Esittelyssä Porin Street fishing -kilpailualue – tarjolla urbaania kalastusta kansallisessa kaupunkipuistossa

Street fishing -kilpailu järjestetään Porissa viiden vuoden tauon jälkeen 25. päivä heinäkuuta Kokemäenjoen rannoilla.

Teksti ja kuvat: Jere Huovinen

Street fishing -kilpailu tekee heinäkuun 25. päivä paluun Poriin. Edellisen kerran Porissa kilpailtiin kaupungin Katukalastaja -tittelistä viisi vuotta sitten. Kilpailualueena toimii kaupungin läpi kulkeva Kokemäenjoki, joka virtaa valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa. Kävimme kesäkuun puolivälissä tutustumassa tulevaan kilpailualueeseen.

Street fishing -kilpailun kisakeskus sijaitsee hienolla paikalla, lähes täysin uusitulla Etelärannalla, vierasvenesataman välittömässä läheisyydessä. Kilpailualueen ylärajana toimii Kokemäenjoen ylittävä Porin silta. Kisa-alueen ylärajalla, sillan alapuolella sijaitsevalta vierasvenelaiturilta on mahdollista kalastaa laaja alue, ja laituri mahdollistaa lisäksi usean eri kalastustekniikan käytön.

Laiturin päädystä pystyy kalastamaan heittokalastusvälineillä Porin sillan siltapilareiden taustat sekä koko matkan rannasta joen keskiuomaan saakka. Kokemäenjoen virtaama on sillan alla ja laiturin päässä voimakas, ja tämä kannattaa huomioida käytettävien vieheiden sekä laituripilkkien painoissa. Laiturin ympäristö on syvää vettä, ja perinteistä onkea käyttävän kalastajan kannattaa varata taskuunsa luotipaino. Painon avulla on helppo luodata kalastettava alue ja saada onkilaite oikealle pyyntisyvyydelle.

Porin Street fishing -kilpailualueella sijaitsevalta vierasvenelaiturilta on helppo kalastaa.
Vierasvenelaiturin kaksi kaksikymppistä.

Vierasvenelaiturin ja Porin sillan välissä on kilpailualueen yläosan ainoa kasvillisuusesiintymä. Rantamuurin vieressä kasvaa jonkin verran ulpukkaa, joka tarjoaa suojaa erilaisille kaloille. Kesäkuisella koekalastusreissulla saimme ulpukkavyöhykkeen reunasta ongella erikokoisia särkiä. Särkiä oli lisäksi laiturin alla, ja pilkimme niitä painavalla volframimormuskalla. Lisäksi Vierasvenelaiturin kärjessä oli runsaasti salakoita.

Porin sillan alapuolinen ulpukkakasvusto.

Etelärannan kivilaituri jatkuu alavirtaan koko kilpailualueen ja mahdollistaa kalastuksen koko matkalla. Vierasvenelaiturin alavirran puolella sijaitsee ravintolalaiva, jonka varjoissa koekalastuskäynnillä viihtyivät salakat ja särjet. Porin sillan ja ravintolalaivan välisellä alueella, kivilaiturin reunalla kulkevat suoja-aidat.

Ravintolalaivan jälkeen alkaa kivilaiturin uusi, esteetön osuus. Laiturille johtaa kaksi loivaa ramppia, joiden kautta laiturille pääsy on helppoa, ja kalastus on mahdollista mistä kohdin laituria tahansa. Uuden kivilaiturin reunalla oli kesäkuussa vettä noin kaksi metriä, ja joen pohja oli pehmeä koko matkalla. Ravintolalaivan alavirran puolella oli kohtia, joissa jigit jäivät kiinni pohjassa oleviin rojuihin tms. Tehokas kalastus laiturin suuntaisesti onnistui hyvin, ja keveillä mikrojigeillä saimme ahvenia koko laiturin matkalta.

Porin Etelärannan uudella kivilaiturilla on helppo kalastaa.

Laiturirakennelma muodostaa muutamia jyrkkiä kulmauksia, ja näissä kulmauksissa veden virtaus muodostaa akanvirtoja, jotka keräävät laiturin vierustalle joen mukanaan kuljettamaa tavaraa. Näissä kohdissa, lehti- ja heinätuppaiden alla on hyvin kaloja. Nämä kohdat on helppo kalastaa riittävän pitkällä laituripilkkivavalla. Ottipaikat jatkuvat laiturin vierustalla Taavi-sillalle johtaville portaille saakka.

