarocells.nl