Uutta verkkokalastukseen: silmää tarkempi Silmämitta

Silmämitan S-koko on tarkoitettu muikkuverkoille ja M/L-koko siika-, ahven-, hauki- ja muille isommille verkoille.

Kalaverkon silmäkoon arvioiminen paljaalla silmällä on suhteellisen vaikeaa. Sen voi toki mitata mittanauhalla esimerkiksi kolmen solmuvälin matkalta ja jakaa yhteispituuden kolmella. Näin sen kalastuksenvalvojat virallisesti tekevätkin, mutta helppoa se ei ole yksin veneessä kovassa aallokossa.

Nyt on kehitetty uusi tuote, Silmämitta, joka antaa verkon silmäkoon helposti ja nopeasti. Silmämitta on mittatulkki, joka työnnetään verkon silmästä läpi ja se näyttää selkeästi verkon silmäkoon. Mittatulkki levenee kärjestään kahvaa kohden ja verkon eteneminen pysähtyy, kun silmäkoko on saavutettu. Mittaan on painettu selvästi näkyvin numeroin silmäkoot.

Silmämitta on myös jokamiesverkkokalastajalle kätevä väline mitata verkon silmäkoko. Vaikka ostettaessa verkon silmäkoko on hyvin näkyvissä verkon pakkauksessa, itse verkosta se löytyy aika harvoin ja ajan kanssa hyväkin merkki haalistuu tai irtoaa.

Silmämitan avulla verkot on helppo pitää koon mukaisessa järjestyksessä ja tarkistaa silmäkoko kalalle lähtiessä. Silmäkoko on tärkeä tieto, jos todella halutaan saada saalista. Pari milliä siikaverkoissa ja yksikin milli muikkuverkoissa voi ratkaista saalismäärän suuruuden hyvässäkin kalapaikassa.

Silmämittaa suunniteltiin pitkään ja lopulta ratkaisuksi syntyi yksinkertainen 3 mm:n vahvuinen mittatulkki, joka on materiaaliltaan ja rakenteeltaan sellainen, ettei se kovissakaan olosuhteissa haalistu. Silmämittoja on kahta eri kokoa: S-mitta muikkuverkoille ja M/L-mitta siika-, ahven-, hauki- ja muille isommille kalaverkoille. Mitat voidaan liittää yhteen nippuun reikiensä kautta ketjulla, nahkaremmillä tai vaikka narulla.

Silmämitan prototyyppi kalastuksenvalvojien testissä ja saadun palautteen perusteella isompaan M/L-Silmämittaan lisättiin normaali mm/cm-mitta, jolla voi silmäkoon mahdollisessa kiistatilanteessa tarkistaa myös lain antamalla kolmen solmuvälin keskiarvomittauksella. Sama mitta-asteikko todettiin hyväksi myös mm. rapujen pituuden mittaukseen. Valvojalla ei siis tarvitse olla useita mittoja mukanaan, vaan pelkällä Silmämitalla pärjää.

Silmämittapaketin, jossa on Silmämitta S (Silmäkoot 10 mm–25 mm) ja Silmämitta M/L (silmäkoot 25 mm–55 mm), voi tilata sähköpostitse osoitteesta antti.nieminen@elisanet.fi.