VeneRollerin uutuus: Veneen rantavaunu kaksisuuntaisella vinssitekniikalla

Vene ajetaan venevaunuun. Sivuohjaimet puolestaan auttavat rantautumisessa sivutuulella.

Markkinoilla on useita erilaisia kiskoilla toimivia telakkaratkaisuja, jotka helpottavat veneen vesille laskua. Joskus esimerkiksi rannan muoto kuitenkin hankaloittaa kiskojen asentamista. Tämän ongelman ratkaisuksi kuopiolainen Olavi Venäläinen on kehittänyt rantavaunun laajentamaan telakoiden toimintamahdollisuuksia.

Laitteessa on pyörillä liikkuva venevaunu, jolla vene lasketaan vesille ja vedetään takaisin kuivalle maalle. Näin vene ei ole koskaan alttiina myrskyille ja sen pohja pysyy puhtaana.
Rantavaunu on vaihtoehto erityisesti veneilijöille, joiden rannan muoto on niin hankala, ettei siihen pysty asentamaan kiskoja.

Ranta voi olla myös niin loiva, ettei telakan kelkka jaksa rullata veteen päin omalla painollaan. Uuden laitteen vinssi vetää kahteen suuntaan, mikä on mullistava keksintö alalla, ja mahdollistaa laitteen käytön hyvinkin loivassa rannassa tai vaikka tasamaalla.

Rantavaunun kaksisuuntaista vinssitekniikkaa ohjataan langattomalla kauko-ohjaimella. Vakiokauko-ohjaimen toimintamatka on noin 50 metriä, ja erikoistilauksena saadaan pidempikantoinen laite.

Pitkä toimintamatka takaa, että vene saadaan vietyä turvallisesti riittävän pitkälle ohi vaarallisten kivien ja muiden esteiden. Sopivan pituinen vetomatka valitaan rannan jyrkkyyden ja vedenpinnan vaihtelun mukaan.

Rantavaunun yksi tärkeä hyöty on myös helppo talvitelakointi. Veneen voi jättää rantavaunun päälle talveksi. Ainoa tehtävä talveen valmistautumisessa on vetoköyden ja rissapyörän poistaminen pohja-ankkurista, mikä kestää noin puoli tuntia.

Rantavaunun valmistaja on kuopiolainen Autorobot Finland Oy, jolla on kokemusta metalliteollisuudesta jo 43 vuotta. Se on kehittänyt myös vuonna 2013 markkinoille tulleen VeneRoller-telakan, jolle on myönnetty patentti.