Taavi-sillan alla, etelän puoleisessa päädyssä kulkee veneväylä pienveneille. Väylä on jonkin verran muuta aluetta syvempi. Väylässä oli kesäkuussa hyvin ahvenia, jotka nappasivat niille tarjottuihin pieniin jigeihin. Tässäkin kohdin pohjassa oli tavaraa, joihin jigit tarttuivat kiinni, mikäli yritti kalastaa pohjaa pitkin. Paikka on helppo kalastaa myös ongella ja laituripilkillä. Taavi-silta kuuluu kilpailualueeseen, mutta siinä saa kalastaa ainoastaan pilkkikalastusvälineillä. Silta soveltuu hyvin laituripilkintään ja kaloja oli erityisesti laituriin kiinnitettyjen veneiden varjoissa.

Taavi-silta johtaa Kirjurinluodolle, jonka terävä kärki halkaisee Kokemäenjoen, jakaen sen kahteen erilliseen uomaan. Liikuntarajoitteinen kalastaja ei pääse Taavi-sillalle, eikä pysty siltaa ylittämään, mutta autolla pääsee kätevästi Rauman sillan kautta noin 100 metrin päähän paikasta, jossa Taavi-silta osuu Kirjurinluotoon.

Porin Etelärannan uusi kivilaituri. Taustalla Kirjurinluodolle johtava Taavi-silta.

Kirjurinluodon ja Taavi-sillan välisellä alueella sijaitsee koko kilpailualueen suurin, yhtenäinen vesikasvusto. Tiheäkasvuisen ulpukkaesiintymän alla elää runsaasti erilaisia kalalajeja, ja tässä kohdin saatiin koekalastusreissun ainoat haukikontaktit.

Kasvillisuuden reuna on varmuudella yksi kisa-alueen kalaisimmista paikoista. Kasvillisuutta on lisäksi Taavi-sillan ja Kirjurinluodon uimarannan välisellä alueella, joka kuuluu kilpailualueeseen.

Porin Street fishing -kilpailualueen suurin ulpukkaesiintymä Kirjurinluodolla.

Kirjurinluodon kärjessä sijaitsevan muistomerkin ympäristö on kelpo kalavettä, mutta koekalastusreissun aikana ankkurin varjossa oli pesä erittäin vihaisella tiiralla, jonka terävä nokka ei tuntunut liian rohkeasta kalastajasta kovinkaan mukavalta. Street fishing -kilpailun aikana pesä on jo todennäköisesti tyhjä.

Kokemäenjoen pohjoisalueen Street fishing -aluetta Kirjurinluodolla.

Yhteenveto Porin Street fishing -kilpailualueesta

Porissa Kokemäenjoen rannoilla käytävä Street fishing -kilpailualue soveltuu hyvin eri kalastustekniikoiden käyttämiselle ja paikka on erittäin helposti saavutettavissa. Alueella on omat paikkansa jigi- ja viehekalastukselle sekä onginnan eri muodoille. Laituripilkintään soveltuvat välineet kuuluvat myös ehdottomasti Porin kilpailuvarustukseen.

Kilpailualueen yläosa vierasvenelaitureineen tarjoaa hyvää kalastusta ja alueelta on mahdollisuus saada kaikenlaisia kalalajeja. Koko Etelärannan matkan kulkevalta kivilaiturilta pystyy kalastamaan tehokkaasti laajan alueen, ja kaloja on hyvin aivan laiturin vieressäkin. Erityisesti laiturin alavirran puoleinen pääty vaikutti tutustumiskäynnillä lupaavalta.

Taavi-sillan alunen tarjoilee myös varmuudella kaloja, mutta alueen ylivoimaisesti parhaimman oloiset kalastusalueet sijaitsevat Kirjurinluodon rannoilla kasvavien vesikasvien ympäristöissä. Nämä kasvillisuusalueet sijaitsevat Taavi-sillan molemmilla puolilla.

Porin kilpailualue soveltuu erinomaisesti myös liikuntarajoitteiselle kalastajalle, mutta esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvan kalastajan kannattaa uudella laituriosuudella ottaa huomioon laiturikannella kulkevat vesiurat, joihin pyörätuolin eturenkaat saattavat tökätä. Uuden laiturin reunalla ei ole myöskään minkäänlaista reunakoroketta tai huomioreunusta.

Erityisesti lapsiperheiden kannattaa ottaa huomioon turvallisuus kalastettaessa Etelärannan kivilaiturilta, sillä laiturikanteen ja vedenpinnan välinen etäisyys on suuri. Lisäksi huomionarvoista on Vierasvenelaiturin kohdalla kulkevan virran voimakkuus.

Porin Etelärannan kivilaituri.